Sałatka pomarańczowa

autor: , kategoria: sałatki , dodano: 2009-11-02
  • Sałatka pomarańczowa

Składniki:

Przygotowanie:

Dwie pomarańcze obrać ze skórki, podzielić na cząstki i pokroić. Z trzeciej wycisnąć sok.
Miętę posiekać, wymieszać z sokiem z limonki i pomarańczy. Tak powstałym sosem zalać wcześniej przygotowane pomarańcze. Wstawić do lodówki na ok. 30 min.

    Śr. ocena: 3.75 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • Wenila, 2010-01-12 12:07:32
    Wenila
    2
    zdjecie wyglada rewelacyjnie i zachęcająco.

    Jednak nie wyglada mi to na sałatke a bardziej na sok. Za dużo płynnych składników. Dodałabym jednak kawałków innych owoców, może pokrojone winogrona, ananasy, kiwi...byłoby bardziej urozmaicone.

    niemniej jednak pomysł, zwłaszcza opakowania podoba mi się
  • Soso, 2010-02-02 11:25:01
    Soso
    -6
    Zdjęcia zachęcające, to fakt, ale z przepisu nie skorzystam - nie bardzo właściwie wiadomo co z niego miałoby powstać. Ponadto by osiągnąć efekt prezentowany na zdjęciu trzeba by się sporo napracować.
  • vril, 2010-02-02 11:50:09
    vril
    Niektorzy lubia dlubanine. Fakt, ze przepis wymaga zaangazowania nie jest powodem, by oceniac go najnizej jak sie da - nie kazdy przepis swiata ma byc szybki, latwy i bezproblemowy w przygotowaniu.
    Komentarz
  • nicka01, 2010-02-02 12:25:18
    nicka01
    2
    Najbardziej podoba mi się obrazek
    Jednak przepis bardzie podchodzi mi pod sok
  • Soso, 2010-02-02 13:24:21
    Soso
    Vril moja ocena nie jest powodowana pracochłonnością przepisu, a tym, że IMHO gra nie warta świeczki. Przepis jest na nie-wiadomo-co i jako taki nie wzbudza mojego entuzjazmu. Mogę spędzić godziny w kuchni jeśli tylko uznam, że jest po co, tak?

    I dlaczego Twoim zdaniem nie powinnam była dać 1 gwiazdki skoro moim zdaniem:
    a) nazwa nie koresponduje z treścią,
    b) czas i zaangażowanie potrzebne do przygotowania tegoż nie warte jest efektu?
    Zdjęcie? Pytam zupełnie serio, bo być może czegoś nie zrozumiałam?

    ps. Trudno też nie zauważyć, że zdjęcie sobie, a opis sobie. Próżno w tekście szukać podpowiedzi jak wyciąć tak fantazyjne kształty z pomarańczy
    Komentarz
  • anetka832, 2010-02-02 13:47:41
    anetka832
    -1
    Może i nie sałatka, ale ogromny plus za inwencję i wygląd. Wyobrażam sobie reakcję gości na tak podane pomarańcze na letnim party w ogrodzie I jak słusznie zauważyła Wenila, warto dodać kawałki innych owoców, jeśli mamy ochotę na sałatkę.
  • kropka75, 2010-02-02 14:01:52
    kropka75
    Litości... to jest przepis na sałatkę, czyli zawartość, nie na miseczkę ze skórki pomarańczy.

    Komentarz
  • vril, 2010-02-02 14:02:59
    vril
    Opinie sa subiektywne - i twoja i moja, normalka. Dla mnie to jest salatka z sosem owocowym, nie sok - przeciez czastki pomaranczy sie nie rozpuszcza, wiec nazwa jest adekwatna.
    Co do poswieconego czasu i zaangazowania - to tez jest indywidualne podjescie. Ja osobiscie nie licze wartosci potraw poprzez pryzmat poswieconej uwagi na ich wykonanie - lubie pichcenie i dla mnie to zadne poswiecenie spedzic troche dluzej w kuchni nad czyms "zwyczajnym". Czy tylko pietrowy tort ma wymagac pelnej uwagi i ogromu poswieconego mu czasu? Przygotowanie szwedzkiego stolu tez jest pracochlonne ale ja lubie kulinarna dziubanine i nawet jesli spedze pol dnia przygotowujac tartaletki, to dla mnie to radosc, a nie poswiecenie
    Co do zdjecia - owszem, w opisie nie ma mowy o sposobie wykonania "koszykow" ale tytul przepisu wcale go nie sugeruje - to jest salatka pomaranczowa, a nie salatka pomaranczowa w lupinie pomaranczy (czy jak to nazwac). Jezeli chcecie sie przyczepic do pracochlonnosci to piszcie o zdjeciu, nie o przepisie - pokrojenie kilku pomaranczy i skropienie ich sokiem chyba nie jest bardzo wymagajacym zajeciem, a tylko o tym mowi przepis.
    Mozesz uznac moje podejscie za bezzasadne, jak ja twoje i gut - mamy prawo miec odmienne opinie
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-02 14:05:14
    kropka75
    0
    Sałatkę z pomarańczy jadłam, jest bardzo dobra i orzeźwiająca, zwłaszcza z miętą.

    Jedyna moja uwaga - ten owoc radzę do sałatek filetować. Poszczególne łupinki z kawałków pomarańczy psują konsystencję.

  • Soso, 2010-02-02 15:12:14
    Soso
    Vril ja nic o soku nie pisałam, a ocenę wystawiłam za całkoształt, choć być może przesadziłam, *** byłyby bardziej adekwatne

    Ale dziękuję i doceniam odpowiedź.


    Kropko jak wyżej. (litości...?)

    Komentarz
  • ewelline, 2010-07-26 18:19:38
    ewelline
    3
    no zdjęcie bardzo zachęcające! aż ślinka cieknie! No ale sam przepis i jego wykonanie mi do gustu nie przypada.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe