Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Chilli con carne

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2009-10-25
  • Chilli con carne

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolę umyć, namoczyć na noc w letniej wodzie, a następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą, posolić i ugotować do miękkości.
Aby przyśpieszyć jej gotowanie, można też fasolę zaleć wrzątkiem i poczekać aż wystygnie woda. Wodę wylać, zalać no nowo i dopiero wtedy gotować do miękkości.
Posiekaną cebulę zrumienić na oleju, dodać mięso, osolić i chwilę smażyć, rozgniatając widelcem tworzące się grudki, potem wymieszać z pomidorami (bez skórki), podlać winem i dusić pod przykryciem. Do miękkiego już mięsa włożyć odcedzoną fasolę. Potrawę przyprawić na ostro pieprzem, papryką lub czuszką. Dosolić do smaku.
Potrawę można podawać z odrobiną tartego sera.

    Śr. ocena: 3.07 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Rodzynka1989, 2009-12-09 20:54:00
    Rodzynka1989
    0
    Moja rodzinka uwielbia to danie.
    Warto dorzucić jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek dla nadania "wyrazu" oraz boczek wędzony.
    Palce lizać
  • vril, 2009-12-14 15:58:53
    vril
    4
    Chilli dobra rzecz ale koniecznie z dodatkiem czosnku i z czerwona fasola konserwowa, a nie Jaskiem, do tego wywar wolowy zamiast wina i przecier pomidorowy zeby podrasowac smak pomidorow, zwlaszcza teraz w okresie zimowym (ewentualnie uzyc tych z puszki). Nie omieszkam jednak sprobowac wersji z winem
  • majade, 2009-12-14 17:54:04
    majade
    6
    Przepis powinien mieć tytuł:Chili po polsku ewentualnie polska mamałyga z mięsa i fasolki.
    I to nie tylko ze względu na swojską nazwę nieszczęsnej fasolki Jaś. Po prostu brakuje wszystkiego tego, co stanowi o smaku prawdziwego chili con carne. Gdzie suszona papryka chili (proszek z paczki to proszę, wybaczcie, nieporozumienie) gdzie świeża papryka, czosnek i gdzie są podstawowe przyprawy (m.in. kumin, kardamon)??
    Protestuję energicznie przeciwko spłaszczaniu przepisów i nadawaniu im nieadekwatnych nazw
  • AgaZ, 2009-12-16 17:05:42
    AgaZ
    Mejade masz rację. Zgłoszę to do moderacji i zmienimy nazwę, ale bardzo proszę o oryginalny przepis w Twoim wydaniu Koniecznie ze zdjęciem
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-28 15:34:57
    malinka118
    2
    Dla mnie to danie typu co mam w lodówce, albo pomieszanie czyli z fasolką po bretońsku.
  • aleksaa, 2010-01-25 21:13:28
    aleksaa
    0
    zgadzam się z malinka118, ale danie może być całkiem dobre chociaż to na pewno nie Chilli con carne. Mnie jedynie zastanawia skad to zdjęcie? w przepisie nie ma ani kukurydzy ani bodajże zielonych oliwek ktore widać na fotce, fasolka też jest czerwona a nie biała.... :P
  • olenialenia, 2010-02-05 10:21:28
    olenialenia
    0
    Tak, brakuje czerwonej fasoli, czosnku , chilli, kukurydzy, papryki i przypraw. Ale pomysł dobry i smak moim zdaniem również może być dobry jednak nazwa nie pasuje. Chociaż kiedyś zamówiłam sobie na obiad chilli con carne , i co w nim miałam? kukurydzę , mięso, fasolkę (białą), paprykę żółtą i było mdłe :| jakby zero przypraw...
  • La Monica, 2010-02-28 20:12:14
    La Monica
    0
    Faktycznie, brakuje wielu podstawowych składników prawdziwego Cili con carne. Patrzę do siebie (blog) i jak ja robiłam tą potrawę to miałam czerwoną fasolę, kukurydzę, papryczke chili, czerwoną paprykę, czosnek, pomidory bez skórki, bulion, listki laurowe, pieprz cayenne i wino. I inne. Więc raczej dużo więcej tego było hehe. To jest taka "zupa z fasoli, pomidorów i mielonego" bo nawet chili tu nie ma
  • Fragaria, 2010-03-18 20:51:07
    Fragaria
    A mi od razu przypominają sie sims 2 ;p
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 3
    Biszkopt -sprawdzony przepis
  • Mniam: 2
    Naleśniki z kurczakiem typu gyros
  • Mniam: 2
    Omlet graham z papryką i pieczarkami
  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo