Migdałowiec

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowiec
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Migdałowiec

Składniki:

  • mąka pszenna [5 szklanek] (ciasto)
  • masło [30 dag] (ciasto)
  • margaryna [30 dag] (ciasto)
  • żółtko z jajka [6 szt.] (ciasto)
  • proszek do pieczenia [2 łyżeczki] (ciasto)
  • mleko skondensowane [1 op.] (masa)
  • masło [1 kostka] (masa)
  • białko z jajka [6 szt.] (piana)
  • cukier [1.5 szklanki] (piana)
  • cukier waniliowy [2 op.] (piana)
  • migdały [15 dag]

Przygotowanie:

Ciasto zagnieść, podzielić na 3 części.

Z białek ubić pianę (na parze) z cukrem i cukrem waniliowym.

Na każdy placek przed pieczeniem dać pianę i posypać migdałami. Piec w 200 stopniach (uwazac zeby migdaly sie nie spalily) az wierzch bedzie złocisty.

Masa: mleko gotować 2 godziny. Po wystudzeniu utrzeć z masłem.
Przełożyć placki

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 80 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto ucierane z truskawkami i rabarbarem

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 4
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Błyskawiczne ciasto z owocami
  • Mniam: 19
    Murzynek prościutki i pyszny.
  • Mniam: 1
    Ziemniaczane purée z cebulką