Zupa węgierska

autor: , kategoria: zupy, kuchnia węgierska , dodano: 2010-02-10
  • Zupa węgierska

Składniki:

  • cebula [2 szt.]
  • przecier pomidorowy [3 łyżki]
  • śmietana [0.5 szklanki]
  • mąka [1 łyżka]
  • tłuszcz (niewiele )
  • mięso [1 kg] (gotowane lub pieczone, albo wędlina)
  • pieczarki marynowane [30 dag] (lub świeże)
  • papryka czerwona [2 szt.] (średniej wielkości lub konserwowa)
  • groszek konserwowy [1 op.] (puszka)
  • papryka (przyprawa) (wg upodobań)
  • sól (jak kto lubi)
  • pieprz (jak kto lubi)

Przygotowanie:

Pieczarki pokroić i usmażyć na tłuszczu, cebulę podsmażyć, dodać pokrojona wędlinę/mięso, paprykę i chwilę smażyć, dodać przecier pomidorowy, polać wodą.
Zagotować wodę, zagęścić śmietanę i mąkę.

I dalej to już standardowo...
Zupa jest gęsta i ostra, wspaniała na rozgrzanie w chłodne, zimowe dni :)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: szybkie ciasto jogurtowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem