Kapuśniaczek z kiszonej kapusty

autor: , kategoria: zupy, kuchnia polska , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniaczek z kiszonej kapusty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniaczek z kiszonej kapusty
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniaczek z kiszonej kapusty
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kapuśniaczek z kiszonej kapusty

Składniki:

Przygotowanie:

Wodę zagotować, rozpuścić w niej kostki rosołowe. Ziemniaki i marchewkę obrać i pokroić w kostkę wrzucić do bulionu, gotować razem ok. 15 min.

Kapustę pokroić ( tylko nie płukać ), ugotować do miękkości (ok. 60min) dorzucić do garnka, lekko posolić, obgotować razem. Boczek pokroić w kostkę, przysmażyć na patelni. Cebulę pokroić drobno, dorzucić do boczku. Jeśli nie był zbyt tłusty i tłuszczu wytopiło się z niego niewiele, można dodać łyżkę oleju. Smażyć razem aż cebula się lekko przyrumieni.Do garnka z kapuśniakiem dodać cebulę i boczek, dorzucić szczyptę pieprzu, po pół łyżeczki kminku, tymianku i papryki,oregano,czosnku,majeranku. Posolić do smaku i gotować jeszcze kilka minut na małym ogniu.
_________

Ja do smaku dodaję jeden jasny sos pieczeniowy z Winiary rozpuszczony w 150ml wody i dolewam go pod koniec gotowania. kapuśniak ma wtedy bardzo oryginalny smak.

_________

SMACZNEGO!!

    Śr. ocena: 1.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 90 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-02-11 18:12:02
    zlosliwiec
    BruceLee loguje się na różne konta z tego samego komputera: sasetka007 i Lidi i leemonqa i LidzioR.

    Za takie numery oberwiesz zaraz banem na cały wizaż. Oszustwo jest P R Z E S T E P S T W E M. Obrzydliwym.
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-11 18:14:55
    kropka75
    A jednak...

    Żałosne.
    Komentarz
  • anka_85, 2010-02-11 19:31:47
    anka_85
    0
    co jak co, kapuśniaka z oregano, to ja sobie nie wyobrażam
    jeszcze ta kostka grzybowa... nie moje smaki
  • kropka75, 2010-02-16 11:14:38
    kropka75
    1
    Za kapuśniak na 4 kostkach rosołowych z dodatkiem sosu pieczeniowego Winiary to nic innego dać nie mogę...

    Przerażające danie. Aż mi się słabo zrobiło po tej lekturze.
  • Berlinianka, 2010-02-18 01:03:02
    Berlinianka
    1
    Ale o co Wam chodzi? Studenci na pewno docenią ten przepis ^^ Dam w ramach tego 2 gwiazdki

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe