Wariacja - ryż i kurczak

autor: , kategoria: dania z ryżu , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wariacja - ryż i kurczak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wariacja - ryż i kurczak
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wariacja - ryż i kurczak
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Wariacja - ryż i kurczak

Składniki:

Przygotowanie:

Pierś kurczaka myjemy, kroimy w kostkę/cienkie paski, doprawiamy: solą, pieprzem, papryką słodką, curry, odrobiną kurkumy, szczyptą ziół prowansalskich (ilość przypraw - na oko, nie za dużo - nie panierujemy w przyprawach). Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek, mieszamy kurczaka z przyprawami i oliwką, odstawiamy na 10 minut.

W między czasie obieramy czosnek, kroimy w plasterki, obieramy cebulę, kroimy ją niezbyt drobno, kroimy paprykę w kostkę.

Kawałki kurczaka w przyprawach wrzucamy na patelnię (nie dodajemy tłuszczu, kurczak jest w oliwie). Smażymy na złoto-miedziany kolor z jednej i drugiej strony. Wyjmujemy, odkładamy na miseczkę.

Wycieramy patelnię ręcznikiem papierowym.
Na 1 łyżce oliwy z oliwek podsmażamy czosnek razem z cebulką. Smażymy chwilę do lekkiego tylko zrumienienia. Wrzucamy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i smażymy razem ok. 2 min.

Do warzyw wrzucamy surowy ryż i chwilę smażymy. Następnie wlewamy przegotowaną wodę tak, by zakryć ryż. Całość gotujemy na dość wolnym ogniu po przykryciem, często mieszając. Gdy pierwsza partia wody zostanie wchłonięta, wlewamy pół szklanki wina oraz tyle wody, by zakryć ryż. Dusimy znowu do wchłonięcia przez ryż płynów.
Dodajemy dwie łyżki masła, łyżeczkę płaską soli, dodajmy wody do zakrycia ryżu. Dusimy całość. Gdy połowa wody już zostanie wchłonięta, dodajemy kurczaka, mieszamy. Dodajemy przyprawy do smaku: pieprz, paprykę, kurkumę (szczyptę), gałkę muszkatołową (szczyptę), zioła prowansalskie. Dusimy, aż sos zniknie, a ryż będzie wilgotny, ale sypki. Zestawiamy z palnika. Warto odczekać ok 15 minut zanim podamy - smaki połączą się.

Wykładamy na talerze, dekorujemy zieloną oliwką i natką pietruszki.
Smacznego:-)

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • emi_lka, 2010-02-11 12:37:00
    emi_lka
    Widzę, że wskoczył mi przy ryżu opis "do przybrania"
    To pomyłka, ryż to baza dania
    Komentarz
  • aleksaa, 2011-09-10 21:44:00
    aleksaa
    1
    strasznie czasochłonna ta potrawa... ryż przez to ciągłe podlewanie gotuje się bardzo długo.

    Nie wiem dlaczego Twoj ryż na zdjęciu jest taki żółty, bo gdy ja dodalam czerwonego wina, ryż się zabarwił i ma zupełnie inny kolor, widocznie użyłaś białego wina lub je pomięłaś.

    Nie mniej jednak, całą potrawę oceniam na 4*, bo trafiła w moje kubki smakowe brakuje mi tylko różnorodności kolorów, bo u mnie wyglada to jak "czerwona ciapa"
  • Shazney, 2011-09-18 00:07:52
    Shazney
    aleksaa, ryż jest żółty, bo do potrawy dodano kurkumę i curry. Obie przyprawy barwią na ten właśnie kolor
    Komentarz
  • doogma, 2011-09-18 18:39:40
    doogma
    1
    Przepis jest ok- nie rozumiem jak mozna myslec ze potrawa po dodaniu do niej czerwonego wina nie zabarwi sie na przynajmniej rozowawy kolor? Logiczne jest ze do potraw ,,jasnych´´ dodaje sie wina biale a do potraw ,,czerwonych´´ czerwone.
  • Stokrotek90, 2011-09-21 14:39:27
    Stokrotek90
    1
    Trochę pokombinowałam z tym daniem Wyszło super, mimo że przepis trochę ponaginałam i niektóre rzeczy zrobiłam w innej kolejności. Musze pochwalić za dobry dobór przypraw, ja dołożyłam jeszcze pieprz cayen i czosnek sypki. Zamiast oliwy dałam oleju słonecznikowego. I dołożyłam drobno pokrojone i ugotowane wcześniej pieczarki. Zapomniałam totalnie o maśle i robiłam wszystko w innej kolejności A i miałam akurat białe wino, nie czerwone Wyszła bomba! Danie dość szybkie i bardzo smaczne
  • aleksaa, 2011-10-03 12:08:44
    aleksaa
    doogma, własnie dlatego pytałam, dlaczego ryż autorki jest żółty a nie zabarwiony od wina skoro w skladnikach jest wino czerwone...
    Wiem że ryż jest żółty od kurkumy i curry.
    Nie mniej jednak, po przygotowaniu zgodnie z przepisem potrawa nie wyglądała jak ta na zdjęciu.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe