Pizza "śmieciucha" z resztek z lodówki :)

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pizza

Składniki:

  • mąka tortowa [1 szklanka] (z czubem)
  • drożdże [2 dag]
  • oliwa [3 łyżeczki]
  • sól
  • cukier [1 łyżeczka] (płaska)
  • woda [0.25 szklanki] (ciepla)
  • tłuszcz (do smarowania formy)
  • przecier pomidorowy (do posmarowania wierzchu ciasta)
  • ser żółty [40 dag] (utarty na drobnych oczkach)
  • przyprawa do pizzy
  • oregano

Przygotowanie:

Pizza jest bardzo smaczna i pożywna, pozwala "uprzątnąć" lodówkę ze zgromadzonych w niej resztek.

Przygotowanie:
Do miski dajemy rozkruszone drożdże, cukier, łyżkę mąki, ciepłą wodę, składniki mieszamy; zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie (ok 5min).
Do zaczynu dodajemy pozostałą mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy ciasto. gdy będzie jednolite, sprężyste i lśniące, wykładamy nim wysmarowaną tłuszczem formy wierzch smarujemy oliwa a następnie przecierem, nakładamy (w sposób dekoracyjny) wszystkie pozostałości z lodówki - im bardziej różnorodne, tym pizza smaczniejsza. całość oprószamy przyprawą do pizzy i oregano, obsypujemy obficie utartym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180'C). pieczemy ok 20 min(czas zależy od wysokości ciasta)
pizzę podajemy posypana zielenina i polana keczupem badx sosem czosnkowym.
__________

zamiast resztek z lodówki można dodać tuńczyka i mamy pyszny bezmiesny obiad
__________

SMACZNEGO!!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • LidzioR, 2010-02-11 15:53:20
    LidzioR
    na pewno wypróbuję przepis! jest prosty i bardzo dobrze rozpisany a pizza wygląda smakowicie.
    Komentarz
  • cerveza, 2010-02-11 15:55:26
    cerveza
    polecam najpierw dać ser, a później dodatki. kiedyś też sypałam ser na wierzch, ale bardziej się spiekał i ciężej te pizze było pokroić, wszystko spadało. ser nasypany najpierw, skleja wszystkie składniki i jest ciągnący się
    Komentarz
  • efcia21, 2010-11-04 12:48:53
    efcia21
    a ja dopiero posypuje serem na niedlugo przed wyciagnieciem pizzy z piekarenika
    Komentarz
  • Cytryna007, 2012-02-21 15:47:33
    Cytryna007
    -1
    super przepis na pyszną pizze
  • nata_lija, 2012-02-22 15:15:26
    nata_lija
    a nie pomyśleliście zeby ser dac 3 minuty przed wyciagnieciem pizzy z piekarnika?
    Komentarz
  • kora777, 2012-02-25 17:04:02
    kora777
    tuńczyk to mięso ryby więc pisanie bezmięsny jest dla mnie niezrozumiałe (jem ryby, jem wegetariańsko - żalosne)
    Komentarz
  • Siejusia, 2012-03-01 16:05:32
    Siejusia
    Ja daję zawsze najpierw połowę sera na spód, a chwilę przed wyjęciem z pieca resztę na wierzch
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe