Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Kluski śląskie - banalnie proste i pyszne

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2010-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - banalnie proste i pyszne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - banalnie proste i pyszne

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Bierzemy tyle ziemniaków co zazwyczaj do obiadu. Solimy wodę i gotujemy.

Jak już się ugotują to odcedzamy wodę i gnieciemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę mleka,aby szło nam szybciej.

W garnku wyrównujemy masę i dzielimy na 4 równe części. 1/4 wyjmujemy i odkładamy na bok, bo bedzie potrzebna.

Do 3/4 ziemniaków dodajemy mąki ziemniaczanej tyle, aby zakryć nasz trójkącik i zagniatamy ciasto. Dodajemy odłozone 1/4 część ziemniaków i zagniatamy dalej.

Ciasto nabieramy łyżką i robimy w dłoni kulki. Potem lekko je spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę palcem.

No i mamy nasze kluski.

Teraz musimy zagotować wodę w garku, lekko ją osolić i wrzucamy nasze kluski. Gotować aż do wypłynięcia.

Kluski są super dodatkiem do gulaszu albo bitkami na które przepis można znaleźć również w moich przepisach :)


Klusek wychodzi bardzo dużo. Myślę, że 4 osoby spokojnie się najedzą do syta :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Gotujmy Maliny pod kruszonką

Komentarze

  • daget, 2010-02-09 20:48:33
    daget
    2
    Szybki dodatek do mies z sosikiem. Najlepiej jak mamy w lodowce zachachmecone ziemniaki z jakiegos wczesniejszego obiadu wowczas odpada etap gotowania. Tylko zagniesc i do gara!!!
  • Bea_66, 2010-02-09 21:41:32
    Bea_66
    3
    Bardzo prosty przepis ja dodaję jeszcze jedno jajko. I podaję nieraz z samą przyrumienioną cebulką Pycha!!!
  • Rodzynka1989, 2010-02-09 21:47:23
    Rodzynka1989
    2
    U mnie nigdy nie dodaje się mleka, za to dorzucamy jajko. Dodam, że takie nieugotowane jeszcze kluseczki można spokojnie trzymać kilka dni w lodówce Tak, że można zrobić jednego dnia porcje na trzy kolejne obiady i codziennie podawać z czymś innym
  • jo@n@, 2010-02-09 22:04:48
    jo@n@
    Ja uwielbiam kluski z bigosem, ewentualnie z gotowaną kapustą kiszoną
    Komentarz
  • magdolek, 2010-02-09 22:26:57
    magdolek
    kluski sa najlepsze z rolada wolowa i czerwona kapusta na cieplo.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-09 22:52:01
    Sensuel
    Ja jajka nie daję,bo wg mnie są wtedy bardziej twarde.A te bez jajka wychodzą bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach.

    Przepis na kapustkę kiszoną zasmażaną za chwilę napiszę też
    Komentarz
  • shiral, 2010-02-09 23:44:00
    shiral
    0
    Zawsze dodaję jajko Lubię czuć jak je miętolę w buźce Pyszne na słodko z sosem truskawkowym, czy podane z twarożkiem i cebulką.
  • kasiasiar, 2010-02-10 13:35:50
    kasiasiar
    0
    Jakie ładne , wszystkie równiótkie jak klony
    Uwielbiam kluseczki sląskie,
    Mi najbardziej smakuja z sosem pieczarkowym
  • AnusiaPn, 2010-02-19 16:26:42
    AnusiaPn
    1
    uwielbiam kluski śląskie chociaż nigdy nie robiłam ale skorzystam z przepisu i reszty wskazówek
  • Bezka, 2010-03-26 11:39:17
    Bezka
    1
    Przepis łatwy czytelny, zastanawiam sie nad tym dodaniem jajka, ale chyba najlepsze wyjście spróbowanie przepisu z jajkiem jak i bez
    Dziś na obiad wiem już co będę robiła.
  • dzidzia_aim, 2010-06-14 17:19:38
    dzidzia_aim
    3
    Mój mężuś uwielbia kluchy, ta ocena jest od niego
  • boszenka69, 2010-07-13 14:26:21
    boszenka69
    1
    Ja też zawsze zamiast mleka dodawałam jajko. Dzisiaj będę trzymać się Twojego przepisu Bigosik gotowy, a więc zabieram się za kluski
  • przytulanka87, 2010-08-28 16:38:32
    przytulanka87
    0
    Dokładnie tak samo robię kluski śląskie

    To prawda...w wykonaniu są banalnie proste, a jakie pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe