Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowo-cebulowym

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowo-cebulowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowo-cebulowym
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowo-cebulowym
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bitki wieprzowe w sosie pieczarkowo-cebulowym

Składniki:

Przygotowanie:

Kotlety schabowe potraktować tłuczkiem, aby nie były za grube. Jak sa duże to naturalnie przekroić na pół. Mnie z tych 3 wyszło 6 :). Solimy i pieprzymy z każdej strony i obtaczamy z obu stron w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na lekko złoty kolor. Jak już się zarumienią,to przekładamy kotleciki do garnka. Olej ze smażenia kotletów zlewamy i nalewamy nowy do smażenia cebuli i pieczarek z czosnkiem.
Na patelnię nalewamy nowy olej. Na zimną patelnię wyciskamy 2 ząbki czosnku,podsmażamy. Cebulkę kroimy na piórka, a pieczarki na talarki i całość wrzucamy na podsmażony czosnek. Posypujemy odrobina soli,aby się nie przypaliła cebulka. Doprawiamy pieprzem. Jak całość się podsmaży dodajemy wszystko do garnka z kotlecikami. Zalewamy gorącą wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy z 30 min na wolnym ogniu. Jak zacznie bulgotać wrzucamy kostkę mięsną Winiary. Zmiejszamy ogień, dodajmy śmietany i doprawiamy vegetą i pieprzem, a jak ktoś lubi to jakimiś ziołami. Na samym końcu zaciągamy mąka rozprowadzoną z zimną wodą, aby zagęścić sos.

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • marissima, 2010-06-28 19:17:12
    marissima
    mniam mniam mniam nic dodać nic ująć
    Komentarz
  • Amizu, 2012-03-14 19:16:14
    Amizu
    0
    Własnie zrobiłam
    Wyszło bardzo smaczne. Polecam przepis
  • Snowwhiteproncess, 2012-04-19 23:25:04
    Snowwhiteproncess
    1
    Zabrakło mi akurat i ziela angielskiego i liścia laurowego, a mimo to wyszło świetnie, sos jest naprawdę pycha! Po podanym czasie mięso było jeszcze twardawe, więc polecam dostosować czas według siebie, a niekoniecznie tak ściśle trzymac się przepisu. Oprócz tego to nie można się do czego przyczepić Myślę, że często będę wykorzytywać przepis, dziękuję!
  • Krysia798, 2012-05-02 17:34:44
    Krysia798
    1
    Właśnie przyrządzam to danie,kupiłam piękny schab i bardzo tanie przyprawy w Lidl,zapowiada się pysznie.
  • aagniesia85, 2012-09-25 22:58:11
    aagniesia85
    0
    Bitki wyszły bardzo dobre
  • pinaplesss, 2013-02-03 08:57:56
    pinaplesss
    0
    Przepis niby banalny, ale jakoś na niego nie wpadlam Dzieki, bo wyszedł nam pyszny, domowy obiadek

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem