Czerwone curry z kurczakiem

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia japońska / tajska , dodano: 2010-02-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czerwone curry z kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Czerwone curry z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Piersi kurczaka pokroić na niedużą kostkę, oprószyć solą, papryczką chili i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
Odłożyć na talerz.
Cebulę pokrojoną w piórka wrzucić na tłuszcz pozostały po usmażeniu piersi, chwilę smażyć i dodać 3 łyżki pasty curry. Smażyć razem, aż pasta "zapachnie" . Dodać fasolkę szparagową, razem chwilę smażyć po czym zalać mleczkiem kokosowym i pomidorami z puszki (te w całości pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno).
Gdy sos się zagotuje dodać podsmażone piersi z kurczaka. Gotować wszystko razem ok 15 min.
Podawać z ryżem.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-10 11:14:50
    kropka75
    Wędruje do ulubionych i na listę do przyrządzenia.

    Co prawda bez mleka kokosowego, bo jakoś nie akceptuję tego składnika w mięsie, ale za to kocham wszelkie kompozycje kurczaka i fasolki szparagowej - są boskie.
    A do tego curry i chili, mniam.


    Komentarz
  • hania811, 2010-02-10 11:21:41
    hania811
    Jak nie przepadasz za mlekiem kokosowym dodaj małe opakowanie jogurtu naturalnego na sam koniec gotowania.
    Próbowałam robić bez "białego" dodatku i nie wychodzi wtedy tak aksamitne i smakowite.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-10 11:28:14
    kropka75
    To też jakaś opcja.
    Spróbuję i na tę modłę, dziękuję.
    Komentarz
  • Incomprehensible, 2010-02-11 11:11:21
    Incomprehensible
    3
    Robiłam wczoraj z jogurtem tak jak wyżej napisałaś bo nie mieli w sklepie mleka kokosowego :[ uh.

    no i szybko do tego wróce
    Pysznee. ;D
  • aleksaa, 2010-02-21 02:09:48
    aleksaa
    o rany, jakoś nie wyobrażam sobie jak jogurt naturalny moze zastąpić mleczko kokosowe
    Komentarz
  • Bezka, 2010-05-17 19:02:40
    Bezka
    1
    Zdecydowanie pychaaaaa, ja osobiście przesadziłam z chilli i było piekielnie palace ale też piekielnie dobre.
    Przepis fantastyczny.
  • brzydula_81, 2010-06-12 12:00:05
    brzydula_81
    2
    Pyszny sposob na kurczaka. Nie dosc ze danie jest szybkie w wykonaniu i sycące to jeszcze niezmiernie efektowne. Robie podobne tylko bez mleka kokosowego, a do ryzu dodaje lyzke kurkumy- zeby byl zolty.

    Twoj przepis juz w moich ulubionych
  • ErnestyLda, 2011-12-05 14:33:28
    ErnestyLda
    Brzmi smakowicie Musze wypróbować ten przepis
    Komentarz
  • dagig, 2012-02-12 22:49:17
    dagig
    1
    Zrobiłam...pyszne.... mąż zajadał się tak, że aż mu się uszy trzęsły:P.. mleko kokosowe dodaje specyficzny, delikatny smak.. bardzo niestandadowe danie!
  • iceflower, 2012-02-20 11:43:44
    iceflower
    2
    Bardzo ciekawy przepis, ja zrobiłam z białą cebulą, bo czerwonej zapomniałam kupić, wyszło nieźle. Dla mnie mało ostro, ale TŻ mówił że wystarczające, a on ma normalny próg bólu, u mnie trochę z tym gorzej.

    Wadą tego dania jest dla mnie to, że pomidory niemalże całkowicie zabijają smak mleczka kokosowego i zamienia się ten sos trochę w zupę pomidorową, mało orientalnie się robi. Za to gwiazdka mniej.
    Ale poza tym same zalety - szybkie, proste i smaczne.
  • aniaa22, 2013-02-21 18:15:11
    aniaa22
    0
    pyszne i szybkie nie wyobrazam sobe zastapienia mleczka jogurtem. to juz by bylo zupelnie inne danie. na pewno wrocimy do tego curry jeszcze nie raz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem