Sos czosnkowy

autor: , kategoria: sosy , dodano: 2010-02-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos czosnkowy
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Sos czosnkowy

Składniki:

  • śmietana (200g (12-18%))
  • majonez [3 łyżki]
  • chrzan [2 łyżeczki] (tarty - niezbędny dla niepowtarzalnego smaku)
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • koperek [3 łyżki] (świeży lub mrożony, ja zamrażam swój działkowy i mam zawsze pod ręką))
  • czosnek (2-3 szt. wydusić na prasce lub zetrzeć)
  • papryka (przyprawa) [0.5 łyżeczki] (lub nawet tylko szczypta. słodka. chyba, że ktoś nie lubi :))

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ze sobą łączymy. I gotowe!

[Opcjonalnie można dodać płaską łyżeczkę cukru, czasami dodaję, zależy dla kogo gotuję. Osobiście nie czuję potrzeby dodawania go.
Można też sypnąć oregano, bazylię lub zioła prowansalskie, ale żeby nie zdominowały smaku.]

Zwykle robię go do pizzy lub mięs, albo na imprezy do maczania chipsów itp.
Ludzie go tyle nakładają, że czasami mam wrażenie że jedzą sos z pizzą, a nie pizzę z sosem.

Polecam! :)

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 20 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 5 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-12 13:51:08
    kropka75
    1
    Bardzo lubię sos czosnkowy, w każdej postaci. Ale akurat w wersji śmietanowej najmniej. Wolę jogurt naturalny.

    Chrzan, koper, papryka - pycha dodatki. Smacznie i zdrowo.
  • Berlinianka, 2010-02-12 13:53:44
    Berlinianka
    Na jogurcie(robiłam na naturalnej Activii i też był pyszny) też go można zrobić (mogłam dać w nawias i tego nie zrobiłam, ale brak edycji, co pocznę )
    Komentarz
  • 28nana, 2010-02-12 16:09:28
    28nana
    5
    a tym chrzanem to mnie koleżanka ustrzeliła...

    aż wypróbuję z ciekawości

    gwiazdki za odświeżenie mojego spojrzenia na oczywistą oczywistość sosu czosnkowego
  • Berlinianka, 2010-02-12 16:14:16
    Berlinianka
    Tylko pisząc tarty nie miałam na myśli świeżo startego a taki ze słoiczka (w moim domu zawsze jest Chrzan Staropolski firmy Motyl), żeby nie było
    Komentarz
  • paulina150528, 2010-02-12 17:19:07
    paulina150528
    2
    Myślałam,że sos czosnkowy juz pod każdą postacią miałam okazję spróbować A tu taki psikus.

    Sprawdziłam przepis przy dzisiejszym obiedzie Do rybki jak znalazł.Coś nowego w dziedzinie sosu czosnkowowego a chrzan dodaje jednak zupełnie odmiennego smaku.
  • aga6891, 2010-02-13 12:54:33
    aga6891
    3
    Dzisiaj robie dla mężulka walentynkową pizze w kaształcie serca z Twojego przepisu. Ale póki co zrobiłam, sos. Ja osobiście nie przepadam za chrzanem, mąż też nie ale tak kusisz tym przepisem , że postanowiłam go dodać i co REWELACJA!!!jadłam wiele sosów czosnkowych ale ten jest naprawdę pyszny, cała tajemnica właśnie tkwi w tym chrzanieech lepiej nie mogłam przywytać III fazy...Przepis oceniam na 6+
  • whitesnake84, 2010-02-14 12:59:20
    whitesnake84
    2
    Siostra znalazla mamie ten przepis, bo sama to tylko umoczyla palca. Chrzan sprawia, ze smakuje inaczej niż inne sosy czosnkowe, w sensie, ze jest lepszy
  • kropka75, 2010-02-16 14:22:20
    kropka75
    Ha ha ha
    A dopiero co ględziłaś gdzie indziej, że nazwa nie ważna, ważny smak.
    Brak konsekwencji. )))

    O co Ty walczysz po trupach?
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 14:44:03
    kropka75
    To kiepsko się przyglądasz moja droga.

    a.majak kradnie z sieci przepisy i foty, a pani leemonga miała kilka własnych klonów, za pomocą których sama siebie oceniała.

    Radzę zapoznać się z regulaminem jak oceniać przepisy i jak dodawać plusy/minusy za czyjeś recenzje, trochę tu pobyć, a potem się mądrzyć jakich to odkryć dokonałaś.

    Dwa dni to trochę mało na pozjadanie wszystkich rozumów.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-16 14:50:13
    zlosliwiec
    kropa, to był klon a.majak... nie dyskutuj z trollem, zgłaszaj i czekaj!
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 14:52:59
    kropka75
    Raju, czy wszyscy tu mają rozdwojenie i roztrojenie jaźni?

    Dzięki.
    Komentarz
  • zlosliwiec, 2010-02-16 14:54:41
    zlosliwiec
    Nie, po prostu niektórzy polują na parowar Philipsa stadami ;-)
    Komentarz
  • atena1975, 2010-02-16 17:08:25
    atena1975
    o fajny przepisik
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-16 17:29:22
    Berlinianka
    Co tu się dzieje? xD
    Komentarz
  • kropka75, 2010-02-16 17:57:34
    kropka75
    A ktoś nam się sklonował i zasiał ferment. Ale Złoś posprzątał już.

    Komentarz
  • gaga87, 2010-02-16 19:33:01
    gaga87
    5
    zrobiłam właśnie sosik wg swojego tradycyjnego przepisu i dodałam trochę chrzanu - SUPER POMYSŁ!

    Chrzan nie jest wyczuwalny jako chrzan, więc sos nadaje się dla osób, które za chrzanem nie przepadają. Za to sos zyskuje taką "chapkę" i ostrość

    Gratulacje za pomysł!
  • atena1975, 2010-02-17 14:59:57
    atena1975
    2
    Ja też jestem po wypróbowaniu i oceniam na 6+ rewelacja dziekuje za wspaniały przepis
  • olenialenia, 2010-02-24 13:53:19
    olenialenia
    2
    Pierwszy raz dodałam chrzanu przyznam , że rewelacja
  • askor90, 2010-02-24 15:18:38
    askor90
    1
    Długo szukam dobrego przepisu na sos czosnkowy, i chyba znalazłam prawie idealny.
  • 135nudziara, 2010-02-26 18:04:29
    135nudziara
    zrobiłam, bo inny niż do tej pory spotykałam. czy muszę mówić który zostanie na stałe w mojej kuchni? oczywista sprawa :P
    w tym tkwi tajemnica - w chrzanie! IDEALNY sos.

    używam najczęściej do pieczonych ziemniaków obtoczonych w przyprawach - idealne połączenie!
    Komentarz
  • 135nudziara, 2010-02-26 18:04:41
    135nudziara
    1
    ups, recenzja jeszcze
  • graja7, 2010-02-26 19:31:55
    graja7
    1
    Bardzo dobry, prosty i szybki w robocie sosik. Na przykład do ciepłych warzyw z patelni. Ten chrzan to naprawdę dobry pomysł.
  • dodaja, 2010-02-26 20:53:34
    dodaja
    1
    Powiem szczerze, że chrzan bardzo mnie zaintrygował i nie omieszkam wypróbować przy najbliższej okazji

    Osobiście wole jogurt naturlany lub grecki
  • blue_apple, 2010-02-27 17:46:41
    blue_apple
    przeglądałam sobie przepisy na sosy czosnkowe w oczekiwaniu, aż znajdę wyjątkowy, inny, niż wszystkie i co?

    JEST

    spróbuję na pewno przy najbliższej okazji, skoro wszyscy mówicie, że chrzanu nie czuć jako chrzan, a zmienia ogólny smak...
    a jak spróbuje to ocenię
    Komentarz
  • rapifen, 2010-02-28 12:59:58
    rapifen
    3
    nigdy nie dodawałam aż tylu składników, mniam
  • Ostrowczanka, 2010-02-28 14:19:52
    Ostrowczanka
    zaintrygował mnie ten chrzan - chętnie wkrótce wyprobuję i ocenię
    Komentarz
  • Chain, 2010-03-01 17:54:50
    Chain
    To zdecydowanie najlepszy sos czosnkowy jaki jadłam! Nie sądziłam , że chrzan może tak fajnie zaostrzyć całość i nie zdominować tym samym smaku sosu Ja zrobiłam jednak wersję jogurtową, bo tak mi bardziej odpowiada. Co do reszty składu całkowicie się podporządkowałam i wiem, że teraz ten sos zagości w mojej kuchni na stałe
    Komentarz
  • Chain, 2010-03-01 17:55:22
    Chain
    2
    aaa ocena zapomniałam
  • carolyna86, 2010-04-09 21:13:17
    carolyna86
    2
    Rewelacja! Z początku dość sceptycznie podeszłam do chrzanu - ostatecznie zrobiłam sos z owego przepisu na święta. Goście byli nim zachwyceni. Doskonale pasuje do różnego rodzaju mięs - mi szczególnie posmakował z karkówką.
  • mooonik, 2010-05-05 23:32:26
    mooonik
    1
    Uwielbiam sos czosnkowy do pizzy albo mięska na grill. Wypróbowałam Twoją wersję z chrzanem jak robiłam pizzę i muszę przyznać, że świetna miałam chrzan polonaise i naprawdę fajnie się komponuje. Pominęłam koperek bo akurat mi tu średnio pasował a za to dałam szczyptę ziół prowansalskich.
    Super!
  • Berlinianka, 2010-05-06 08:35:25
    Berlinianka
    O to następnym razem daj, bo jednak pasuje
    No i na trawionko po pizzy pomaga hehe
    Ostatnio robię cały czas na jogurcie naturalnym i z mniejszą ilością majonezu, też dobre, a mniej kaloryczne
    Komentarz
  • paprak, 2010-06-14 11:15:21
    paprak
    -1
    I ja sie skusilam na ten sos bo juz dosc dlugo byl w ulubionych a chrzanu nie mialam. Nic dodac nic ujac - robie na jogurcie czesciowo odtluszczonym i zamiast papryki slodkiej daje curry ale dodatek chrzanu jest rewelacyjnym pomyslem. Rowniez nie dodawalam koperku ale kolejnym razem dodam i znow bedzie jakas nowosc Wspanialy sosik
  • vild, 2010-06-23 00:04:35
    vild
    -2
    to jest chyba to czego szukalam, czytam, ze wszyscy chwala, wiec laduje w ulubionych i w ciemno daje 5*
  • kobri, 2010-08-02 16:38:09
    kobri
    1
    Daję maxa. sos wyszedł obłędny! Luby jadł go łyżkami
  • ankowy, 2014-08-11 13:00:31
    ankowy
    0
    zrobiłam dziś z jogurtem naturalnym, do tortilli. rewelacja! chrzan dodaje wyjątkowości dzięki za ten przepis!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem