Chilli con carne

autor: , kategoria: z wołowiny , dodano: 2009-10-25
  • Chilli con carne

Składniki:

Przygotowanie:

Fasolę umyć, namoczyć na noc w letniej wodzie, a następnego dnia odcedzić, zalać świeżą wodą, posolić i ugotować do miękkości.
Aby przyśpieszyć jej gotowanie, można też fasolę zaleć wrzątkiem i poczekać aż wystygnie woda. Wodę wylać, zalać no nowo i dopiero wtedy gotować do miękkości.
Posiekaną cebulę zrumienić na oleju, dodać mięso, osolić i chwilę smażyć, rozgniatając widelcem tworzące się grudki, potem wymieszać z pomidorami (bez skórki), podlać winem i dusić pod przykryciem. Do miękkiego już mięsa włożyć odcedzoną fasolę. Potrawę przyprawić na ostro pieprzem, papryką lub czuszką. Dosolić do smaku.
Potrawę można podawać z odrobiną tartego sera.

    Śr. ocena: 3.07 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • Rodzynka1989, 2009-12-09 20:54:00
    Rodzynka1989
    0
    Moja rodzinka uwielbia to danie.
    Warto dorzucić jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek dla nadania "wyrazu" oraz boczek wędzony.
    Palce lizać
  • vril, 2009-12-14 15:58:53
    vril
    4
    Chilli dobra rzecz ale koniecznie z dodatkiem czosnku i z czerwona fasola konserwowa, a nie Jaskiem, do tego wywar wolowy zamiast wina i przecier pomidorowy zeby podrasowac smak pomidorow, zwlaszcza teraz w okresie zimowym (ewentualnie uzyc tych z puszki). Nie omieszkam jednak sprobowac wersji z winem
  • majade, 2009-12-14 17:54:04
    majade
    6
    Przepis powinien mieć tytuł:Chili po polsku ewentualnie polska mamałyga z mięsa i fasolki.
    I to nie tylko ze względu na swojską nazwę nieszczęsnej fasolki Jaś. Po prostu brakuje wszystkiego tego, co stanowi o smaku prawdziwego chili con carne. Gdzie suszona papryka chili (proszek z paczki to proszę, wybaczcie, nieporozumienie) gdzie świeża papryka, czosnek i gdzie są podstawowe przyprawy (m.in. kumin, kardamon)??
    Protestuję energicznie przeciwko spłaszczaniu przepisów i nadawaniu im nieadekwatnych nazw
  • AgaZ, 2009-12-16 17:05:42
    AgaZ
    Mejade masz rację. Zgłoszę to do moderacji i zmienimy nazwę, ale bardzo proszę o oryginalny przepis w Twoim wydaniu Koniecznie ze zdjęciem
    Komentarz
  • malinka118, 2009-12-28 15:34:57
    malinka118
    2
    Dla mnie to danie typu co mam w lodówce, albo pomieszanie czyli z fasolką po bretońsku.
  • aleksaa, 2010-01-25 21:13:28
    aleksaa
    0
    zgadzam się z malinka118, ale danie może być całkiem dobre chociaż to na pewno nie Chilli con carne. Mnie jedynie zastanawia skad to zdjęcie? w przepisie nie ma ani kukurydzy ani bodajże zielonych oliwek ktore widać na fotce, fasolka też jest czerwona a nie biała.... :P
  • olenialenia, 2010-02-05 10:21:28
    olenialenia
    0
    Tak, brakuje czerwonej fasoli, czosnku , chilli, kukurydzy, papryki i przypraw. Ale pomysł dobry i smak moim zdaniem również może być dobry jednak nazwa nie pasuje. Chociaż kiedyś zamówiłam sobie na obiad chilli con carne , i co w nim miałam? kukurydzę , mięso, fasolkę (białą), paprykę żółtą i było mdłe :| jakby zero przypraw...
  • La Monica, 2010-02-28 20:12:14
    La Monica
    0
    Faktycznie, brakuje wielu podstawowych składników prawdziwego Cili con carne. Patrzę do siebie (blog) i jak ja robiłam tą potrawę to miałam czerwoną fasolę, kukurydzę, papryczke chili, czerwoną paprykę, czosnek, pomidory bez skórki, bulion, listki laurowe, pieprz cayenne i wino. I inne. Więc raczej dużo więcej tego było hehe. To jest taka "zupa z fasoli, pomidorów i mielonego" bo nawet chili tu nie ma
  • Fragaria, 2010-03-18 20:51:07
    Fragaria
    A mi od razu przypominają sie sims 2 ;p
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe