Kotlety schabowe mojej Mamy

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-02-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety schabowe mojej Mamy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kotlety schabowe mojej Mamy

Składniki:

Przygotowanie:

Mięso myjemy i kroimy na kotlety - grubość ok. 1 cm. Rozbijamy tłuczkiem.

Do miseczki wbijamy jajko, do tego cebulę startą na tarce( UWAGA: na najdrobniejszych oczkach - ma być papka, a nie kawałki). Dodajemy również przyprawy, sól i pieprz do smaku, oraz gałkę - ja zawsze kupuję w kulkach i trę na tarce. Wszystko mieszamy.
Ilość jaj, cebuli i przypraw zależna oczywiście od ilości kotletów. (na 4 sztuki wystarczy 1 jajo).
Jeżeli chodzi o cebulę to nie dodajemy jej dużo, wystarczy jedna malusieńka na jedno jajko.

W takiej "zaprawie" moczymy kotlety. Najlepiej min. godzinę.

Przed samym smażeniem kotlety obtaczamy w bułce i wio na patelnię obsmażamy do złocistości.

Smacznego!

    Śr. ocena: 4.71 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-09 08:51:05
    kropka75
    1
    Ciekawy pomysł.
    Co prawda trochę problem z czasem u mnie, bo jak wpadam do domu to nie chce mi się moczyć kotletów godzinę, ale może kiedyś wypróbuję w wolny dzień... z ciekawości.
    Brzmi apetycznie.

  • zuzaneczka, 2010-02-09 09:44:44
    zuzaneczka
    kropko można krócej, ale wiadomo im dłużej tym bardziej przejdą smakiem, można nawet przygotować dzień wcześniej
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-09 17:57:24
    Berlinianka
    2
    Ciekawy pomysł, ja zawsze nacieram schabowe czosnkiem i przyprawami. Ale marynowanie z cebulką - nie pomyślałam o tym. Wypróbuję przy najbliższej okazji.
  • Smynio, 2010-03-02 19:33:09
    Smynio
    1
    Ciekawe wyglądają normalnie, ale pewnie smak będzie inny niż zwykle...
  • Wojtusia, 2010-03-08 16:02:15
    Wojtusia
    2
    Zaintrygował mnie ten przepis. Do tej pory gałka muszkatołowa gościła w mojej kuchni tylko wtedy gdy robiłam beszamel. A tu proszę do schabowych. Jutro wypróbuję.
  • ewelline, 2010-07-27 02:42:12
    ewelline
    1
    Ja przeważnie obsypuje schabowe czym popadnie (Vegeta, sol, pieprz, papryka, majeranek, oregano, przyprawa do kebaba, bazylia, tymianek) nie wszystkim na raz ale tym na co mam ochotę no i potem jajko -bułka.

    Kiedyś na moich schabowych zagościła również cebulka były świetne!

    Spróbuje kiedyś zrobić dokładnie tak jak piszesz


    A tak jak pisze Berlinianka brzmi również ciekawie, z czosnkiem nie jadłam. No ale schabowe zawsze dobre
  • malinka118, 2010-07-31 13:08:53
    malinka118
    2
    Rewelacja. Były dzisiaj na obiad.Cebulka daje super posmak.
  • Sensuel, 2011-05-30 16:41:41
    Sensuel
    1
    Nie miałam zbytnio czasu na marynowanie kotletów dłużej niż chwilę,ale smak był super .W każdym razie inny niż standardowo.Z pewnością jeszcze nie raz zrobię w ten sposób kotlety.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe