Torcik Rafaello

autor: , kategoria: torty , dodano: 2010-02-08
  • Torcik Rafaello

Składniki:

Przygotowanie:

Nie pisze przepisu na biszkopt bo pewnie każdy ma swój sprawdzony i wypróbowany, więc pieczemy biszkopt w tortownicy lub małej kwadratowej blaszce w zależności jaki chcemy uzyskać kształt naszego tortu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej i odłożyć go na całą noc, wtedy fajnie go kroi i się nie kruszy.

Upieczony biszkopt kroimy na dwa placki.

Przygotowujemy masę: czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i nadal podgrzewamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Studzimy masę a gdy już będzie chłodna ubijamy ją mikserem wsypując powoli dwie bite śmietanki w proszku, na koniec dodajemy wiórki i wszystko jeszcze przez chwilkę mieszamy.

Tak przygotowaną masą przekładamy biszkopt, zostawiamy troszkę masy na posmarowanie góry ciasta i boków a potem dekorujemy według własnych upodobań.

Ciasto przekładamy do lodówki na 2 godziny i gotowe.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • beata375, 2010-02-08 15:11:48
    beata375
    W przepisie popełniłam mały błąd, w składnikach jest napisane bita śmietana w proszku 2 szklanki - chodziło mi o dwa opakowania, z góry przepraszam za to przeoczenie.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem