Karminadle

autor: , kategoria: z mięs mieszanych, kuchnia polska , dodano: 2010-02-08
  • Karminadle

Składniki:

Przygotowanie:

Karminadle - czyli kotlety mielone :D

doskonale korespondują z "panczkrautem" ( ziemniaki z kapustą ), a co poniektórzy wyznają jako dodatek tylko i wyłącznie buraczki z ćwikłą

1) czerstwą bułkę namaczamy w wodzie aż zmięknie, po czym odciskamy całą wodę ( bułka wpija jak gąbka )

2) wyrabiamy na jednolitą masę: mięso + bułkę + jajko + drobno pokrojoną cebulę + sól + pieprz + majeranek

3) formujemy kotleciki ( u mnie w domu robi się "na płasko ") - nie za wielkie żeby nam przy smażeniu w środku surowe nie zostały

4) panierujemy w tartej bułce

5) smażymy na oleju aż będą brązowo złote na zewnątrz


czasem jest tak, że z jakichś powodów kotleciki nie bardzo się kleją i rozpadają - wystarczy dodać wówczas odrobinę tartej bułki - żeby związało jak cementem :)


jak zostanie z obiadu - można na drugi dzień pokusić się o przekrojenie wzdłuż na pół - i zastosowanie jako " wkładu" do kanapki :D

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • magdaka13, 2010-05-25 20:04:21
    magdaka13
    3
    Bardzo dobry przepis-szczegolowy, z historycznym tlem... a kotleciki wychodza dokladnie takie jak moja mama robi!
  • zuzaneczka, 2010-05-25 22:39:40
    zuzaneczka
    2
    a ja się głowiłam co się kryje za taką nazwą, a to pospolite mielone U mnie robi się dokładnie tak samo tyle że nie formujemy na płasko
    mniam mniam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe