Kluski śląskie - banalnie proste i pyszne

autor: , kategoria: kluski, dodano: 2010-02-09
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - banalnie proste i pyszne
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kluski śląskie - banalnie proste i pyszne

Składniki:

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy. Bierzemy tyle ziemniaków co zazwyczaj do obiadu. Solimy wodę i gotujemy.

Jak już się ugotują to odcedzamy wodę i gnieciemy na gładką masę. Dodajemy odrobinę mleka,aby szło nam szybciej.

W garnku wyrównujemy masę i dzielimy na 4 równe części. 1/4 wyjmujemy i odkładamy na bok, bo bedzie potrzebna.

Do 3/4 ziemniaków dodajemy mąki ziemniaczanej tyle, aby zakryć nasz trójkącik i zagniatamy ciasto. Dodajemy odłozone 1/4 część ziemniaków i zagniatamy dalej.

Ciasto nabieramy łyżką i robimy w dłoni kulki. Potem lekko je spłaszczamy, a na środku robimy dziurkę palcem.

No i mamy nasze kluski.

Teraz musimy zagotować wodę w garku, lekko ją osolić i wrzucamy nasze kluski. Gotować aż do wypłynięcia.

Kluski są super dodatkiem do gulaszu albo bitkami na które przepis można znaleźć również w moich przepisach :)


Klusek wychodzi bardzo dużo. Myślę, że 4 osoby spokojnie się najedzą do syta :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • daget, 2010-02-09 20:48:33
    daget
    2
    Szybki dodatek do mies z sosikiem. Najlepiej jak mamy w lodowce zachachmecone ziemniaki z jakiegos wczesniejszego obiadu wowczas odpada etap gotowania. Tylko zagniesc i do gara!!!
  • Bea_66, 2010-02-09 21:41:32
    Bea_66
    3
    Bardzo prosty przepis ja dodaję jeszcze jedno jajko. I podaję nieraz z samą przyrumienioną cebulką Pycha!!!
  • Rodzynka1989, 2010-02-09 21:47:23
    Rodzynka1989
    2
    U mnie nigdy nie dodaje się mleka, za to dorzucamy jajko. Dodam, że takie nieugotowane jeszcze kluseczki można spokojnie trzymać kilka dni w lodówce Tak, że można zrobić jednego dnia porcje na trzy kolejne obiady i codziennie podawać z czymś innym
  • jo@n@, 2010-02-09 22:04:48
    jo@n@
    Ja uwielbiam kluski z bigosem, ewentualnie z gotowaną kapustą kiszoną
    Komentarz
  • magdolek, 2010-02-09 22:26:57
    magdolek
    kluski sa najlepsze z rolada wolowa i czerwona kapusta na cieplo.
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-09 22:52:01
    Sensuel
    Ja jajka nie daję,bo wg mnie są wtedy bardziej twarde.A te bez jajka wychodzą bardzo mięciutkie i rozpływają się w ustach.

    Przepis na kapustkę kiszoną zasmażaną za chwilę napiszę też
    Komentarz
  • shiral, 2010-02-09 23:44:00
    shiral
    0
    Zawsze dodaję jajko Lubię czuć jak je miętolę w buźce Pyszne na słodko z sosem truskawkowym, czy podane z twarożkiem i cebulką.
  • kasiasiar, 2010-02-10 13:35:50
    kasiasiar
    0
    Jakie ładne , wszystkie równiótkie jak klony
    Uwielbiam kluseczki sląskie,
    Mi najbardziej smakuja z sosem pieczarkowym
  • AnusiaPn, 2010-02-19 16:26:42
    AnusiaPn
    1
    uwielbiam kluski śląskie chociaż nigdy nie robiłam ale skorzystam z przepisu i reszty wskazówek
  • Bezka, 2010-03-26 11:39:17
    Bezka
    1
    Przepis łatwy czytelny, zastanawiam sie nad tym dodaniem jajka, ale chyba najlepsze wyjście spróbowanie przepisu z jajkiem jak i bez
    Dziś na obiad wiem już co będę robiła.
  • dzidzia_aim, 2010-06-14 17:19:38
    dzidzia_aim
    3
    Mój mężuś uwielbia kluchy, ta ocena jest od niego
  • boszenka69, 2010-07-13 14:26:21
    boszenka69
    1
    Ja też zawsze zamiast mleka dodawałam jajko. Dzisiaj będę trzymać się Twojego przepisu Bigosik gotowy, a więc zabieram się za kluski
  • przytulanka87, 2010-08-28 16:38:32
    przytulanka87
    0
    Dokładnie tak samo robię kluski śląskie

    To prawda...w wykonaniu są banalnie proste, a jakie pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Ciasto dyniowe z bakaliami
  • Mniam: 1
    Sernik wiedeński
  • Mniam: 2
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 4
    świąteczna kawa

Zamknij