Nutella ze śliwek

autor: , kategoria: słodkie przetwory , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nutella ze śliwek
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Nutella ze śliwek

Składniki:

Przygotowanie:

Śliwki wydrylować i smażyć na małym ogniu przez ok. 2,5 godz. w połowie smażenia dodać cukier. Powstałą masę zdjąć z ognia, zmiksować dodać cukry waniliowe i porcjami dodawać kakao. postawić na ogniu i smażyć jeszcze przez ok.20-25min. gorące nakładać do słoików. NIE pasteryzować. postawić tylko do góry dnem żeby się zassały.

_____

Z podanego przepisu wychodzi ok. 1,5 l nutelli. wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, drożdżówek a także do naleśników.

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 180 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Sensuel, 2010-02-11 21:08:51
    Sensuel
    1
    Jadłam coś takiego u koleżanki i zabrałam słoiczek ze sobą .Jak dla mnie to rewelacja!!!Pyszne!!
  • Sherrie, 2010-02-11 21:36:09
    Sherrie
    1
    ja dodawalam jeszcze do tego tabliczke gorzkiej czekolady
  • Berlinianka, 2010-02-11 23:37:26
    Berlinianka
    0
    Słyszałam o tym, a i owszem. A teraz mam także przepis. I nie zawaham się go użyć.

  • Nektaryna, 2010-04-09 19:40:52
    Nektaryna
    1
    Moja mama zawsze robi nutellę z owoców ten sam przepis i jeszcze zamiast śliwek można użyć wiśni Pyszne i ma o niebo mniej kalorii niż normalna nutella czy te czoko dzemi ze sklepu.
    Smakuje super z chlebkiem czy na krakersikach (krakersiki z tym dzemikiem i jakiś owoc czy kleks z bitej śmietany na wierzch i super przegryzka na imprę), a ostatnio nadziewałam nim rogaliki (ale wtedy jak chcemy nadziać pączka czy rogalika tym to lepiej dodać zmielone orzechy włoskie do dzemu bedzie gęstszy.
  • gabka9, 2010-06-18 21:56:59
    gabka9
    W życiu nie jadłam czegoś takiego, ale podejrzewam ze będzie boskie. We wrześniu spróbuję, dodaję do ulubionych
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-08-09 13:07:51
    aleksaa
    również z chęcią wypróbuje i zdam relację śliwki smażyć pocięte na małe kawałki, połówki czy obojętnie? i jak długo nutella może 'siedziec' w słoiku? :P
    Komentarz
  • ewelline, 2010-08-09 14:31:53
    ewelline
    ciekawy przepis nie słyszałam o tym.
    Komentarz
  • Catherine666, 2010-08-11 19:37:22
    Catherine666
    0
    cudeńko! cudeńko! właśnie próbuję
    ja dodałam połowę cukru i połowę czekolady i też dobre.
    na gofrach z bitą śmietaną to już w ogóle... poezja
    świetny przepis
  • aleksaa, 2010-08-12 13:12:23
    aleksaa
    śliwki mają się smażyć pod przykryciem czy nie?
    Komentarz
  • Ankha_88, 2010-08-23 17:39:47
    Ankha_88
    Jak smażyć to bez przykrycia, pod przykryciem się dusi, btw. przepis świetny!
    Komentarz
  • aleksaa, 2010-08-27 23:23:06
    aleksaa
    2
    Nutella zrobiona, wg mnie 45dag kakao to zdecydowanie za dużo, ja dałam 1 opakowanie i mój chłopak się skarży że gorzkie...
    Zauważyłam, że Nutella jest najlepsza jak postoi co najmniej jeden dzień.
    spróbuję ją dodać jako nadzienie do następnych rogalików
  • dodaja, 2010-08-28 09:59:22
    dodaja
    0
    O tak! To jest to co uwielbiam!! Moja mama robi to po mistrzowsku. Może i ja zajęłabym sie produkcją wielomasową ?
  • Justine10, 2010-08-28 10:52:58
    Justine10
    robiłam i szczerze bardziej smakuje mi zwykłe powidło :P niż powidło z kakaem, czyli... nutella domowej roboty
    Komentarz
  • Justine10, 2010-08-28 10:52:59
    Justine10
    robiłam i szczerze bardziej smakuje mi zwykłe powidło :P niż powidło z kakaem, czyli... nutella domowej roboty
    Komentarz
  • clo, 2012-08-21 18:59:11
    clo
    0
    Świetny przepis. Zrobiłam jedna partie i już załuję, że tak mało Wprawdzie dodałam wiecej kakao, ale te proporcje to już chyba indywidualna kwestia smaku.
  • marta200, 2012-09-08 20:23:53
    marta200
    zrobiłam 2 partie i dałam cukru żelującego, wydawało mi się trochę zbyt płynne, dałam gorzką czekoladę-ciekawe jak wyjdzie
    Komentarz
  • marta200, 2012-09-09 12:44:55
    marta200
    0
    spróbowałam dziś i jest pycha, śliwkowo-czekoladowy smak można dać więcej czekolady. Zrobiłabym więcej ale nie mam słoików (
  • kasienka.b, 2012-10-10 16:09:14
    kasienka.b
    0
    Dziewczyny a czy u Was też wyszło takie supergęste? Mi wyszło tak gęste, że miałam problem z mieszaniem i póniej przełożeniem do słoika
    Pierwszy raz robiłam jakiekolwiek przetwory więc powiedzcie czy zrobiłam coś nie tak? Może z racji 1/3 śliwek i cukru (kakao dodałam mniej) powinnam była krócej trzymać na ogniu, co myślicie?

    PS: smak obłedny!
  • nibbles, 2013-09-03 00:29:05
    nibbles
    0
    smak ciekawy, ale jednak wolę śliwki i czekoladę osobno :p wyszlo maskrycznie gęste i ciągnące sie, a nie dodawalam zadnego cukru zelujacego. dalam mniej kakao bo tylko 1 op deco moreno (150g) i juz jest zbyt slodkie. kwestia gustu. dobry pomysl na wykorzystanie tego do rogalikow! bo na chleb jak dla mnie zbyt mulące ale trzeba sprobowac
  • MadiMe, 2013-09-08 13:42:40
    MadiMe
    0
    Zrobiłam, z połową kakao i wyszło super. Dziękuję pięknie za przepis, na pewno będę do niego wracać każdej jesieni
  • pecynka, 2014-08-16 19:11:25
    pecynka
    0
    Robię taką nutellę już kilka lat zimą dobrze smakuje z chlebkiem, pycha

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem