Rafaello na krakersach

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-02-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello na krakersach
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Rafaello na krakersach

Składniki:

Przygotowanie:

Żółtka utrzeć mikserem z cukrem waniliowym i ½ szklanki cukru. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, ½ szklanki mleka i razem zmiksować. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Dodać masę jajeczna, gotować, aż uzyska się konsystencję budyniu i ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać stopniowo ostudzony budyń. Na koniec do masy rafaello dodać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie blachy (średniej wielkości) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy rafaello, następnie warstwę krakersów, 1/3 masy rafaello, warstwę krakersów i resztę masy rafaello. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi (zamiast tego mogą wyć wiórki kokosowe). Gotowe rafaello włożyć do lodówki na kilka godzin.
Najlepiej robić wieczorem, aby przez całą noc przestało w lodówce, wtedy wszystko dobrze przejdzie ;)

    Śr. ocena: 4.88 / recenzji: 17 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 12

Komentarze

  • miskowa, 2010-02-12 14:54:37
    miskowa
    2
    uwielbiam to ciasto za łatwość przygotowania i za smak, bo wszystko co kokosowe jest pyszne. Ja robiłam trochę inaczej - bo masa to był budyń z wiórkami kokosowymi i masłem. Wiem, że niektórych nie przekonują krakersy, bo są słone, ale jak przejdą smakiem ciasta, to są pyszne. Dzięki nim ciasto nie jest mocno słodkie. Najlepsze jest po dwóch dniach w lodówce
  • klaudens, 2010-02-12 15:45:42
    klaudens
    Jutro będę robić to zdam relacje jak wyjdzie. W przepisie mam tylko zoltko wiecej i po 3 łyzki mąk
    Komentarz
  • behemotkot, 2010-03-24 13:07:07
    behemotkot
    1
    rafaello na krakersach...pyszności.. .robimy taki w domu...rozpływa się w ustach...jest bardzo smaczny
  • klaudens, 2010-04-01 22:17:07
    klaudens
    1
    Zapomniałam napisać Wyszło przepyszne, idealne wręcz, wszystkim bardzo smakowało!
  • kolorowatecza, 2010-04-01 22:35:15
    kolorowatecza
    1
    Bardzo smaczne, łatwe ciasto
    Masa wychodzi taka 'akuratna' - słodka w sam raz, nie za rzadka. Idealnie się rozsmarowywuje po krakersach.

    No i oczywiście należy dodać, że najlepsze jest po kilku dniach chłodzenia się w lodówce, jednak zazwyczaj znika tak szybko, że nie zdążamy się przekonać jak smakuje przegryzione.

    Polecam - 5 gwiazdek zostawiam
  • 19agusia91, 2010-04-02 08:14:07
    19agusia91
    0
    To ciasto jest pyszne, właśnie dzisiaj będę robić. Robimy jeszcze Rafaello ze środkiem z pieczywa-bułek, ale to jest lepsze. Słono-kwaśne, pyszne po prostu
  • Polly_, 2010-04-02 10:24:05
    Polly_
    z krakersami? chyba bardziej by mnie przekonało z herbatnikami....
    Komentarz
  • halfsara, 2010-04-02 10:53:03
    halfsara
    z krakersami duzo lepsze!ja sobie ulatwiam sprawe i mleko gotuje z wiorkami i maslem od razu,a i dorzucam aromatu migdałowego.
    Komentarz
  • aaniolekk, 2010-04-03 19:49:16
    aaniolekk
    0
    ciasto bardzo zachwalane przez moją przyjaciółkę. w końcu się zebrałam, kupiłam składniki i jutro bede robić zobaczymy jak wyjdzie
  • aaniolekk, 2010-04-04 17:03:30
    aaniolekk
    zrobiłam! wczoraj przez pomyłkę dałam gwiazdki, potem przeczytałam, że nie powinnam jeśli jeszcze nie zrobiłam ciasta :P ale oceny bym nie zmianiła. rafaello jest przepyszne! nie moge uwierzyć, że JA zrobiłam coś tak pysznego i wyszło mi bez żadnego problemu mase zaczełam podjadać podczas nakładania na krakersy na szczęście się powstrzymałam i reszta chłodzi się w lodówce.
    a jak myślicie można by potem na to wylać galaretkę?
    Komentarz
  • halfsara, 2010-05-02 14:15:35
    halfsara
    1
    znowu zrobiłam.Z dodatkiem aromatu migdałowego na prawde niemal jak oryginalne Rafaello.Dodałam tym razem 1/3 kostki masla i mysle ,ze tyle spokojnie wystarcza.Cała kostka na taką nie dużą ilość sprawia ,ze jednak ciasto jest bardzo tłuste.A i mąki dałam po lyzce wiecej.
  • Claire91, 2010-05-03 10:21:39
    Claire91
    0
    bardzo dobre-robilam kilka razy cala tajemnica tkwi wlasnie w krakersach potem nie czuc ich slonosci
  • CzerwoneUsta, 2010-05-03 20:22:54
    CzerwoneUsta
    Znam podobny przepis i średni jest, może ten bd lepszy.
    Komentarz
  • x Bella, 2010-05-03 20:42:53
    x Bella
    0
    mmm... jedno z moich ulubionych ciast : )
    przepis prosty i przejrzysty, a jakie smaczne efekty : )
  • Asia31, 2010-05-03 21:47:45
    Asia31
    -1
    pychota,smakowalo wszystkim.
  • rima19, 2010-05-24 19:49:23
    rima19
    Już chyba 5 raz je zrobiłam wg Twojego przepisu uwielbiam, jest przepyszne moje łasuchy się nim zażerają
    Komentarz
  • rima19, 2010-05-24 19:50:02
    rima19
    1
    aj oczywiście dodaję ocenkę
  • Sensuel, 2010-08-18 17:03:34
    Sensuel
    0
    Zastanawia mnie jedno.W jakiej robisz to formie/naczyniu,że wychodzą Ci 3 warstwy?Ja zrobiłam w blaszce 31/26 i wyszły mi 2 bo masy nie starczyło ;/.
    Jak na mój gust to za mało masy.Ale to już chyba rzecz sporna .Mąż ocenił ciasto na 4*,bo mu dziwnie smakują słone krakersy ze słodką masą.Ode mnie 5* za smak,apetyczne zdjęcie które skusiło mnie do zrobienia i za łatwość wykonania.Myślę,że 4,5 * nie będzie w tym przypadku krzywdzące .
  • hayley01, 2010-08-21 23:22:50
    hayley01
    3
    Uwielbiam to ciasto za połączenie słonych krakersów ze słodką masą. Czasami jedną warstwę krakersów zastępuję harbatnikami i smaruję masą kajmakową ale to dla miłośników super słodkości
  • mesta93, 2011-08-20 17:09:31
    mesta93
    1
    Daję 5 gwiazdek! Pychota Oprócz tego wszystko jasno i przejrzyście napisane, super
  • hailie21, 2012-11-17 13:34:25
    hailie21
    1
    Jedno z moich ulubionych ciast. Bardzo ciekawy smak słodkiego budyniu + slonych krakersów. Zawsze mi wychodzi, robi się je szybko (nie licząc czekania aż budyń wystygnie) i bez pieczenia. Jako ostatnią warstwę daję mocno ubitą śmietanę kremówkę i wierzch posypuję migdałami. Po nocy spędzonej w lodówce smakuje bosko. Palce lizać!
  • nusia4, 2013-05-17 01:31:46
    nusia4
    0
    Jedyny przepis z wizażu,który wyszedł idealnie! z pomocą mamy ciasto jest przepyszne, kiedyś robiłam rafaello, ale z gotowym budyniem i nie równa się ze smakiem z tego przepisu Ja dodaję trochę wódki do ciasta, jest jeszcze lepsze
  • Zielony talerzyk, 2013-10-06 20:48:35
    Zielony talerzyk
    jutro to robię!!!
    Komentarz
  • xirilla, 2013-10-18 19:30:46
    xirilla
    0
    W niedzielę mam zapowiedzianych gości i uraczę ich tym przekładańcem do kawy. Skończyłam robić jakieś 10 minut temu, teraz się chłodzi. A do blaszki dołączyłam karteczkę "nie ruszać!"
    Dodałam dużo mniej cukru, ale masa i tak jest słodka. No i jak Sensuel wspomniała - wyszły tylko dwie warstwy. Następnym razem zrobię w mniejszej, kwadratowej blaszce.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem