Cebulaki doskonałe na przekaskę

autor: , kategoria: przekąski na ciepło , dodano: 2010-02-10
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cebulaki doskonałe na przekaskę
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Cebulaki doskonałe na przekaskę

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzewam, aby rozpuścić w nim cukier i drożdże w wysokim naczyniu. Nie może być za ciepłe bo drożdże potem nie wyrosną !!
Naczynie wsadzm do metalowej miseczki z ciepłą wodą, aby szybciej mi wyrosły :)

Na stolnicy wysypuję mąkę,dodaję jajko i odrobinę soli oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko razem zagniatam i formuję niewielkie kuleczki.
Cebulkę kroję drobno i na patelni z masłem i odrobiną soli wszystko duszę/smażę aż będzie miękka. Przyprawiam pieprzem. W razie potrzeby dodaję odrobinke wody.

Kulki spłaszczam szklanką, albo ręką tak aby zrobił się dołek na środku. Do niego daję cebulkę.

Piekarnik rozgrzewam do 180C z termoobiegiem i zapiekam ok 25 min. Podglądam oczywiście w między czasie czy może wcześniej nie zrobią się :)

PS. Ja ciasto robię w automacie ostatnio, aby się nie przemęczać. Także jak ktoś posiada ten wynalazek to spokojnie może w nim robić ciasto na cebulaki :)

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-10 14:47:27
    kropka75
    Mniam. Chyba dzisiaj zrobię. Miałam inny plan, ale nie mogę się napatrzeć na fotkę.

    Zawsze kupuję to cudo, ale jeśli można mieć domowe... Pycha, uwielbiam. Ciasto nie problem, drożdżowego od dawna się nie boję, a własne jest jednak o niebo lepsze niż kupne.



    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-10 14:49:02
    kropka75
    A jeszcze pytanko - ciasto nie rośnie sobie jeszcze raz, przed pieczeniem? Albo te kulki gotowe już?
    Od razu idą do pieca?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-02-10 14:56:17
    Sensuel
    No widzisz....rośnie rośnie pod ściereczką ,w tym czasie co ja robię cebulkę na patelni .
    Ale robiłam raz nawet bez specjalnego wyrastania i czy ja wiem czy jakaś różnica ogromna była???

    Wkurza mnie brak możliwości edycji,no :/
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-10 14:59:55
    kropka75
    Dobrze, że można dopisać tutaj. Jak kogoś naprawdę przepis interesuje to sobie doczyta.

    Choć pewnie można poprosić o moderację za pomocą "zgłoś przepis do moderacji" i poprawić.

    Dzięki za odp.

    Komentarz
  • madziula199090909090, 2010-07-04 17:59:01
    madziula199090909090
    a można smażyć na zwykłym maśle w kostce?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-07-04 18:53:11
    Sensuel
    Madziula,oczywiście że można.Ja używam masła w płynie ,bo mi tak wygodniej.Ale można użyć masła w kostce solonego lub nie lub margaryny.Byle nie olej,albo oliwa.
    Komentarz
  • PanzerKitty, 2010-10-20 09:43:37
    PanzerKitty
    1
    Kocham wszystko co cebulowe ja dodam jeszcze na wierzch trochę żółtego sera ale będzie smakowite
  • wredek, 2011-01-06 20:53:25
    wredek
    Jest napisane, że w podgrzanym mleku rozpuszczasz cukier. Mogłabyś napisać ile tego cukru trzeba dodać?
    Komentarz
  • Isiowata87, 2012-03-17 12:57:37
    Isiowata87
    0
    Polecam super przepisik ... Pychotka 1 zjadłam i pękam
  • malinka 20, 2012-03-19 11:48:42
    malinka 20
    -1
    uwielbiam cebulaki jednak ja swój przepis trochę zmodernizowałam.

    Pierwsze co to dodaję do cebuli oregano, bazylię, a nie tylko sam pieprz.
    Cebulę smażę też na oleju, bo lubię taka dobrze podsmażoną i zrumienioną. Myślę, że masło by się zaczęło palić.
    Ciasto dziele na większe kulki i rozwałkowuję na spore placuszki, które smaruje ketchupem lub koncentratem rozmieszanym z przyprawami. Nadaję dodatkowego smaku.
    Wszystko posypuję odrobiną startego sera i wychodzi "na bogato" myślę, że śmiało też można dorzucić troszkę jakieś wędlinki, której resztki mamy w lodówce.

    No to chyba tyle z moich zmian zachęcam do spróbowania z moimi modyfikacjami,a przy odrobienie czasu wrzucę swój przepis
  • iceflower, 2012-12-17 13:30:56
    iceflower
    1
    Kiedy byłam mała moja mama robiła cebulaki, smak niesamowity, zwłaszcza jedzone na ciepło, świeżo upieczone. Niestety ta wersja nie ma nic wspólnego z tym co pamiętam z dzieciństwa. Przepis nieprezyzyjny, jak ktoś nie jest specjalistą od drożdży to nie będzie wiedział ile dać tego cukru. Osobiście robiłam zgodnie z przepisem - ciasto wyszło za mokre, cebula na maśle miała niezbyt przyjemny posmak, myślę że zeszklona na oliwie byłaby smaczniejsza. Ogólnie ja jestem na nie, wyszło mi ich też ciut mniej niż w przepisie. Coś tu mocno nie gra w tym przepisie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem