Faworki, inaczej chruściki

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki, inaczej chruściki

Składniki:

Przygotowanie:

Ubić żółtka z cukrem, dodać ocet, rum śmietanę i sol, ciągle ubijać. Dodać miękkie masło i ubijać, aż cale masło zostanie roztarte. Mąkę wsypywać stopniowo, aż do momentu, kiedy powstanie elastyczne, dosc zwarte ciasto. Wyjąć na stolnice, lekko wyrobić i podzielić na 5 części.
Każdą część wałkować bardzo cieniutko i kroić radełkiem lub nożem na paski szerokości 3-4cm i długości 8-9cm. W środku robić nacięcia i przewlekać.
Najlepiej robić faworki małymi porcjami, ponieważ szybko wysychają, a suche bardziej chłoną tłuszcz. Smażyć z obu stron w gorącym (180-195 st.C) tłuszczu, do którego wlewamy na początku kieliszek spirytusu lub wódki. Usmażone faworki odsączyć na ręcznikach papierowych, a potem układać na talerzach i posypać cukrem pudrem.

Przy robieniu faworków bardzo ważne jest wtłoczenie do ciasta jak największej ilości powietrza, które jest czynnikiem spulchniającym. Można to zrobić uderzając ciasto Walkiem, lub wyrabiając ciasto mikserem. Faworki z ciasta utartego mikserem sa zawsze bardzo kruche, z dużą ilością pęcherzy.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Tula0, 2010-02-15 15:04:37
    Tula0
    Smak dzieciństwa!
    Na zdjęciu takie same, jak te mojej babci.
    Mhmmm...u mnie w domu zawsze się udawały!
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-03-05 12:45:04
    Berlinianka
    2
    Ja robię ze spirytusem, tak jak moja babcia
    Ale poza tym to identycznie.
    Dobry przepis.
  • Wojtusia, 2010-03-09 09:24:15
    Wojtusia
    2
    Faworki robi się u mnie przeważnie w karnawale. U mnie też dodaje się spirytus.Ten przepis też jest ok. Faworki wychodzą chrupiące i smaczne. Lubię jak mają te bąbelki powietrza
  • ewelline, 2010-07-28 16:40:27
    ewelline
    1
    ja również dodaje spirytus, jednak jak nie mam to daje coś innego albo sam ocet (raz dodałam gin)

    kilka tygodni temu nawet zrobiłam parę faworków mimo , ze nie w sezonie to jedne z moich ulubionych ciastek
  • arcelina, 2016-02-04 20:30:42
    arcelina
    wyszly znakomicie! bardzo kruche i delikatne, z babelkami powietrza- takie jak byc powinny
    dodalam spirytus zamiast octu, chyba nawet ciut wiecej niz w przepisie..
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem