Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)

autor: , kategoria: serniki, dieta dr Dukana (białkowa, protal) , dodano: 2010-02-08
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Dietetyczny i smaczny sernik (dieta Protal)

Składniki:

Przygotowanie:

Kawę rozpuszczamy z 2 tabletkami słodzika w łyżce gorącej wody.
Można także, zamiast kawy dosypać kakao (czubatą łyżeczkę).
Do serka dodajemy wszystkie składniki (otręby mielimy ze słodzikiem na puch) prócz białek i nic nie mieszamy, dopiero po dodaniu ubitej piany. Następnie odkładamy do osobnej miski kilka łyżek masy i mieszamy z kawą.
Do wyłożonej papierem foremki (śr. 20 cm) wylewamy masę i można porobić łatki z masy kawowej i zalać białą, albo rozsmarować po wierzchu, zależy od weny twórczej. ;)

Piec 55 minut w 180 stopniach. Trzeba sprawdzać patyczkiem, czy już suchy w środku - jeśli tak, sernik gotowy.
Oczywiście, jak ktoś nie lubi smaku kawy czy kakao, może to pominąć i zrobić 1 smak.

Podawać z kleksem serka homogenizowanego ze słodzikiem.

    Śr. ocena: 4.76 / recenzji: 20 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • elianka, 2010-02-12 10:37:47
    elianka
    4
    Pyszny, lekki sernik.

    Kot w charakterze dodatku też wygląda smakowicie
  • dodaja, 2010-02-12 12:32:13
    dodaja
    2
    Przyznaje, że przepis baardzo ciekawy. Nigdy sie z takim nie spotkałam i chetnie wypróbuje. A kociak przesłodki
  • Sweetys, 2010-02-12 14:19:59
    Sweetys
    3
    Świetny przepis, wydaje się był taki lekki i prosty.
    Koniecznie wypróbuję, dodam do niego rodzynki lub inne suszone owoce.
    Dodaje do ulubionych
  • Berlinianka, 2010-02-12 14:50:22
    Berlinianka
    Oczywiście do wypieków powinno się używać sypkiego słodzika do pieczenia. Od początku diety poluję na taki - bezskutecznie, więc piekę na zwykłym słodziku w tabletkach.
    Jednak ilości, których używam nie sprawiają, że słodkości nabierają gorzkiego smaku, mimo to podaję nazwę, gdyż różne są słodziki i różnie mogą reagować w wysokiej tem.: sussina gold.
    Komentarz
  • Osiak, 2010-02-12 15:19:03
    Osiak
    Tu chodzi pewnie przed wszystkim o aspartam, który w wysokiej temperaturze traci właściwości słodzące. Słodziki w proszku widziałam w sklepach ze zdrową żywnościa
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-02-13 17:10:40
    zuzaneczka
    -9
    tak jakoś dziwnie napisany ten przepis; zaczynamy od rozpuszczenia kawy, a na końcu okazuje się, że można ją w ogóle pominąć, do tego zwierzęta na stole przy talerzu z jedzeniem - fu!
    dla tych co nie na diecie: ile cukru zamiast słodzika? bo rozumiem, że otręby można zastąpić mąką?
  • kathy8998, 2010-02-13 19:42:24
    kathy8998
    2
    Bardzo fajny przepis, w sam raz dla dziewczyn dbających o linię

    Co do komentarza wyżej. Jak dla mnie to logiczne, że najpierw rozpuszczamy kawę, bo ona chyba musi się zaparzyć, wystygnąć, więc od niej trzeba rozpocząć.
  • Berlinianka, 2010-02-13 21:01:47
    Berlinianka
    zuzaneczka, jeśli w przepisie komuś podaje się alternatywę, to wtedy przepis jest dziwnie napisany, czy chodzi ci o stylistykę?

    Otrębów bym nie zamieniała na mąkę, są zdecydowanie zdrowsze i dają inny smak niż mąka. A ile cukru dać zamiast słodzika, żeby było smaczne, mogę ci napisać jak skończę dietę i zrobię wersję z cukrem(pewnie pudrem).
    Wmyśliłam ten przepis dopiero na diecie, więc nie mam pojęcia ile to miałoby być cukru, a że podaję tylko sprawdzone przepisy, to niestety nie mogę zgadywać...

    Co do kotów, możesz mieć takie zdanie. Ale ja jadłam ten sernik, nie ty, więc czego się brzydzisz, kotów nie ma w przepisie.


    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-02-14 10:25:46
    zuzaneczka
    Berlinianka - alternatywa ok, tylko można było na początku napisać, że opcja z kawą ;przygotowujemy tak, ale można kawę pominąć, i wtedy tak. Ubijamy pianę, potem dodajemy itp. Może to i czepianie się, ale wtedy przepis jest bardziej "przejrzysty".

    co do słodzika - nigdy nie stosowałam, myślałam że tabletka ma jakiś przelicznik na np. łyżeczki.?

    domyślam się że zmielone otręby dają inny smak niż mąka, ale nie bardzo mam jak je zmielić, czym to robisz?

    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-14 10:31:34
    Berlinianka
    To jest nawet na pewno czepianie się.

    Ma przelicznik, 1-2 łyżeczki, zależy jaki słodzik, ale bardzo często nijak ma się to do walorów smakowych, dlatego nie podałam.

    Ja mielę otręby młynkiem do kawy, niektórzy robią to w moździerzu.
    Komentarz
  • whitesnake84, 2010-02-14 14:21:15
    whitesnake84
    2
    Sprzedalem przepis siostrze ??? doslownie. Wlasnie się piecze i licze na kawalek mimo, ze na slodziku
  • Berlinianka, 2010-02-15 15:36:15
    Berlinianka
    Zrobiłam dziś mój sernik, ale zamiast słodzika dałam 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego (rozpuszczone w 1/3 szkl. ciepłej wody) - pyszne!

    Zrobiłam to w ramach ograniczania słodzika. Taka ilość nadaje serniczkowi delikatną słodycz. Jeśli ktoś lubi konkretnie słodkie rzeczy 5-6 łyżek powinno załatwić sprawę.
    Komentarz
  • Sandra89, 2010-02-16 11:19:26
    Sandra89
    3
    Samo słowo dietetyczny działa na mnie tak że już mam ochotę go zjeść
  • whitesnake84, 2010-02-16 20:42:22
    whitesnake84
    Sernik zostal zjedzony 1 dnia. Wlasciwie niedlugo po produkcji już go nie było...
    Komentarz
  • kazopa, 2010-02-22 13:14:13
    kazopa
    0
    jak wyżej"Sernik zostal zjedzony 1 dnia. Wlasciwie niedlugo po produkcji już go nie było... "
  • Wisienka_81, 2010-02-22 17:26:18
    Wisienka_81
    1
    Sernik doskonały jako dodatek do popołudniowej kawy a dla osób na diecie to prawdziwy rarytas
  • Marta 33, 2010-02-23 14:50:01
    Marta 33
    2
    najlepszy sernik pod słońcem. Przepis podany jak dla małego dziecka co bardzo ułatwia pieczenie laikom mowię tu o sobie, oczywiście. Smakuje bomba. Bomba kaloryczna? Nieee, to serniczek Dukana ... yyyyy przepraszam Berlinianki
  • Antena 2010, 2010-02-25 12:23:46
    Antena 2010
    2
    Mniam - serniczek był pyszny, kurcze jak człowiek je takie pyszności to zapomina że jest na diecie. Dzięki za dokładną instrukcję - dla ludzi bez talentu kulinarnego to bardzo ważne. Czekam na dalsze przpisy
  • kaska222, 2010-02-27 16:16:20
    kaska222
    Zaraz spröbuje zrobic ten serniczek wszystkie skladniki mam tylko ze serek mam o smaku wanilia z mango zobaczymy co wyjdzie.
    Pözniej zdam relacje.
    P.S sliczne kotki.
    Komentarz
  • kaska222, 2010-02-28 11:06:22
    kaska222
    3
    Sernik wyszedl naprawde dobry,ale nastepnym razem zrobie bez kawy,bo smakowo mi nie podpasowal.
    Pieklam tak jak bylo napisane w 200st. Troche mi sie przypalil,niewiem moze zalezy od piekarnika kto jaki ma ale mysle ze w 180 wystarczy piec...
  • Berlinianka, 2010-02-28 11:51:51
    Berlinianka
    Z kawą jest dobre, ale trzeba naturalny serek mieć. Smakowy może zmienił smak
    Z temp. pewnie masz racje. Bo już sprawdziłam, że niższa wystarczy. Zgłoszę do zmiany.
    Komentarz
  • rapifen, 2010-02-28 13:01:41
    rapifen
    2
    przepis wypróbowany wcześniej, zdecydowanie na plus ja jeszcze przyozdobiłam trochę lukrem i czekoladą. super kiciuś
  • pannaKuleczka, 2010-02-28 23:41:22
    pannaKuleczka
    2
    Jak dla mnie nawet zbyt pyszny Zjadłam od razu cały
  • Dorota5, 2010-03-11 00:33:49
    Dorota5
    1
    Super przepis. Nie miałam serka homogenizowanego i dałam chudego twarogu. Serniczek wyrósł pięknie i opadł minimalnie. Niestety był tak smaczny, że załapałam się tylko na jedną porcję. Resztę zeżarła rodzinka Nie zorientowali się, że to sernik dietetyczny. Szkoda, że nie zjadłam całego od razu, jak pannaKuleczka. Ale łatwo się go przygotowuje. Jutro drugie podejście
  • sikoreczka111, 2010-03-14 16:44:46
    sikoreczka111
    a żółtka też dodajemy tak?? bo ja to lubię takie dokładne przepisy ( bardzo dokladne ) i nie wszystko co oczywiste dla innych i dla mnie jest oczywiste;d

    tak sie tylko zastanawiam nad otrębami ...a nie moge być nie puchowe?? bo nie bardzo mam je jak zmiazdzyć ...
    Komentarz
  • grupies, 2010-03-14 18:59:19
    grupies
    1
    Sernik bardzo dobry. Zawsze się udaje i szybko się robi. I dobrze, że można go jeść na dukanie ))
  • Berlinianka, 2010-03-14 20:49:01
    Berlinianka
    Sikoreczka111 - żółtka się dodaje, jak najbardziej.
    A otrąb jak nie zmielisz to już nie będzie TO. Do tego nadaje się młynek do kawy, bardziej uparte sztuki mielą w moździerzach, nie wiem jak blender, ale może ręcznym z małym pojemniczkiem też da radę. Bez zmielenia nie będzie efektu ani smaku...
    Komentarz
  • sikoreczka111, 2010-03-15 17:06:53
    sikoreczka111
    w sumie to tylko kilka łyżek...wiec jakoś sie pomęczę ...niestety biedna studentka jestem i z takich narzędzi to mikser mam ale kreatywna jestem więc coś wymyślę ..
    Komentarz
  • karolinka86, 2010-03-15 19:02:15
    karolinka86
    Fajny przepis Nie mam takiej foremki...A keksówka aluminiowa będzie dobra?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-15 19:16:17
    Berlinianka
    Jasne, że będzie dobra, tylko może ciut płaski wyjść. Wyłóż ją papierem.
    Komentarz
  • karolinka86, 2010-03-16 18:01:56
    karolinka86
    Tzn to jest taka keksówka z folii aluminiowej, na opakowaniu było napisane, że nie jest wymagane smarowanie tłuszczem ani wykładanie papierem więc może jednak nie trzeba?
    Sprawdziłam ona ma wymiary takie: długość 20 cm, wysokość 6 cm, szerokość 7 cm. Jest naprawdę nieduża. A smak podobny do prawdziwego sernika? Zupełnie sobie nie wyobrażam ciasta bez mąki...
    Komentarz
  • karolinka86, 2010-03-16 18:15:17
    karolinka86
    A czy jest istotne, czy masę mieszam mikserem czy łyżką?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-16 18:53:55
    Berlinianka
    Smak? Jest podobny, bo jednak z serkiem, ale nie spodziewaj się tego samego. Wiesz, to jest substytut sernika Ale godnie spełnia swoją funkcję. Nie znam nikogo komu by nie smakował. Tylko teraz nie robię już na słodziku a z cukrem trzcinowym.
    Mieszając łyżką mniej opada piana, więc i wyższy sernik, ale czasami jak się spieszę to i mikserem robię.
    Jak na formie napisali, że nic nie przywrze to można im chyba uwierzyć.
    Komentarz
  • karolinka86, 2010-03-17 17:57:46
    karolinka86
    Koniecznie będę musiała spróbować Co prawda nie wyobrażam sobie, żeby serek homo piec, ale skoro tylu osobom wyszło, to chyba mogę zaufać A otręby są już bardzo drobne, mimo wszystko mam je mielić? W przepisach masz jeszcze inny sernik- tam trochę więcej serka...Ale poza tym w smaku który lepszy?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-18 21:31:35
    Berlinianka
    Musisz zmielić, bo otręby mają być w formie mąki.
    Tamten jest bez dodatku smakowego, poza tym z cukrem. Oba fajne, ale tamten robi się szybciej i ćwiczę go co 2 dni.
    Komentarz
  • karolinka86, 2010-03-19 17:59:36
    karolinka86
    A serek homo naturalny czy waniliowy może być? Kurcze...nie mam w czym tych otrąb zmielić...Szkoda, bo taką mam chęć na ten serniczek
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-20 09:18:18
    Berlinianka
    Ja robię z naturalnego, z Pilos 3% z Lidla, ale waniliowy też może być. No szkoda, a może czas fundnąć sobie młynek do kawy? ;D
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-21 20:03:48
    astromeriaa
    Przepis spadł mi z nieba, piecze sie, zrobiłam wariacje czyli odrobina cukru wan, i skorka z cytryny oj nie doczekam sie!
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-21 21:17:40
    astromeriaa
    chyba mi jako jedynej nie wyszedl? nie moge odkleic papieru, ale w smauku dobry, moze zle pieklam za krotko?
    a piekarnik powinien byc rozgrzany czy nagrzewac sie w trakcie?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-21 22:05:58
    Berlinianka
    Papier się nie odkleił? :|
    Do lekko rozgrzanego wystarczy. Ja włączam piekarnik jak już ubijam pianę więc chwilę przez włożeniem.
    Był rumiany jak wyjmowałaś? U mnie czasami kawałki papieru się przyklejają, ale nie całość. Zwykle jak już przeparuje to się odkleja bez problemu.
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-22 15:19:14
    astromeriaa
    no widzisz, jakas lewa jestem. nie odkleil sie wcale musialam sciąć. dziś robię jeszcze raz w foremce aluminiowej. i w ogole to jak placek w sensie ciasto wygladal a skorka z gory bardzo twarda i gumiasta. co zepsułam?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-22 16:18:33
    Berlinianka
    Twarda? *___* Nie mam pojęcia, może za wysoka temp.
    była? Mi nigdy ani twarda ani gumiasta nie wyszła. ^^
    Zaraz po wyjęciu góra może się taka wydawać, bo czasami pęka i jest nieco chrupka, ale po opadnięciu i wystygnięciu wszystko mięknie.
    A w smaku jaki był, też niezbyt ciekawy? ^^

    Teraz robię w formie sylikonowej, żeby się z papierem nie bawić, wlewam do serducha i mam połówkę na 1 dzień.
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-22 16:23:50
    astromeriaa
    w smaku fajny, ale plaski jak deska. zaraz upiecze mi sie dzisiejszy. widze, ze wyrosl na samym srodku chce taki jak twoj jak mi nie wyjdzie to sie wkurze dobry byl ale nie nadawal sie zeby komus dac do zjedzenia.
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-22 16:24:36
    astromeriaa
    w wiesz co od razu po upieczeniu wyjąć?
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-22 17:04:59
    astromeriaa
    oj, nie wiem co robię źle Dziś i tak lepiej, urósł, nie opadł ale nie mogę go wydobyć z foremki! pieke tak jak w przepisie, co jest?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-22 21:38:44
    Berlinianka
    Naprawdę nie mam pojęcia
    Pamiętam, że raz użyłam brązowego papieru do pieczenia i średnio mi wyszło, a na białym super... ale czy to rodzaj papieru jest przyczyną? Nie powinno to robić różnicy:/
    Wyjmować od razu, jeszcze ciepły albo obkroić wokół formy albo zdjąć papier z boków, wtedy równo opada. No, ale tu papier nie odchodzi i nie mam już pomysłu dlaczego...? ^^
    W formie aluminiowej nie robiłam, bo takiej nie mam.
    Komentarz
  • astromeriaa, 2010-03-23 15:46:10
    astromeriaa
    e tam, juz i tak go nie ma a ile dac slodzika sypkiego?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-28 12:14:46
    Berlinianka
    Nie wiem, bo takiego nie używałam
    Zawsze najlepiej spróbować ciasta przed dodaniem proszku do pieczenia czy już wystarczająco słodkie - tak chyba najprościej.
    Komentarz
  • mircia14, 2010-06-01 21:28:17
    mircia14
    0
    Świetny jest ten sernik
    Idealny na niedzielne popołudnie, ja robię z tych proporcji i dla 5-osobowej rodziny wychodzi po dwa kawałki do herbatki
  • Berlinianka, 2010-06-17 10:30:06
    Berlinianka
    Jak dla mnie, to nie masz o tym pojęcia.
    Zwłaszcza o rzetelnym ocenianiu.
    Komentarz
  • Inspiracyjna, 2010-07-10 14:06:24
    Inspiracyjna
    -1
    a czy można upiec to cudo w prodiżu?
  • kropka75, 2010-09-09 19:16:00
    kropka75

    Moje koty też lubią sernik.
    Komentarz
  • Kala_88, 2010-10-23 17:21:49
    Kala_88
    -1
    Hm kurcze mi nie wyszedł tak ładnie jak na zdjęciu, może dlatego, że dałam kawę do całości, mało wyrósł. Ale generalnie miła odmiana w diecie, prosty i dobry przepis Koty fajne
  • Isanka, 2010-11-22 18:38:43
    Isanka
    na pewno wypróbuję dodaję do ulubionych.
    Komentarz
  • nagi_aniolek, 2012-02-12 17:50:00
    nagi_aniolek
    Dzisiaj mam dzień eksperymentowania w kuchni, ciasto właśnie włożyłam do piekarnika, zrobiłam z 'wsadem' kakaowym, już samo ciasto przy wylizywaniu resztek było wyborne, nie wiem czy następnym razem nie zjem połowy przed upieczeniem
    Komentarz
  • nagi_aniolek, 2012-02-12 19:50:30
    nagi_aniolek
    1
    Więc tak: serniczek w piekarniku mocno wyrósł, ale zaraz potem stopniowo zaczął opadać. W smaku całkiem dobry (dodałam aromatu śmietankowego), ale dałam za mało słodzika (1 łyżkę), a dla kogoś, kto woli bardziej słodkie ciasta trzeba by dodać troszkę więcej. Tak czy siak na dietę idealne, więc na pewno będę jeszcze próbować w innych kombinacjach

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe