Wariacja na temat Spaghetti Bolognese

autor: , kategoria: makarony, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-09
  • Wariacja na temat Spaghetti Bolognese

Składniki:

  • mięso mielone [0.5 kg] (wołowe, wieprzowo - wołowe)
  • czosnek [3 ząbki]
  • cebula [1 szt.] (może być nawet czerwona :))
  • sos pomidorowy [2 op.] (krojone pomidory z kartonika, całe, albo po prostu sos)
  • papryka [1 szt.] (kolor dowolny, najlepiej prezentuje się żółta, najmniej atrakcyjna jest zielona :))
  • oliwa z oliwek
  • pieprz
  • czosnek granulowany
  • bazylia (świeża!!!)
  • sól
  • ser parmezan (ew. jakis inny, nawet taki prosto z woreczka)
  • spaghetti (makaron oczywiście :))
  • ziele angielskie (sztuk jak kto lubi ew. jak kto woli)
  • liście laurowe (1 duży, dwa małe - wszystko zależy)
  • tymianek
  • oregano
  • zioła prowansalskie (wszystko w jednym :))

Przygotowanie:

Proces gotowania makaronu spaghetti jest chyba każdemu znany, jeśli nie - dostępny na opakowaniu. Żeby zapobiec sklejeniu się nitek polecam skropienie ich oliwą z oliwek, jeszcze jak je mamy na durszlaku, i przemieszanie. Makaron robimy pod koniec przygotowywania sosu :)

Cebulę kroimy na drobno, jak lubimy, czosnek rozdrabniamy albo również kroimy, i na patelnię. Po niezbyt długiej chwili dokładamy do tego skrojoną w kostkę paprykę. Jest to prawdopodobnie moja własna modyfikacja, prawdziwe bolognese zdaje się że jest bez papryki, ale mi takie smakuje i polecam :)

Na lekko zeszkloną cebulą i nie spalony jeszcze czosnek wrzucamy mięso (wcześniej odrobinę posolone, popieprzone, i poczosnkowane czosnkiem granulowanym - jeśli ktoś nie przepada, tę część może spokojnie ominąć), starannie dbając o to by się równomiernie zrumieniło (tzn. non stop go przekładamy, obracamy i wywracamy aż wszystkie grudki będą w miarę osobno i przysmażone). Po bliżej nieokreślonym czasie, prawdopodobnie jest to min. około 7, zalewamy całość naszymi pomidorami. Mieszamy :) Dokładamy liść laurowy i ziele angielskie, następnie doprawiamy do smaku - sól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskie, oregano, tymianek (dwa ostatnie zawierają się w jeszcze poprzednim, dlatego można się zdecydować na jedno. nie trzeba, można:) ). Można także wrzucić świeżego listka bazylii! :)

I niech to tak sobie wszystko razem popyka. W międzyczasie przygotowywujemy talerze, sztućce, gotujemy makaron...

To pykanie to min. 20 minut, im dłużej tym lepiej, ale po 20 minutach sos jest już przepyszny :)

Nakładamy porcję makaronu na talerz, polewamy sosem, posypujemy startym parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

I voila! Podano do stołu :)

Smacznego!!!


ps
Zaznaczyłam że jest to porcja dwa dwóch osób; jeśli ktoś jada mało, to będzie dla większej ilości... Niestety, my jadamy dużo i pół kilo mięsa jest akurat dla nas :)

Czas przygotowania BEZ czasu gotowania, o ile dobrze zinterpretowałam pomocny opis.... :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: karkówka w sosie cebulowym

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką