KOPYTKA

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! KOPYTKA

Składniki:

  • ziemniaki [1.5 kg]
  • mąka [3 szklanki] (można dać więcej wówczas będą twardsze)
  • jajka [1 szt.]
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy z łupinek, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy są już miękkie odcedzamy i przepuszczamy je przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Starajmy się to zrobić jak najdokładniej, aby nie zostały nam kawałeczki ziemniaków.
Następnie wsypujemy do ziemniaków mąkę, wbijamy jajko i doprawiamy do smaku, wyrabiamy ze wszystkiego ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy jeszcze mąki, wszytko zależy od ziemniaków jakich użyjemy,
Z wyrobionego ciasta robimy wałki które następnie kroimy pod ukosem.
Gdy już całe ciasto skroimy, kopytka gotujemy w osolonej wodzie, wrzucając je na wrzątek. Gotujemy kilka minutek od momentu wypłynięcia na wierzch wody.

RADA:Jeśli nie wykorzystamy wszystkich kopytek do gotowania możemy je zamrozić i wykorzystać następnym razem, wrzucając zamrożone na wrzątek.

A jeśli zostanie nam trochę ugotowanych, możemy je odsmażyć na patelni, posypując ziołami. Smakują wyśmienicie.

Kopytka są fajnym dodatkiem do drugiego dania np. do mięsa lub sosu.

    Śr. ocena: 4.36 / recenzji: 14 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-11 15:14:06
    kropka75
    1
    Kopytka dokładnie jak moje. Pycha.
    Też jemy je z sosem mięsnym lub np. gulaszem.
    Uwielbiam z gotowaną kapustą kiszoną - mniam.

  • 28nana, 2010-02-11 15:32:05
    28nana
    0
    moja ulubiona wersja zakłada kopytka ze skwarkami ...

    nic dodać
    nic ująć

  • karolcia198506, 2010-02-11 15:44:39
    karolcia198506
    1
    Uwielbiam kopytka robię tak samo. A najbardziej lubię odsmażone drugiego dnia lub z podsmażoną na złoto śmietaną pycha
  • Berlinianka, 2010-02-11 17:04:51
    Berlinianka
    0
    Klasyczny przepis A co klasyczne to i dobre musi być.
  • kasiasiar, 2010-02-11 19:23:52
    kasiasiar
    1
    Pycha, kopytka z sosikiem pieczarkowym lub gulaszem albo polane masełkiem i podsmażoną bułką tartą

  • mooonik, 2010-02-13 21:56:08
    mooonik
    1
    Robię kopytka dokładnie tak samo Pycha
    Najczęściej jemy polane roztopionym masełkiem i posypane cynamonem )
  • aleksaa, 2010-04-09 10:40:09
    aleksaa
    3
    wczoraj zrobiłam dałam poł na pół mąkę zwykłą z pełnoziarnistą i było pyszne
    do jednej porcji wgniotłam bazylię suszoną - mmmmmm
  • kissss, 2010-09-22 20:48:30
    kissss
    1
    Ja też takie robię
    Ale żadne kopytka nie przebiją kopytek mojej babci
    mmmm......
  • BloondieLook, 2011-01-15 21:52:59
    BloondieLook
    0
    mniam,od razu przypominają mi się lata dzieciństwa gdy kroiłam ,,węże" hehe uwielbiam do tej pory ze skwarkami :P
  • Susanna, 2011-01-27 08:46:08
    Susanna
    Mąka pszenna czy ziemniaczana?
    Komentarz
  • Artemizja81, 2011-02-01 09:43:21
    Artemizja81
    najlepsze "kopytki" robi moja mama-niebo w buzi
    Komentarz
  • Lisiczka91, 2011-04-30 18:29:25
    Lisiczka91
    he i naszedł mnie smaczek na kopytka, a teraz przy tak dokładnym przepisie nie wydaje się być trudne
    Komentarz
  • 4gusia, 2011-05-01 13:15:37
    4gusia
    ja uwielbiam z sosem koperkowym, gulaszem lub podsmazana cebulka mmmm
    ogolnie to kopytka pasuja do prawie wszystkiego nawet same sa wyśmienite i takie proste w przygotowaniu
    Komentarz
  • sol4ever, 2011-10-20 09:01:39
    sol4ever
    2
    Zrobiłam wczoraj na obiad i z podanych proporcji rzeczywiście wyszła mi ogromna porcja! Część poszła do zamrożenia a część została na jutro. Jedliśmy z sosem pieczeniowym(miałam robić pieczarkowy ale czasu brakło) i klopsikami Super, że wrzuciłaś tu ten przepis.
  • klaudens, 2011-11-04 13:37:13
    klaudens
    dzięki za przepis, zapisuję sobie do zrobienia niedługo
    Komentarz
  • aniaa22, 2015-03-15 18:47:08
    aniaa22
    0
    Idealny przepis! kopytka mięciutkie ale nie rozwalają się. ląduje w ulubionych.
  • Anna19101986, 2016-03-14 19:05:45
    Anna19101986
    0
    Super przepis pierwszy raz robiłam kopytka i wyszły pyszne a co do niektórych dodałam bazyli wyszły takie ziołowe i też pyszne
  • kaktus66, 2016-03-21 12:11:51
    kaktus66
    Ja ostatnio robię kopytka z dodatkiem twarogu.Są one "lekkie" i "puszyste". Jemy je na słodko - z cukrem i masłem(roztopionym).
    Komentarz
  • ewelinamik, 2016-04-08 07:05:15
    ewelinamik
    0
    Witam
    A robiliście kopytka ze szpinakiem? (do masy kopytkowej dodajemy szpinak)
    Przepyszne i można sprytnie przemycić naszym pociechom szpinak, który jest zdrowy, ale nie bardzo lubiany
  • lucynaleszcz, 2016-05-06 19:16:04
    lucynaleszcz
    0
    A ja zamiast gotować smażę na gorącym oleju .Polecam są pyszne

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe