Krakersownik

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-02-07
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krakersownik
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Krakersownik

Składniki:

  • mleko [1 l]
  • budyń waniliowy [2 op.]
  • masło [1 kostka]
  • krakersy [2 op.]
  • mąka [0.75 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • cukier puder [20 dag]

Przygotowanie:

0,5 litra mleka gotujemy razem z kostką masła, pozostałe 0,5 l mleka wlewamy do innego naczynia, dodajemy 2 budynie mąkę i cukier. Całość mieszamy.

W międzyczasie, aż mleko z masłem się zagotuje kładziemy krakersy na blachę, pamiętając równocześnie jak je kładziemy, ponieważ górna warstwa krakersów musi być tak samo ułożona.

Do gotującego się mleka wlewany to mleko z rozpuszczonymi budyniami i resztą składników, całość mieszamy, tak jak przy robieniu budyniu. Gdy już jest gotowe wylewamy na krakersy, wyrównujemy, następnie kładziemy krakersy na wierz tak samo jak na dole. Wystarczy tylko posypać cukrem pudrem, poczekać aż przestygnie i można już jeść.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: babka czekoladowa

Komentarze

  • Sweetys, 2010-03-22 13:05:45
    Sweetys
    1
    Prawie jak napoleonka.
    Proste i szybkie ciasto, wymagające jedynie przełożenia i ugotowania masy.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe