Canneloni

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Canneloni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Canneloni
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Canneloni
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Canneloni

Składniki:

Przygotowanie:

Podsmażyć posiekaną cebulę, dodać czosnek, a po chwili mięso.
Jak mięso się podsmaży, to należy je przyprawić solą, pieprzem, ...,
Dodać 4 łyżeczki koncentratu. Dusić na wolnym ogniu ok. 20 minut.


Tak przygotowanym farszem wypełnić makaron( mozna wczesniej nie gotować, Ja wrzuciłam do wrzątku na 2 min. ) i układać w żaroodpornym naczyniu
wysmarowanym masłem, i Polanym niewielką ilością sosu (Sos do spaghetti meksykański zmiksować dodać 1/4 szkl. wody. + Fix do Spaghetti Napoli)

Polać beszamelem, posypać startym żółtym serem, i zapiekać 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C ;)



Beszamel:
Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu,
Rozsypujemy mąkę na tłuszcz i mieszamy trzepaczką aż składniki sie połączą. Gdy uzyskamy gładką masę wlewmy część mleka i mieszamy, gdy sos zacznie się zagęszczać dolewamy następną porcję mleka, mieszamy i doprawiamy pieprzem, solą i gałka muszkatałową.

    Śr. ocena: 2.67 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • beata375, 2010-02-09 16:20:04
    beata375
    W końcu jakiś sensowny pomysł na canneloni, wypróbuję go jutro na obiad na pewno będzie pyszne. mniam mniam...
    Komentarz
  • aleksandrettaa, 2010-04-09 13:32:11
    aleksandrettaa
    6
    Nie podoba mi się stosowanie fix-ów i sosu ze słoika. Przygotowanie sosu z pomidorowego jest proste i szybkie, po co więc dodawać chemię z torebki? Wierzę jednak, że danie jest smaczne.
  • hania811, 2010-04-09 14:03:18
    hania811
    Ja to nie wiem po co w ogóle te fixy??
    Farsz zrobiłaś sama, beszamel też więc po co dodawać to z proszku.
    Takie ulepszanie na siłę..które wcale nie polepsza a pogarsza

    Jak dodasz do mięska oregano i bazylię to będziesz miała włoski aromat bez polepszaczy

    Sam przepis bardzo ok...i uważam że na prawdę nie trzeba dodawać fixsów...bo niczemu one w tym przypadku nie służą.


    Komentarz
  • iceflower, 2010-06-12 13:11:56
    iceflower
    1
    Fixy i gotowe sosy przy takim daniu to profanacja kuchni włoskiej niemalże. Przepis fajny, ale ja również przychylam się do zdania poprzedniczek - najlepiej sos zrobić samemu - nie dość że będzie smaczniej, to na pewno zdrowiej. Ja bym jeszcze dodała odrobinę gałki muszkatołowej do mięsa, przed dodaniem koncentratu.
  • gsk, 2010-06-23 16:45:11
    gsk
    1
    Zrobiłam dziś
    Tylko nie dodałam tego sosu z fixem ale też wyszło dobre
    Kupiłam pudełko canneloni 250g i właściwie tylko połowe zużyłam.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem