Piersi z kurczaka w potrawce

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-02-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w potrawce
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Piersi z kurczaka w potrawce

Składniki:

Przygotowanie:

Brytwankę żaroodporną wysmarować olejem. Piersi z kurczaka potraktować tłuczkiem, tak jak na kotlety ale nie za cieńko i ułożyć w brytwance.

Mięsko povegetować i popieprzyć a potem posmarować sporą ilością majonezu.

Cebulkę pokroić w półtalarki i ułożyć na majonezie.

Ja osobiście jeszcze tą cebulkę smaruje majonezem. Generalnie to daję go bardzo dużo ok 400ml (średni soik),bo to z niego się robi sos.
Ponownie daję 3 szczypty vegety.

Na całość ścieram ser na grubych oczkach. Im więcej sera tym potrawa wg mnie jest lepsza :)

Całość wkladamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy w 180 C z termoobiegiem przez 35 min. Czas pieczenia zależy od tego jak grube są piersi. Bo zdarzyło mi się słabiej je rozbić i 35min to była za mało.
Przed podaniem zawsze sprawdzam czy oby nie są jeszcze surowe.

Potrawkę podaję z ryżem i sałatą. Na imprezach robi wrażenie :) smakowe. Taka ilość starcza na 8 osób.


SMACZNEGO!!!

acha....nigdy nie udało mi się zrobić tego dania i sfotografować od razu, po pożarte zostaje w mgnieniu oka.

    Śr. ocena: 4.33 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • zuzaneczka, 2010-05-20 00:24:09
    zuzaneczka
    0
    robię coś podobnego ale bez cebuli,
    mięsko można wcześniej podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu - wtedy czas przygotowania jest krótszy,
    jak dla mnie vegeta jest zbędna, ale wiadomo - co kto lubi.
    Gatunek majonezu faktycznie wpływa na efekt końcowy
  • laylaaa, 2010-05-20 07:36:45
    laylaaa
    można wcześniej zamarynować mięso w jakiejś ostrej (np kebabowej) marynacie czy nie bardzo się to będzie łączyć z majonezem?
    Komentarz
  • Sensuel, 2010-05-20 08:28:44
    Sensuel
    laylaaa....nie próbowałam w ten sposób.Ale jak lubisz eksperymentować,to możesz spróbować
    Komentarz
  • miskowa, 2010-05-20 11:09:39
    miskowa
    1
    robię podobnie, ale jeśli z cebulą, to dodaję też pieczarki. Albo robię z porem zamiast cebuli. Nie dodaję też vegety tak jak Zuzaneczka. Nie smaruję też naczynia tłuszczem, bo w majonezie jest go moim zdaniem wystarczająco dużo.
    ogólnie ciekawe wrażenia smakowe, chociaż lepiej nie myśleć o kaloryczności tego dania
    Moim zdaniem, dobrze też przyprawić jakoś mięso - choćby jakimiś ziołami
  • wilma 1, 2010-06-24 17:18:31
    wilma 1
    2
    dziś zrobiłam,faktycznie REWELACJA-mięsko wilgotne,sos wyśmienity(zaryzykowała m z przyprawą gyros i nie żałowałam pieprzu).Mało skomplikowane w przygotowaniu.Zniknęło błyskawicznie z talerzy,a ja byłam długo wychwalana.Myślę,że dodatek ziół nie zaszkodzi,następnym razem spróbuję.
  • Sensuel, 2010-06-24 18:08:29
    Sensuel
    Baaardzo się cieszę,że zebrałaś pochwały za to danie .
    Ja robię je dość rzadko,bo ma mega ilość kalorii,ale domownicy i znajomi uwielbiają je.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe