tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, kuchnia francuska , dodano: 2010-02-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! tarta z jabłkami o lekkim zabarwieniu karmelowym ;D

Składniki:

  • masło [200 g]
  • mąka [2 szklanki]
  • cukier [0.5 szklanki]
  • jajka [1 szt.]
  • sól [1 szczypta]
  • jabłka [0.5 kg] (waga po pokrojeniu w kostkę)
  • cukier brązowy [2 łyżki] (mogą być nawet 4 łyżki jeśli ktoś woli bardzo słodkie ;D)
  • cynamon [2 łyżeczki]

Przygotowanie:

mąkę mieszamy z cukrem (białym) i solą. dodajemy masło (dla wygody radzę wcześniej pokroić w kostkę) i jajko. ciasto wyrabiamy rękami. po wyrobieniu wkładamy je na pół godziny do zamrażalnika.

w tym czasie obieramy jabłka, kroimy je w grubą kostkę i posypujemy cynamonem.

po wyjęciu ciasta z zamrażalnika dzielimy je na dwie części: jedna posłuży nam za spód ciasta, a co za tym idzie musi być większa. drugą, mniejszą cześć wykorzystamy do zrobienia kratki na jabłkach.

większą część rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5cm i układamy w foremce do tarty nie zapominając o powgniataniu w rogi. na to wykładamy jabłka i posypujemy je brązowym cukrem.

resztę ciasta rozwałkowujemy i kroimy w paseczki, z których układamy kratkę na jabłkach.

pieczemy przez ok. 45min. w temperaturze 200 stopni.
podawać na zimno.

smacznego ;]

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: cukinia marynowana

Komentarze

  • szaramieta, 2010-07-24 16:52:06
    szaramieta
    Wygląda przepysznie, ląduje w ulubionych - koniecznie spróbuję
    Komentarz
  • aniaa22, 2013-08-15 18:18:43
    aniaa22
    0
    robilam juz kilka razy. przepis na kruche ciasto rewelacyjny! ja uzywam jablek ze sloika od mamy ale ciasto zachwyca kazdego
  • Natalia52522, 2013-08-18 02:00:30
    Natalia52522
    0
    Wygląda smakowicie i przepis wydaje sie prosciutki;-) to bedzie mój debiut jezeli chodzi o ciasta Mam nadzieje zemi wyjdzie ;-)
  • mjot, 2013-08-30 16:39:40
    mjot
    0
    ciasto idealnie kruche, dla niektórych akuratne, dla mnie minimalnie za słodkie, ale to kwestia gustów i guścików. Co prawda ja starłam górną część ciasta na wiórki bo takie lubię bardziej, ale w przyszłości może spróbuję kratki.

    To była moja pierwsza w życiu zrobiona tarta z jabłkami i od razu mówię, że lepszej nie jadłam nigdzie i nigdy zjadłam 4 kawałki w ciągu niecałej doby

    Polecam!!!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką