Smalec z chili

autor: , kategoria: przekąski na zimno, kuchnia polska , dodano: 2009-11-02
  • Smalec z chili

Składniki:

  • słonina [20 dag]
  • czosnek [4 szt.] (4 ząbki)
  • sól (do smaku)
  • chili papryczka [1 szt.]

Przygotowanie:

Słoninę pokroić w drobną kostkę. Na dno garnka nalać trochę wody (odparuje podczas smażenia, a słonina się nie przypali), smażyć dotąd, dopóki skwarki nie będą jasnożółte. Wtedy też wrzucić dodatki – posiekane chili (jeśli smalec nie ma być bardzo ostry, usunąć pestki), posiekany czosnek i sól. Jeśli chce się otrzymać smalec bez skwarek, najlepiej kupić słoninę mieloną. Gdy smalec nieco przestygnie, ale jeszcze jest płynny, przecedzić go przez sitko.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem