Faworki

autor: , kategoria: kuchnia polska , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Faworki

Składniki:

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze śmietaną, żółtkami, solą, spirytusem. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto powinno mieć gęstość ciasta kluskowego. Wałkować partiami dosyć cienko. Kroić na paski szerokości ok. 3 cm i długości 15 cm. Wzdłuż paska zrobić nacięcie ( ok. 6 cm ) i przewinąć. Rozgrzać tłuszcz i smażyć z 2 stron na jasnozłoty kolor. Osączyć na bibule i posypać pudrem.

Z tej porcji wychodzi około 20 sztuk.
Smacznego.

    Śr. ocena: 4.50 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • beata375, 2010-02-11 15:02:03
    beata375
    -2
    ...mniam, mniam. Fajny i prosty przepis, muszą być pyszne.
  • juras23k, 2010-02-11 16:46:47
    juras23k
    2
    przepis fajny.
    robię z podobnego.
    daję jednak mniej śmietany za to odrobinę masła.
    uwielbiam chruściki bo zawsze wychodzą i są prościutkie do zrobienia

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem