Pizza - najlepsze ciasto, które zawsze się udaje!

autor: , kategoria: pizze , dodano: 2010-02-11
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pizza - najlepsze ciasto, które zawsze się udaje!
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pizza - najlepsze ciasto, które zawsze się udaje!
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pizza - najlepsze ciasto, które zawsze się udaje!
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Pizza - najlepsze ciasto, które zawsze się udaje!

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko zagrzewamy w garnuszku, dodajemy drożdże i mieszamy aż się rozpuszczą. Mleko nie może parować, wystarczy jak będzie letnie.

Do miski wsypać wszystkie składniki, dolać mleko z drożdżami i wymieszać łyżką, aż utworzy się kula, albo coś co ją przypomina, ciasto będzie jeszcze zbyt wilgotne, ale unikniemy zaklejenia rąk.

Wyrzucamy na stolnicę. Podsypujemy mąką i wyrabiamy, aż nabierze konsystencji (jak mawiał Aleksander Kwaśniewski) "jędrnej kobiecej piersi". xD
Po wyrobieniu zostawiamy pod ściereczką na 10-15 minut, a w tym czasie można przygotować składniki na pizzę.

Często zdarza mi się wcale nie czekać aż wyrośnie, dłużej niż 5 minut.
Piekę na metalowej blasze posmarowanej oliwą, która prędko się nagrzewa i pizza szybko się wypieka. Recepta jest taka, że ciasto jest już dobre kiedy spód się zrumieni, więc wystarczy podważyć i sprawdzić. :)

Przepisu na sosy i składniki nie podaję, bo to można zostawić gustowi i zawartości lodówki. :)

Moi znajomy uwielbiają pizzę mojej roboty i każdy chciał ten przepis, polecam! :))

    Śr. ocena: 4.72 / recenzji: 30 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • Sherrie, 2010-02-11 23:15:50
    Sherrie
    uwielbiam domowa pizze, szczegolnie na cienkim ciescie...
    Komentarz
  • elianka, 2010-02-12 10:38:29
    elianka
    mmm, mój G robi podobną pizzę,ja od samego patrzenia na nią tyję
    Komentarz
  • mavika, 2010-02-15 07:30:06
    mavika
    W jakiej temperaturze pieczesz ta pizze? I jaki masz piekarnik? Elektryczny czy gazowy? Z grzaniem od gory czy bez?
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 22:24:21
    Berlinianka
    O rany ile pytań Piekarnik mam gazowy, grzeje tylko od dołu. Chyba najprostsza wersja piekarnika jaka istnieje
    Temp. ponad 200 st.C. (w skali 1-8 nastawiam między 7 a 8) To zależy jakie są na niej składniki(czasem dłużej piekę w ok. 180st.C.), ale zwykle nastawiam prawie na maksimum. Muszę tylko uważać, bo blacha mocno się nagrzewa i łatwo spalić - zatem pilnuję
    Komentarz
  • atena1975, 2010-02-17 15:02:11
    atena1975
    1
    Ja dzis wypróbowałam przepis i ciasto chyba za dużo urosło .Powiedz mi czy nakuwasz ciasto widelcem )
    Ogólnie naprawde pyszna pizza i wszystkim smakowała.
  • Berlinianka, 2010-02-17 20:36:41
    Berlinianka
    Nie nakłuwam, zawsze wałkuję do ok. 5-7mm ciasto, troszkę wyrasta, ale ogólnie niewiele. Blachę mam 40x40.
    Jak za dużo ciasta mi wychodzi, to pod ranty zawijam żółty ser
    Komentarz
  • atena1975, 2010-02-18 10:42:48
    atena1975
    a dziekuje dziekuje za wieści
    Komentarz
  • rapifen, 2010-02-19 15:39:56
    rapifen
    3
    Hehe zrobiłam pizzę i to aż dwa razy Za pierwszym razem z powodu błędu kucharza nie wyszło Bardzo dobry przepis, odjęłam pół gwiazdki ponieważ: nie proponuję smarować formy/blachy olejem ponieważ ciasto bardziej się "smaży" i przypomina ciasteczko od spodu. Położyłam na suchą blachę (pokryta jest teflonem) i wyszło lepiej niż gdy smarowałam ją olejem. Generalnie bardzo dobry przepis
  • Berlinianka, 2010-02-19 16:31:25
    Berlinianka
    Ja muszę smarować, bo moja nie jest pokryta teflonem. Bez posmarowania przywiera.
    Czuję się skrzywdzona.
    Komentarz
  • Fuksik1201, 2010-02-19 17:38:24
    Fuksik1201
    2
    świetny przepis, pizza wyszła, tylko trochę za dużo mi wyrosła.
  • Berlinianka, 2010-02-19 21:17:23
    Berlinianka
    Nie wiem czy sugerowałyście się 1 komentarzem, ale chyba tak

    • To jest przepis, który trzeba dostosować do swoich potrzeb podczas wałkowania. Jeśli chcemy cienkie, to wałkujemy do oporu (2-3mm), z nadmiaru można i 2 zrobić Ciasto jest po takim rozwałkowaniu dość sztywne, przynajmniej póki nie ruszą drożdże.
    I tak często robię, że jeszcze na okrągłej blaszce mi 2 wychodzi.

    • A jak chcę pulchniejszą to na 1 blasze robią całość Tylko wałkuję tak, że ranty wystają i zawijam pod to ser. Ciasto jest wtedy pulchne jak rozkładam.

    Myślę, że jak raz się zobaczy co z tego ciasta wychodzi, a nie wyjdzie taka jak się oczekuje, to za 2 razem wyjdzie na 100%
    Sama ćwiczyłam ten przepis kilka lat, zanim był w tej formie, bo zawsze robiłam na oko.
    Tyle osób mnie o przepis pytało, że zaczęłam zwracać uwagę na proporcje i wyszły właśnie takie.
    Komentarz
  • rapifen, 2010-02-20 13:54:35
    rapifen
    hehe a z czego robisz sos?:P ja mieszam koncentrat pomidorowy z odrobiną keczupu i dodaję zioła... i smaruje ciasto przed włożeniem do piekarnika. A i byłam w szoku że tak szybko jest gotowe, piekło się bardzo krótko i było dobre.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-20 16:21:52
    Berlinianka
    Sos do pizzy? No troszkę inaczej
    Podam przepis dziś wieczorem Teraz uciekam do nauki.
    Komentarz
  • Smutna_Myszka, 2010-02-23 19:13:16
    Smutna_Myszka
    0
    Robię tak samo, Tylko ciasto żeby wyrosło, Już rozwałkowane wstawiam do rozgrzanego na 70 stopni piekarnika i tak sobie rośnie około 5 do 7 minut.
  • olenialenia, 2010-02-24 13:44:22
    olenialenia
    2
    Przepis świetny , ciasto wyszło za pierwszym razem
  • dudipopka, 2010-02-25 13:30:40
    dudipopka
    niedługo mam urodziny zaszaleje i zrobie sama ciasto(zawsze kupowałam ciasto do pizzy)
    na"zaś" daje najwyższą ocenę bo fotka cudna
    Komentarz
  • White Cafe, 2010-04-09 20:14:55
    White Cafe
    2
    Właśnie zjadłam przepyszna
  • Blonde_Stranger, 2010-05-21 12:52:47
    Blonde_Stranger
    Jakiej wielkości pizza wychodzi mniej więcej przy takiej ilości składników?
    Komentarz
  • koszykarkaa, 2010-08-25 17:19:10
    koszykarkaa
    3
    ciasto wyszło idealne dodatki wedle uznania cała rodzina była pod wrażeniem moich zdolności kulinarnych i teraz nie chcą Mnie wysyłać na studia !
  • Pijana truskawkami, 2010-09-03 15:17:43
    Pijana truskawkami
    2
    Po prostu super! Wszyscy w domu się zajadają i dziwią, że ja coś potrafię zrobić. Za pierwszym razem wyszła trochę za duża, za mało rozwałkowałam i chyba za długo odłożyłam do wyrośnięcia, ale człowiek uczy się na własnych błędach i już za kolejnym razem wyszła idealnie
  • Susanna, 2010-10-04 14:17:57
    Susanna
    1
    Wczoraj zrobiłam pizzę wg. Twojego przepisu. Mam swój, sprawdzony od lat ale fajnie jest spróbować czegoś trochę innego. Ciacho wyrosło, że głowa boli Wyszła baaaardzo puszysta pizza. Następnym razem zmniejszę proporcje i będzie taka nie cienka i nie gruba pizza W każdym razie od teraz to także MÓJ przepis!
  • blysk_w_oku, 2010-11-22 09:56:09
    blysk_w_oku
    1
    Pizza rewelacyjna, już raz piekłam ją z Twojego przepisu i dziś znów będzie na obiadek. TŻ twierdzi, że lepszego domowego ciasta nie jadł, a ostatnio zrobił się straaasznie wybredny - 5 dla Ciebie!
  • cinka89, 2010-12-19 14:49:32
    cinka89
    wypróbowałam przepis, trzymałam się ściśle instrukci i proporcji i wyszedł zakalec... co mogłam zrobić nie tak?
    nie wystawiam oceny bo to pewnie moja wina jako początkującej w kuchni.
    Komentarz
  • Carrolyn, 2011-01-17 14:25:32
    Carrolyn
    0
    zrobiłam już ją 2 razy . Wyszła bardzo dobra . Za drugim razem lepsza ale już wiedziałam co i jak więc byłam mądra . Skorzystałam z Twojego przepisu na sos pomidorowy - rewelka . Mój TŻ zachwycony . Dziękuję bardzo za przepis
  • olka_222, 2011-02-25 14:22:39
    olka_222
    -2
    przepis nie jest zły, ciasto ma dla mnie trochę dziwny smak, nieco jałowy, choć dodałam do niego przyprawy, mało "pizzowy" Będę szukała dalej idealnego przepisu
  • La Monica, 2011-02-25 15:27:53
    La Monica
    Pół kostki drożdży ?! Jakbym ją zostawila na standardowe 30-45 minut do wyrośnięcia to by była pizza gigant
    Komentarz
  • weronika1108, 2011-05-02 15:37:44
    weronika1108
    1
    Zrobiłam dziś pizze z ciasta z tego przepisu Robiłam pierwszy raz, i muszę przyznać, że przepis na prawdę prosty i wyszła bardzo dobra Co prawda na moją blachę wyszło mi go trochę za dużo, przez co była za gruba, ale mimo to przepis godny pochwalenia Z pewnością na jednej pizzy się nie skończy
  • blysk_w_oku, 2012-02-21 15:26:52
    blysk_w_oku
    Jako, że ocenkę wystawiłam juz maksymalną dodam tylko moje spostrzeżenia po 10tym już chyba pieczeniu wg. tego przepisu, który okazał się tym moim jednym jedynym
    * Cienkie i chrupkie ciasto na blaszce z piekarnika 50x50 robię z połowy tej porcji.
    * Mleko oczywiście podgrzewam z cukrem i wtedy dopiero rozrabiam w nim drożdże - zostawiam na 5-10min. do wyrośnięcia w kubeczku, a potem buch do przygotowanej w tym czasie miski z suchymi składnikami i olejem/oliwą.
    * Przygotowując dodatki zostawiam ciasto "w kulce" w grzejącym sie piekarniku na 5-10 min.
    * Rozwałkowanemu ciastu pozwalam sie chwilke podpiec i dopiero smaruję sosem i układam dodatki.
    * Razem z pieczeniem i sprzątaniem mąki z podłogi i blatów jest to obiad w 60 minut
    Komentarz
  • esfira, 2012-03-19 17:47:11
    esfira
    Robię ciasto z bardzo podobnego przepisu, tylko z wodą zamiast mleka, bardzo dobry i prosty przepis, kluczem do sukcesu jest rozciągniecie ciasta na blasze najcieniej jak się da, wtedy nie będzie zakalca i nie trzeba długo piec. Gdy ciasto urośnie zagniatam je jeszcze raz, rozciągam na blasze, dodaję farsz i wstawiam do zimnego pieca, akurat mój piekarnik się nagrzewa tyle czasu, ile ciasto potrzebuje do wyrośnięcia, a po nagrzaniu jakieś 15-20 min, najlepsza jest z najprostszym sosem pomidorowym i z tartym serem
    Komentarz
  • sunny9528, 2012-04-14 15:50:03
    sunny9528
    1
    Właśnie zjadłam
    Fajny i szybki przepis więc polecam
  • enturium, 2012-05-20 14:46:52
    enturium
    1
    Jedyne ciasto na pizzę, które naprawdę mi wyszło, pychota. Nie trzeba się z nim bawić (mi od razu wyszła konsystencja "jędrnych piersi", więc nawet specjalnie nie musiałam go wałkować-tyle, żeby nabrało odp. kształtu. No i plus za to, że nie trzeba czekać np. godz., aż ciasto wyrośnie i babrać się z ciatem, które zakleja całe dlonie. Już wiem, że ten przepis na stałe zagości wśród ulubionych .
  • pinaplesss, 2012-06-01 18:36:04
    pinaplesss
    1
    Lubię takie przepisy ciasto rewelacyjne, szybko sie wyrabia, nie klei do rak, super!!!
  • jaMAJKAfree, 2012-06-21 13:06:56
    jaMAJKAfree
    0
    Jesteśmy baaaardzo pizzowi,testujemy wszystkie nowe pizzerie i mamy już określone oczekiwania,zwłaszcza do ciasta
    Zrobiłam wg Twojego przepisu,oczywiście w pakiecie z Twoim sosem -ponieważ uwielbiamy cieniutkie ciasto,wyszło mi tego dwie takie czarne blachy z piekarnika
    Ciasto jest pyszne i pięknie się wypieka
    Często w pizzerii oczekujące na talerzu kawałki flaczeją,ciasto robi się jak ucho Kłapouchego a tu-miodzio!
    Pięknie się trzyma od wyjęcia z piekarnika po ostatni kęs! Piątkę przybijam i piątkę daję!

  • katarzynka-buziaczek, 2012-06-22 19:05:56
    katarzynka-buziaczek
    0
    Pizza wyszła wspaniała!
    Robiłam drugi raz w życiu.
    Mój narzeczony powiedział, że powinnam zacząć sprzedawać pizze!
    Jesteśmy strasznie zadowoleni i najedzeni!
  • agacior89, 2012-06-30 00:14:23
    agacior89
    Drożdże to są zwykłe, nie te takie w proszku? I jak one niby wyrastają bez rozczynu? Robiłam kiedyś tak i mi nie wyszło wiec sie boję, chociaż same pozytywne komentarze zachęcają do spróbowania...
    Cukru nie trzeba, na samym mleku urosną?
    I jakie ma być w końcu to mleko, podgrzane czy letnie?
    Komentarz
  • rzezuszka, 2012-07-25 19:31:56
    rzezuszka
    0
    Pyyyszna! Wrzucam do ulubionych i na pewno do niej wrócę. Pizza wychodzi ogromna! Dla porównania - taka jak blacha, która stanowi standardowe wyposażenie wszystkich kuchenek
  • Mizusu, 2012-08-10 22:45:08
    Mizusu
    Moja mama czasami takie robiła
    Do czasu, bo teraz nie mogę jeść i jak pada propozycja to niestety muszę z twardym sumieniem odeprzeć 'nie'. ;/
    Komentarz
  • bialawera, 2013-02-15 00:50:00
    bialawera
    0
    pizza pyszna
    dodaję do ulubionych :P
  • Anabellita, 2013-03-29 18:29:29
    Anabellita
    0
    Przepis jest rewelacyjny - łatwy, szybki, pizza wychodzi pulchniutka i pyszna Wypróbowałam już kilka przepisów ale przeważnie wychodziły mi pizzowe gnioty :/ a to ciasto zawsze się udaje
  • jamestown, 2013-04-20 19:48:46
    jamestown
    Szukam wlasnie przepisu na ciasto na pizze. To kolejny kiepski i niedopracowany przepis, na ktory sie natknelam. Co to znaczy pol kostki drozdzy? Obecnie w lodowce mam dwie kostki. Jedna 2 razy wieksza od drugiej.
    Nie mam ochoty sie zastanawiam co artystka miala na mysli piszac "pol opakowania".

    Marny przepis.
    Komentarz
  • marta0609, 2013-06-10 17:17:17
    marta0609
    0
    Ciasto wychodzi dokładnie takie jak powinno, łatwo się wyrabia i ładnie rośnie, po upieczeniu puszyste i smaczne.
    Nigdy wcześniej sama nie robiłam pizzy, z tym przepisem wyszło mi idealnie
  • aniaa22, 2013-06-12 13:19:29
    aniaa22
    0
    ciasto jest świetne! szybkie, łatwe i zawsze się udaje. robiłam z niego pizzę już kilkanaście razy i tylko raz mi nie wyszła ale wtedy zrobiłam je rano i schowałam do lodówki a piekłam dopiero wieczorem więc może dlatego. od kiedy znalazłam ten przepis mój mąż już nie chce zamawiać pizzy
  • two tea to room, 2013-08-28 19:05:28
    two tea to room
    0
    Naprawdę bardzo smaczna - u nas musieliśmy pójść na kompromis (ja lubię cienkie ciasto - luby grube) i z tym przepisem poszło jak po maśle brzegi grubaśne z serem w środku - pozostała część jak ulał! próbowałam się doszukać przepisu na sos - ale niestety pomimo paru wzmianek powyżej nie udało mi się go namierzyć nad czym ubolewam :@
  • ula2689, 2013-10-21 11:00:43
    ula2689
    0
    Ciasto pycha,tak samo jak sos Twojego przepisu
  • Agnieszka987, 2013-11-21 18:03:11
    Agnieszka987
    0
    Pizza wyszła bardzo dobra Na minus: ciasto musiałam piec aż 40 minut (w 180C) a i tak trochę surowe niestety było w środku... oraz musiałam dosypać trochę mąki bo 0,5 kg to za mało (potem dosypywałam jeszcze w czasie wyrabiania dodatkowo).
  • iceflower, 2013-11-22 16:09:57
    iceflower
    Bo pizzę piecze się w wyższej temperaturze niz 180, 250 to tak minimum. Więc nic dziwnego, że było surowe w środku.

    Mi się wydaje, że to ciasto musi być bardzo mokre, sporo mleka i oliwy jak na taką ilość mąki, dlatego nie spróbuję, tym bardziej że mam już sprawdzony przepis na ciasto.
    Komentarz
  • Eluvtus, 2013-11-23 14:28:55
    Eluvtus
    iceflower, głupota. Ciasto drożdżowe spokojnie wyrośnie i upiecze się w temp 180 st, po prostu trzeba piec dłużej i tyle.
    Komentarz
  • iceflower, 2013-11-25 09:09:20
    iceflower
    Tak, pewnie dlatego jedyny Włoch, którego znam przerobił swój piekarnik dokładając dwie dodatkówe grzałki, bo pizza się źle piekła.

    Pieczenie pizzy powinno trwać kilka minut w bardzo wysokiej temperaturze, nie chodzi o to, żeby ją opiekać, tylko upiec szybko. Polecam spróbować tak i tak i zobaczyć jaka jest różnica w smaku pizzy.
    Komentarz
  • iceflower, 2013-11-25 09:10:01
    iceflower
    A "głupota" to nie jest zbyt grzeczne sformułowanie w dyskusji, polecam popracować nad zwracaniem się do innych.
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-12-04 18:34:32
    Agnieszka987
    iceflower masz rację! Upiekłam w 250 nastepnym razem i gotowe było w 20minut Szkoda, ze nie można edytować oceny bo dałabym max... Ciasto jest pyszne
    Komentarz
  • Agnieszka987, 2013-12-04 18:35:54
    Agnieszka987
    iceflower- ciasto nie jest mokre
    Komentarz
  • Sky26, 2014-01-01 18:10:39
    Sky26
    Pizza pieczona w temperaturze powyżej 200 stopni i po 35 minutach ciasto nadal surowe w środku...
    Komentarz
  • gala1984, 2014-01-08 16:11:52
    gala1984
    1
    Pizza rewelacja, daje najwyzsza ocene, pizza piekla sie szybko, ciasto idealne, mieciutkie i puszyste
  • magdalenaa, 2014-03-23 16:51:16
    magdalenaa
    1
    Pizza wyszła idealna! Dziękuję za przepis
  • yours0destiny, 2014-04-14 14:31:33
    yours0destiny
    0
    Najza☠☠☠istsze ciasto na pizze! Idealne
  • itsJulie, 2015-02-22 14:32:13
    itsJulie
    0
    pizza byłaby super gdyby nie zakalec.. piekłam i tak za długo bo niektóre boki były prawie spalone a ciasto w środku niedopieczone.
    Nie polecam

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem