Babka cytrynowa z majonezem - pyyyycha

autor: , kategoria: ciasta ucierane, Wielkanocne potrawy, dodano: 2010-02-07
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Babka cytrynowa z majonezem - pyyyycha
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Babka cytrynowa z majonezem - pyyyycha

Składniki:

Przygotowanie:

Generalnie to można wszystkie składniki wrzucić razem do miski mi miksować do dałkowitego połączenia się i gotowe, ale ja lubię się pobawiać i robię tak:
Jajka w całości miksuję w misce. Dodaję do tego cukier i miksuję wszystko razem.
Dodaję mąkę ziemniaczaną i miksuję. Mąkę pszenną łączę z proszkiem do pieczenia i wtedy wrzucam co miski. Można oczywiście mąkę z proszkiem przesiać przez sitko jak ktoś chce.
Dodaję majonez i miksuję wszystko razem.
Na sam koniec ścieram z połowy cytryny skórkę, dodaję ciutkę olejku cytrynowego i odrobinkę soku cytrynowego. Mieszam i wlewam wszystko do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą foremki keksówki.

Ciasto wkładam do nagrzanego do 175C piekarnika i piekę 60 min.
Jak upłynie 50 min to sprawdzam patyczkiem czy cisto się upiekło. Jeżeli patyczek jest suchy po włorzeniu go w najwyższe miejsce tzn, że można wyciąkać. A jak nie to piekę jeszcze chwilkę i sprawdzm.

Jak ciasto ostygnie robię lukier z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny i wody. Tak aby nie było za kwaśne.

Być może przepis z majonezem wyda się dziwny, ale zapewniam,że ciasto jest smaczne, wilgotne i znika równie szybko jak się je robi.
I nie ma się co bać majonezu w cieście tylko spróbować !!

    Śr. ocena: 4.42 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • mamak, 2010-02-10 12:26:53
    mamak
    1
    Piekłam babkę jest pyszna ,trzeba upiec 2 bo naprawdę szybko znika
    Ja mam przepis na czekoladowe ciasto z majonezem i rzeczywiście wychodzi pycha a majonezu wcale nie czuć
  • mademoiselle karmel, 2010-02-10 20:47:30
    mademoiselle karmel
    2
    właśnie się zajadam ;]
    babka jest przepyszna! miałam obawy co do majonezu ale faktycznie go nie czuć.
    chciałam zrobić coś na jutro, na tłusty czwartek ale coś czuję że do jutra nic nie zostanie xD
  • mademoiselle karmel, 2010-02-10 20:52:34
    mademoiselle karmel
    właśnie się zajadam ;]
    babka jest przepyszna! miałam obawy co do majonezu ale faktycznie go nie czuć!
    miało być na jutro, ale coś czuję że do jutra nic nie zostanie xD
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-10 21:34:32
    Sensuel
    Bardzo się cieszę,że smakuje ))
    Komentarz
  • 83evelinka, 2010-02-19 20:30:31
    83evelinka
    2
    Babka pyszna!!!Piekłam ją już 2 razy i naprawde jest rewelacyjna,domownikom smakuje,a co najważniejsze jest łatwa do zrobienia.Jeszcze poeksperymentuję i zamiast cytrynowej zrobię pomarańczową. Lubię ciasta pieczone z majonezem,dzięki niemu mają wspaniały smak. Polecam!
  • klaudens, 2010-03-21 12:44:39
    klaudens
    1
    Zachęcona Waszymi opiniami wczoraj upiekłam dwie baby na Imieniny. Wszystkim bardzo smakowało, bardzo dobry przepis. A do tego jeszcze łatwy, skoro i mi wyszło
  • Klaudiusia17, 2010-03-27 20:58:28
    Klaudiusia17
    1
    Babka jest pyszna! Piecze się ją bardzo szybko i łatwo(pierwszy raz piekłam samodzielne i babka wyszła mi idealnie). Majonezu nie czuć, można jeszcze poeksperymentować i dodać rodzynek itp.
    Na pewno jeszcze nie raz ją upiekę.
  • isabelmm, 2010-04-03 23:52:35
    isabelmm
    1
    Babka rewelacyjna, jeszcze nie ma Świąt, a juz 2 sztuki poszły Nowości nie wniosę pisząc, że nie czuć majonezu, ale, że za nim nie przepadam to dla mnie dodatkowy plus.
  • buksiulka25, 2010-06-12 00:59:42
    buksiulka25
    Pychotka!!!!!!!!!!!!
    Buziolki Olivka.;o)
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-13 12:57:33
    aleksaa
    czy można ją wyciągnąc od razu z piekarnika czy opadnie?
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-13 13:30:27
    aleksaa
    1
    Zachęciła mnie łatwość i szybkość przygotowania.
    Niestety ciasto okazało się kompletną klapą... zmarnowane składniki, opadło i był wielki zakalec, zazdroszczę że innym się udało
  • Sensuel, 2010-06-13 13:35:25
    Sensuel
    No to coś źle zrobiłaś .ale czy to znaczy,że przepis jest zły ?
    Tą babkę robi nawet mój kolega co ma dwie lewe ręce w dziedzinie gotowana.A tylko dlatego,że jest łatwa w wykonaniu.
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-13 13:44:35
    aleksaa
    powiedz mi to to z chęcią spróbuję jeszcze raz, było ładnie wyrośnięte, w połowie czasu musiałam przykryć je folią bo już było mocno złociste, po godzinie wyłączyłam i uchyliłam piekarnik i bum, padło
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-13 14:03:41
    Sensuel
    1.Pielarnika nigdy nie otwieram podczas pieczenia przy babkach i biszkopcie ,bo wiem że wtedy na 100% opadnie.

    2.Dopiero po upływie 50 min otwieram piekarnik i sprawdzam patyczkiem.Widze wtedy,że ciasto jest upieczone,ale nie wiem jak w środku,więc musze otworzyć aby sprawdzić.

    3.Czemu folią przykryłaś?Może za dużą temp.dałaś,albo na za wyskokim poziomie położyłaś ciasto ?

    Życzę powodzenia w kolejnej próbie.

    Komentarz
  • aleksaa, 2010-06-13 14:28:02
    aleksaa
    dałam dokładnie 175'C, wszystkie ciasta piekę na najniższym poziomie w moim piekarniku... przykryłam bo było jeszcze 30min do konca a ciasto wygladalo już na upieczone, ciemno złote z wierzchu więc nie chciałam by się spaliło, po 60 min sprawdziłam patyczkiem - było suche, no i po paru minutach gdy wrociłam do kuchni było klapnięte... no cóż, pojdzie do bajaderek
    Komentarz
  • asuku, 2010-06-13 14:39:05
    asuku
    wygląda bardzo smakowicie
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-06-13 15:16:29
    Sensuel
    To spróbuj upiec w 160C i nie otwieraj piekarnika.
    Komentarz
  • hayley01, 2010-06-13 23:12:14
    hayley01
    Majonez jako składnik cytrynowej babki...brzmi dość dziwnie
    Wyglada jednak bardzo apetycznie, komentarze zachęcające no i ta łatwośc wykonania.
    Na pewno wypróbuję, do ulubionych
    Komentarz
  • ankaa86, 2010-08-04 16:38:17
    ankaa86
    1
    Rzeczywiście pyszna ta babka! Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, wychodzi pulchniutka, palce lizać
  • effulla, 2010-10-02 02:45:46
    effulla
    Spróbuję zrobić tę babkę w niedzielę życzcie mi powodzenia Póki co dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • milaxd94, 2011-03-17 17:06:54
    milaxd94
    -1
    5/5.
    bardzo dobra babka
  • paulinkan12, 2011-07-18 21:38:18
    paulinkan12
    1
    Dzisiaj zaryzykowałam i upiekłam tę babkę To byla moja pierwsza w życiu i z jakim sukcesem. Wyszla idealna- pulchniutka i przepyszna. Rodzina była tak zachwycona, że zdążyłam zjeść tylko 2 malutkie kawaleczki. Polecam ten przepis!
  • Daszka, 2012-04-02 10:14:07
    Daszka
    Chciałabym upiec babkę z tego przepisu, ale w tradycyjnej babkowej formie z kominkiem. Czy powinnam podwoić składniki, bo keksówka jest chyba sporo mniejsza?
    Komentarz
  • magdziaa, 2012-04-04 12:54:02
    magdziaa
    Właśnie się przymierzam do jakiejś babeczki na święta, ale nie lubie suchych, ktore trzeba popijać bo sie człowiek zadławi. Lubię dośc ciezkie, mokre ciasto. Ten przepis się nada?
    Komentarz
  • Biedroneczk4, 2012-11-28 19:08:40
    Biedroneczk4
    no to za godzinę zobaczymy czy wyjdzie... ja jak zwykle do takich ciast dodaję łyżkę stołową octu... wtedy mi nie opadają...
    Komentarz
  • kini697, 2013-03-26 17:05:44
    kini697
    0
    robiam w tamtzm roku. i mi sie nie udała.. trudno
  • Sensuel, 2013-03-29 13:11:55
    Sensuel
    kini, no to przykro mi i dziwi mnie to bo mojemu 7letniemu dziecku zawsze wychodzi A robi ją sam :P
    Komentarz
  • Cytrynowe_Marzenie, 2013-03-29 21:11:28
    Cytrynowe_Marzenie
    0
    robiłam już parę razy... ciasto jest przepyszne... teraz jedna stoi i czeka na polewę, a druga się pieczę...
  • sohee, 2013-03-29 23:27:17
    sohee
    0
    Dzisiaj upiekłam po raz pierwszy tą babkę na święta i jestem po prostu zachwycona. Ciasto wyszło wspaniałe, wilgotne, lekkie i aromatyczne. Z pewnością zrobię ją jeszcze nie raz. Jedyne co to nie robiłam lukru bo nie przepadam ale nawet bez jest rewelacyjna.
  • Agnieszka987, 2013-12-15 15:19:30
    Agnieszka987
    Ten majonez nie zachęca, nie lubię takich przekombinowanych przepisów
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 9
    Mus czekoladowy - najprostszy!
  • Mniam: 1
    Czekoladowy makaron
  • Mniam: 1
    Sernik Jagodowy
  • Mniam: 11
    Beziki z kremem mascarpone i kumkwatem

Zamknij