pączki

autor: , kategoria: ciasta drożdżowe , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pączki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pączki
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pączki
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! pączki

Składniki:

  • mąka [50 dag]
  • drożdże [6 dag]
  • mleko [1.5 szklanki]
  • cukier [3 łyżki]
  • żółtko z jajka [5 szt.]
  • aromat cytrynowy do ciast (kilka kropli)
  • margaryna [0.75 kostki]
  • sól [1 szczypta]
  • tłuszcz (do smażenia)
  • marmolada (lub inne nadzienie)

Przygotowanie:

do rondelka kruszymy drożdże mleko i 1/3 mąki.
podgrzać.
gdy trochę podrośnie dodać zółtka,cukier,olejek,resztę mąki,sól i roztopione masło.
wyrabiamy ciasto.
odkładamy do wyrośnięcia.
rozwałkowujemy na grubość ok 1cm. i wykrawamy kułka szklanką.
nakładamy łyżeczkę marmolady i zawijamy brzegi jak paczuszkę poczym kulamy tak by marmolada całkowicie była zakryta a ciasto miało kulisty kształt.
wrzucamy na bardzo dobrze rozgrzany tłuszcz i smażymy chwilę aż się ładnie zarumienią.
wykładamy na papierowy ręcznik by "ociekły" z tłuszczu
posypujemy pudrem lub smarujemy lukrem[można posypać na niego skórkę z cytryny itp]

by uzyskać jaśniejszą otoczkę trzeba do smażenia użyć mniejszą ilość tłuszczu tak by przykrywał pączki do mneij niż 1/2 wysokości.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: oponki serowe na Tłusty Czwartek

Komentarze

  • juras23k, 2010-02-11 21:49:23
    juras23k
    zdjęcie dodam jutro[mam nadzieje że jeszcze jakieś pączki zostaną hehe]
    smacznego
    Komentarz
  • aureliaM77, 2010-10-08 17:43:55
    aureliaM77
    fajny przepis, interesuje mnie jak zrobic polewe na te paczki biala jak w cukierniach
    Komentarz
  • juras23k, 2010-10-08 21:28:24
    juras23k
    akurat wtedy wymieszałem cukier puder z sokiem z cytryny i polałem grubszą warstwą dlatego takie białe hehe ale czytałem ostatnio,że można dodać trochę mleka wtedy lukier nie wychodzi przezroczysty
    Komentarz
  • PatrykLubik, 2016-10-17 08:33:45
    PatrykLubik
    pączki, uwielbiam, ale zastanawiam się czy lepiej robić z mąki tortowej czy luksusowej szymanwskiej, z obu wypiek wychodzą super ale pączki będę robić pierwszy raz, co polecacie?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe