Zupa po meksykańsku

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa po meksykańsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa po meksykańsku

Składniki:

Przygotowanie:

W sporym garnku na oliwie podsmażyć mięso mielone. Gdy przestanie być surowe dodać pokrojone drobno cebule i czosnek. Posypać wszystko papryką i pieprzem. Smażyć razem ok 5 min.
Dodać przecier pomidorowy, liście laurowe i gotować na wolnym ogniu ok 20 min. W tym czasie pokroić papryki, ogórki i odsączyć fasolkę z zalewy.
Po 20 min dolać 1,5 litra wrzątku i dodać papryki. Gotować razem ok 15 min.
Po tym czasie dodać ogórki, fasolę, pieprz, sól ziołową, chili (ja lubię ostre wiec daję ok polowy łyżeczki), zmiażdżone ziarna kolendry, kminu (UWAGA nie KMINKU) i cząber.
Gotować jeszcze ok 5 min.
Posolić do smaku.
Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą (ja akurat nie miałam)
------------------------
Ja dodaję 2 puchy fasolki bo nie lubię kukurydzy, ale jak najbardziej można zastąpić białą fasolkę kukurydzą z puchy.
Wiem że dodatek ogórków konserwowych jest mało meksykański, ale na prawdę pasują więc polecam spróbować.

Przyprawy tj kolendra i kmin rzymski są niezbędne do uzyskania "tego" smaku.

Zupę robi się błyskawicznie, praktycznie robi się sama, jest pożywna, zdrowa i w wersji z indykiem niskokaloryczna.
U mnie gości często podczas imprez jako gorący posiłek.
Polecam- goście zawsze o nią proszą:)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • anetka832, 2010-02-23 13:27:00
    anetka832
    2
    Uwielbiam! I jestem w stanie zjeść naprawdę sporą ilość tego dania Robię z bardzo podobnego przepisu, ale bez ogórków ( a napewno spróbuję z nimi ) i z nieco innymi przyprawami ( bez kminu i cząbru ). Danko przepyszne, domownicy zadowoleni, na imprezach też się sprawdza.
  • hania811, 2010-02-23 13:33:04
    hania811
    Ja kiedyś też robiłam bez ogórków, ale pewnego dnia podczas robienia stwierdziłam że wykorzystam zalegające w lodówce 5 sztuk i tak oto wyszła mi świetna modyfikacja
    Spróbuj z kminem na prawdę smak się zmienia na lepszy.

    Komentarz
  • anetka832, 2010-02-23 13:37:27
    anetka832
    Hm no zaintrygowaly mnie te ogórki bardzo , muszę jak najszybciej sprobować, połączenie wielce interesujące. O kminie pierwszy raz słyszę, ale poszukam, mam nadzieję, że będzie dostępny w zwykłym supermarkecie.
    Komentarz
  • hania811, 2010-02-24 11:00:22
    hania811
    Jest dostępny bez problemu, z tym że rzymski nie indyjski.

    Właśnie w składzie pojawił się mały błąd...zaznaczyłam że kmin rzymski, a jakimś cudem wskoczył mi indyjski.
    Komentarz
  • olenialenia, 2010-02-24 20:32:40
    olenialenia
    Ocenę dam jak zrobię ( w planach mam na sobotni obiadek).
    Przepis przejrzysty
    Komentarz
  • lentilka, 2010-03-02 15:45:13
    lentilka
    Robię bardzo podobną zupę, z tą różnicą, że nie dodaje ogórków(wypróbuje przy najbliższej okazji) i na sam koniec dodaje starty żółty ser(wersja TŻ, ale bez sera nie zje).
    Komentarz
  • fieruska, 2010-03-07 08:12:20
    fieruska
    3
    bardzo lubie ta zupe robie podobna i jest przepyszna ,taka inna niz wszystkie

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe