Karmelowe jabłuszka

autor: , kategoria: słodkie przetwory, kuchnia polska , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmelowe jabłuszka
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Karmelowe jabłuszka

Składniki:

Przygotowanie:


Jabłuszka obrać ze skórki , usunąć gniazda nasienne, drobno posiekać. (ja to robię na szatkownicy do kapusty) Posiekane jabłka, 1/3 szklanki wody i sok z cytryny i cukier waniliowy wymieszać, przełożyć do rondla. Smażyć aż jabłka zmiękną. Z 30 dkg cukru i kilku łyżek wody przyrządzić brązowy karmel. Karmel i pozostały cukier dodać do jabłek i nadal gotować aż do momentu uzyskania jednolitej masy ( można przed dodaniem karmelu i cukru wszystko zmiksować - ja tak robię i jest o wiele szybciej).Jeszcze gorący dżem nakładać do słoików, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem na kilka minut.

_______

Z tego przepisu wychodzi ok trzech litrów powideł jabłkowych. idealne do naleśników czy do szarlotki.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Wenila, 2010-10-19 21:06:30
    Wenila
    0
    Właśnie takiego czegoś szukałam...w ogrodzie sporo jabłek, a szkoda, żeby się zmarnowały

    ... tak więc dzięki za pomysł!
  • Wenila, 2010-10-27 20:27:03
    Wenila
    sprawdziłam i jest super.
    Trochę przesadziłam z cytryną, ale i tak jestem bardzo zadowolona. Nie wiem skąd te minusy, ale ok...niech Wam będzie
    Komentarz
  • Susanna, 2011-07-30 21:29:33
    Susanna
    2
    Ten przepis przeczekał w "ulubionych" kilka miesięcy. Wreszcie zrobiłam karmelowe jabłuszka i wyszły wspaniale! Mam kilka słoików jabłek Dodałam trochę mniej cukru niż w przepisie, ponieważ użyłam dość słodkiej odmiany jabłek. W sumie mogłam dodćc jeszcze mniej. Nasŧepnym razem zrobię więcej karmelu a dodam mniej sypkiego cukru. Jabłuszka są tak pyszne, że można je jeść same... nie na naleśnikach czy w szarlotce
  • pinaplesss, 2012-09-02 23:00:54
    pinaplesss
    1
    Dobre, ale jakoś spodziewałam się tego charakterystycznego tytułowego karmelowego smaku. Zdecydowanie należy użyć mniej cukru niż w przepisie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem