Szaszłyk drobiowy

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-02-08
  • Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Szaszłyk drobiowy
    Mniam: 4
    Mniam zdjęcie! Szaszłyk drobiowy

Składniki:

Przygotowanie:

kurczaka kroimy w niewielkie kawałki o grubości ok. 1-1,5cm. Przygotowujemy marynatę-mieszamy z oliwą sos sojowy, musztardę, przyprawy i zmiażdżony czosnek. Wkładamy kawałki kurczaka do marynaty i chowamy na minimum godzinę do lodówki.
Cebulę i cukinię kroimy w plastry, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kawałki.
Wyjmujemy zamarynowanego kurczaka i nadziewamy na patyczki na przemian mięso i warzywa. Pieczemy ok. 30-40 minut w temperaturze 180- 200 stopni.

Przyprawy do marynaty można dobierać w zależności od własnych upodobań. Ja lubię akurat taki zestaw.

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • atena1975, 2010-02-16 19:35:43
    atena1975
    0
    wygladaja rewelacyjnie dodaje do ulubionych i poczekam na majówke he he
  • kasiasiar, 2010-02-16 20:58:06
    kasiasiar
    0
    uwielbiam szaszłyki z cukinią ! Zdjęcie tak apetyczne, że nie moge się już doczekac sezonu grillowego
  • kropka75, 2010-02-17 09:12:22
    kropka75
    3
    Bardzo smaczny zestaw.

    Ja tam dorzucam co mi się akurat po lodówce pałęta, ale lubię jeszcze chudy parzony boczek przy mięsku drobiowym, które samo w sobie jest łagodne.
    I gdy mam lenia - smażę na patelni - z drobiem to się udaje, bo szybko się ścina, więc obiad jest w mig.

    Apetyczne zdjęcie.
  • mooonik, 2010-03-03 22:36:46
    mooonik
    1
    Takie szaszłyki to podstawa każdego grilla a zdjęcie tak apetyczne, że mimo później pory byłabym skłonna je zrobić teraz
    Nie dodawałam nigdy do marynaty musztardy- czas spróbować

    Danie pyszne, proste i smaczne

  • aaniutek, 2010-03-23 09:18:11
    aaniutek
    -1
    Proste, smaczne i wygląda!!
  • czarnazuzia1, 2010-03-30 13:41:04
    czarnazuzia1
    0
    lubie takie przepisy proste i smaczne
  • angelikaw, 2010-03-30 19:20:01
    angelikaw
    1
    danie proste i szybkie... a wygląda bosko
  • gryx82, 2010-03-30 22:45:17
    gryx82
    2
    Lubię szaszłyki, jednak w domu, nie wiedzieć czemu, w ogóle ich nie robimy. Mięso drobiowe ma tę przewagę nad wieprzowiną, czy też baraniną, że jest delikatne i szybko mięknie, a już nie raz zdarzało mi się natknąć na szaszłyka twardego jak przysłowiowa podeszwa Do tego frytki, surówka i pyszny obiad gotowy. Pięć gwiazdek
  • gryx82, 2010-03-30 22:51:40
    gryx82
    Zapomniałem napisać, że sekretem przepisu jest też na pewno marynata, dzięki której mięso pozostaje soczyste i aromatyczne (nie słyszałem dotąd, aby ktokolwiek marynował mięso, przygotowując szaszłyki - stąd zapewne przypadki tych "twardzieli", na które się natknąłem)
    Komentarz
  • aga3331, 2010-03-30 23:10:40
    aga3331
    2
    Fantastycznie wygląda
    ja uwielbiam jak jeszcze pieczarki i boczek jest poprzekładany.
    Przepis doskonale opisany zrozumiały no i oczywiscie bardzo apetycznie wygląda
  • Polly_, 2010-03-31 20:28:59
    Polly_
    Kolejne danie boskie w swej prostocie . Nigdy nie wpadłam na pomysł robienia szaszłyków w domu-nie wiem dlaczego-czas to naprawić Na pewno nie zrezygnuję w cukini. Pieczarki to tez dobry pomysł. Objawiłaś mi tez tajemnice smaku fileta z kurczaka-marynata! Nigdy nie marynowałam kurczaka i zawsze wydawał mi się bez smaku-teraz już wiem dlaczego
    Komentarz
  • tymena, 2010-03-31 22:35:39
    tymena
    2
    Uwielbiam szaszłyki Tak jak Polly nigdy nie robiłam ich w domu. Czas to zmienić

    Przepis prosty i czytelny, smakowita fota.
  • vesenka, 2010-04-03 14:56:33
    vesenka
    Szaszłyk robiony w domu też jest super. Robię go na jutrzejszy obiad. Właśnie wróciłam ze sklepu z dorodnym biustem kurzęcym Będzie jako alternatywa dla kotletów
    Komentarz
  • 0nasty0, 2010-04-08 18:02:55
    0nasty0
    2
    mm, szaszłyki, mniam.
    ja nie dodaję chili (nie lubię ostrych :p)
  • koszatniczka320, 2010-08-21 00:00:12
    koszatniczka320
    2
    szaszłyki bomba!
    jednak nie podobało mi się to sformułowanie "Przyprawy do marynaty można dobierać w zależności od własnych upodobań. Ja lubię akurat taki zestaw. " w końcu to Twój przepis, Ty dyktujesz warunki, jeśli ktoś lubi przyprawy które użyłaś i zdecyduje się wypróbować to wtedy może dać wiarygodną recenzję, przecież gdy pominie 80% przypraw które są w przepisie i doda inne to nie będą te same szaszłyki.

    Mi ten zestaw pasował więc polecam
  • hayley01, 2010-10-20 23:30:23
    hayley01
    2
    Szybciutkie i proste w wykonaniu a takie pyszne
    Ja dodałam jeszcze pieczarki ale warzywka to już kwestia smaku i zawartości lodówki.
  • leonela, 2011-08-25 13:28:28
    leonela
    1
    chyba się skuszę ale macie jakiś patent robienia szaszłyków w domu w piekarniku aby mięso nie było suche -kiedyś robiłam i nie wyszły dobrze.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe