Chleb ze smalcem

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia polska , dodano: 2009-11-02
  • Chleb ze smalcem

Składniki:

Przygotowanie:

Słoninę pokroić w drobną kostkę. Na dno garnka nalać trochę wody (odparuje podczas smażenia, a słonina się nie przypali), smażyć dotąd, dopóki skwarki nie będą jasnożółte. Wtedy też wrzucić dodatki – cebulę pokrojoną w kostkę, majeranek, starte na tarce do jarzyn jabłko i sól. Jeśli chce się otrzymać smalec bez skwarek, najlepiej kupić słoninę mieloną – oszczędzimy sobie krojenia. Gdy smalec nie będzie już bardzo gorący, ale jeszcze płynny, przecedzić go przez sitko.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • mk_cafe, 2010-01-01 16:04:05
    mk_cafe
    Nieźle! Uwielbiam chleb ze smalcem, a nigdy wcześniej nie próbowałam go zrobić sama. Przydatne wskazówki. Zabrakło mi dodatków. Z czym smakuje najlepiej? Tylko tradycyjny ogórek kiszony?
    Komentarz
  • prowokatorka, 2010-01-01 17:13:51
    prowokatorka
    3
    Jak dla mnie to smakuje ze wszystkim,najbardziej lubię pajdkę chlebka ze smalcem i drugiej ręce domową wędzoną chudą kiełbasę,na zakąskę oczywiście ogóras kiszony.
  • HAMALIELKA, 2010-01-02 01:18:31
    HAMALIELKA
    4
    O Matko. Toż w szoku jestem,ze ktos to jeszcze spozywa...Wywodze sie z Kaszub, gdzie stanowi to nielada przysmak tradycyjny....aż mi ślinka pociekła i niedobrze mi na widok szynki i sera (joke)
    Pozdrawiam
  • zlosliwiec, 2010-01-02 09:34:47
    zlosliwiec
    2
    Smalczyk rządzi jako szybka przekąska dla padającego z głodu drwala internetowego ;-)

    BTW: w przepisie na idealny smalczyk występują też jabłka, prawda?
  • bedede, 2010-01-08 10:01:39
    bedede
    1
    Świetny chlebuś ze swojskim smalcem smakuje nieźle na wsi, gdy ktoś zrobi
  • ewelline, 2010-01-09 01:59:11
    ewelline
    to nie dla mnie
    Komentarz
  • Susanna, 2010-03-10 08:40:09
    Susanna
    -1
    Na śląsku chleb ze smalcem i ogórkiem kiszonym to podstawa U nas w domu mama skwarzy słoninę a ja sama chętnie zajadam chleb ze smalcem i dużą ilością pieprzu Polecam!
  • Berlinianka, 2010-03-10 10:02:11
    Berlinianka
    2
    Bue, jakoś mnie odrzuca jak widzę sam biały tłuszcz... Znam inny przepis
    Lepszy jest jak się zmieli słoninę, długo się ją wytapia, potem dużą ilość drobno posiekanej cebuli aż się zeszkli a potem zmielona kiełbasa. Już na finiszu czosnek(nawet cała główka) i to się musi chwilę pogotować, żeby czosnek stracił ostrość. Dużo majeranku i pieprzu do smaku. I to je smalec!
  • Wojtusia, 2010-03-10 11:22:26
    Wojtusia
    Uwielbiam taki smalec na chlebek, ja robię podobnie jak berlinianka, tylko dodaje jeszcze jabłka
    Komentarz
  • Wojtusia, 2010-03-10 11:22:43
    Wojtusia
    2
    Oj o gwiazdkach zapominałam
  • kropka75, 2010-03-10 11:43:40
    kropka75
    -1
    Bardzo lubię dobry, domowy smalczyk. Chętnie jem gdzieś na wypadach, np. na wycieczkach górskich, gdzie czasem w różnych miejscach strategicznych stoją ze straganikiem. Szkoda tylko, że nie serwują tam takich dobrych kiszeniaków jakie ja robię.

    Dobry, świeży chleb, smalec (ze skwarkami koniecznie), trochę soli i ogóras. Mniam. I zero w tym zdrowia.
  • uparta Marti, 2010-03-10 12:28:35
    uparta Marti
    ojj, ja bym nigdy nie przełknęła smalcu ;/ nie ważne czy z przyprawami,ziołami ale sam fakt,że wiem ze to smalec mnie odrzuca.
    u mnie mama często to je. fuj.
    Komentarz
  • mww, 2010-05-12 07:55:11
    mww
    2
    tak, tak, tak - z ogókiem kiszonym, pasztetem lub jakąś wędliną... najbardziej lubię jak jest dużo skwarek... robię identycznie..

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe