Przekładaniec na kruchym cieście

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przekładaniec na kruchym cieście
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Przekładaniec na kruchym cieście

Składniki:

  • mąka pszenna [0.5 kg]
  • cukier [2 łyżki]
  • jajka [5 szt.]
  • margaryna [1 kostka]
  • proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
  • smalec [1 łyżka] (ostatecznie trochę śmietany)
  • mleko [1 l]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • budyń [3 op.]
  • Masa makowa
  • jabłka (surowe lub ze słoika, mogą być też powidła)
  • kisiel [1 op.]

Przygotowanie:

Z mąki, cukru, 5-ciu żółtek, margaryny, proszku do pieczenia oraz smalcu zagnieść ciasto jak na makaron i wsadzic do lodówki. Najlepiej zapomnieć, że się je tam schowało. Ciasto musi być bardzo dobrze schłodzone. ( Najlepiej zagnieść je na wieczór a piec od rana)

Następnie 2/3 ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrdenio na natłuszczoną blaszkę i docisnąc lekko palcami.

Na ciasto wyłożyć masę makową.

Ugotować budyń ( 1 litr mleka + cukier waniliowy + 3 budynie ) i gorący wylać na masę makową.

Na wierzch wyłożyć jabłka lub powidła bądź inne owoce

Z pozostałych 5 białek ubić pianę z niepełna szklanką cukru, wymieszać z łyżką kisielu i wyłożyć na jabłka.

Po wierzchu zetrzeć pozostałe ciasto.

Piec ok. 1 h w średnio nagrzanym piekarniku ( bez termoobiegu 190)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Paramore, 2010-03-09 16:21:02
    Paramore
    Ciasto wygląda smakowicie.
    Lubię takie słodkości 'wielosmakowe'.
    Także do wypróbowania
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-03-09 17:17:25
    pysiamn
    BArdzo apetycznie się prezentuje ...jak pokusze się o zrobienie to ocenię
    Komentarz
  • beata375, 2010-03-09 17:58:03
    beata375
    Brzmi smakowicie,będę musiała wypróbować, dam znać jak wyszło
    Komentarz
  • Eowina1818, 2010-03-13 10:06:54
    Eowina1818
    2
    świetny przekładaniem! bardzo lubię ciasto kruche. zastanawiam się czy można by masę makową czymś innym zastąpić.
  • Sweetys, 2010-03-22 13:10:09
    Sweetys
    0
    Zdjęcie bardzo apetyczne, a co dopiero w smaku.
    Uwielbiam bakalie. Podejrzewam, że budyń można zastąpić masą serową, wtedy wyjdzie coś na podobieństwo sero-maku.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem