SEROWE OPONKI

autor: , kategoria: ciasteczka , dodano: 2010-02-10
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SEROWE OPONKI
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SEROWE OPONKI
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SEROWE OPONKI
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! SEROWE OPONKI

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy, ser mielimy dwukrotnie, margarynę wyjmujemy z lodówki, aby nie była zbyt twarda.
Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę, siekamy nożem, a potem zagniatamy ciasto.
Następnie wałkujemy je na placek grubości około 7 mm. Po rozwałkowaniu wycinamy szklanką kółka. W środku większego wycinamy mniejsze kółko, np.kieliszkiem.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju w garnku jak pączki. Szybko przekładamy podczas smażenia na obydwie strony, aby się równomiernie zrumieniły.
Gorące oponki wykładamy na papier kuchenny, w ten sposób odsączymy je z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec posypujemy je cukrem pudrem.
Cukier puder możemy wymieszać też z cynamonem.

Składniki są podane na około 30-40 oponek.

W sam raz na TŁUSTY CZWARTEK - POLECAM !!!

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 6 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • kasiasiar, 2010-02-10 18:07:12
    kasiasiar
    Świetna alternatywa dla pączków i faworków!
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-11 00:36:01
    paulina150528
    3
    Jak dla mnie oponki idealne Znane i lubiane nie od dziś w mojej rodzinie.Proste w wykonaniu i zawsze wychodzą.

    Jest jednak jednak wada Nie ważne jaką ilośc ich zrobię zawsze za szybko znikaja
  • gaga87, 2010-02-11 14:32:49
    gaga87
    moje robione z tego przepisu wyszły dość suche... czy takie właśnie powinny być oponki?
    Komentarz
  • beata375, 2010-02-11 14:39:28
    beata375
    Tak gaga87 one są takie właśnie, ponieważ to jest ciasto serowe i zawsze jest troszkę bardziej wilgotniejsze i cięższe niż np. drożdżowe, ale również dobre.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-13 01:18:55
    Berlinianka
    2
    Moja babcia robiła ze spirytusem. Smak dzieciństwa
  • ewelline, 2010-02-20 19:07:53
    ewelline
    2
    pyszności ja nigdy sody nie dodawałam i zawsze na wódce
  • Sweetys, 2010-03-22 13:11:30
    Sweetys
    1
    Robiąc ze spirytusem mniej nasiąkną tłuszczem.
    Co roku goszczą na moim stole, specjalność mojej babci.
    Pyszne i delikatne.
  • pavett, 2010-03-22 13:23:35
    pavett
    2
    Mniam mniam uwielbiam te oponki- smak dzieciństwa!
    Przepis łatwy, pyszny i nie zbyt skomplikowany.
    Polecam pychotka!
  • KawaMarcepanowa, 2010-05-02 12:42:55
    KawaMarcepanowa
    1
    oj kiedyś cały czas je jadłam, chętnie zrobię żeby odświeżyć wspomnienia, pyszne są.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe