Owoce w sosie waniliowym

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2009-11-02
  • Owoce w sosie waniliowym

Składniki:

  • galaretka (kilka kostek)
  • cukier [4 łyżeczki]
  • mąka ziemniaczana [1 łyżeczka] (płaska)
  • mleko [1 szklanka]
  • wanilia [1 szt.] (1/2 laski)
  • owoce sezonowe (truskawki, poziomki, arbuz, nektarynki)
  • żółtko z jajka [2 szt.]

Przygotowanie:

Oczyszczone, umyte, pokrojone i dobrze osączone owoce ułożyć w plastikowych kubeczkach, przykryć i wstawić do lodówki. W garnuszku utrzeć żółtka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagotować mleko z wanilią i wrzącym zaparzyć masę żółtkową (wanilię wyjąć). Następnie garnuszek wstawić do drugiego z wrzącą wodą i mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Potem sos wystudzić i polać nim owoce ułożone w salaterce. Można trochę owoców zostawić i udekorować nimi wierzch deseru. Można również dodać kostki galaretki i rózne swoje ulubione owoce. Podawać od razu.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: pomarańczowy mazurek

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką