Panczkraut (Ciapkapusta)

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2010-02-08
  • Panczkraut (Ciapkapusta)

Składniki:

Przygotowanie:

do żeberek, karminadli ( kotletów mielonych ) - a ja czasem lubię i na " solo"

poniżej wersja " mini " oraz możliwości tuningu


1) ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zrobić purre ( jedni dają łyżkę masła, inni śmietanę, jeszcze inni mleko - dajcie to co dajecie zwykle )

2) kapustę kiszona ugotować do miękkości

3) wymieszać ziemniaki i kapustę - przyprawić pieprzem


Tuning do wersji full:
- powyższą ciapkapustę ( panczkraut) można wzbogacać:

a) zasmażką
b) zeszkloną cebulką
c) skwarkami


ps. jak ktoś ma swoje własne nazwy na to danie - lub swoje metody ulepszania - proszę niech się podzieli :)

w końcu " co kraj to obyczaj"

    Śr. ocena: 4.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • trivial, 2010-02-08 10:42:31
    trivial
    Ja znam wersję "PanSZkraut", ale tak czy siak jest to coś cudownego, zwłaszcza z goloneczką .
    Komentarz
  • Agnieszka.M, 2010-04-02 23:36:44
    Agnieszka.M
    u mnie się to nazywa ciapkapusta i wszyscy to uwielbiamy
    Komentarz
  • vesenka, 2010-04-03 05:34:44
    vesenka
    2
    u mnie mówi się na to kartoffelkraut. Uwielbiam. Znam i gotuję cięższą wersję, właśnie z zeszkloną cebulką, przesmażonymi skwareczkami z kiełbasy lub boczku i sporą ilością oliwy. Bez tłuszczu niestety konsystencja już nie ta
    Chociaż dla figury oczywiście lepsza będzie Twoja wersja mini
  • marissima, 2010-06-11 11:26:46
    marissima
    2
    pierwszy raz widzę taki przepis ale domyślam się,że smakuje wyśmienicie
    koniecznie musze go wypróbować
  • Snowwhiteproncess, 2012-02-04 14:13:55
    Snowwhiteproncess
    2
    Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej potrawie, więc był to dla mnie jeden wielki znak zapytania Dzisiaj zrobiłam w tej "full wersji" z dodatkiem cebuli, szynki i zasmażki. Całość podałam z jajkiem sadzonym. Nie do końca wiem jak powinno smakować to danie, ale jednak chyba czegoś mi tu brakuje...może więcej przypraw/ziół. Może pietruszka bądź jakieś inne warzywo zielone (fasolka zielona?). W każdym razie szybki, tani i mało kłopotliwy obiad : )

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem