Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym z makaronem

autor: , kategoria: ryby , dodano: 2010-02-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym z makaronem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Łosoś w sosie śmietanowo-koperkowym z makaronem

Składniki:

Przygotowanie:

W dużym garnku gotuję makaron.

Łososia obieramy ze skóry, rozdrabniamy na drobne kawałki, polecam użyć rąk :)
Cebulę kroimy w kosteczkę.
Koperek siekamy - w przypadku braku świeżego można użyć mrożonego lub suszonego :)

Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę i na małym ogniu podsmażamy na złoty kolor , następnie dodajemy sok z cytryny,biały pieprz (ok łyżeczki) i wyciśnięty ząbek czosnku, wlewamy śmietanę i powoli mieszając doprowadzamy do zagotowania, dodajemy koperek, chwilę mieszamy, a na koniec wrzucamy kawałki łososia i trzymamy ok 5 min na patelni aż zmieni kolor na jasnoróżowy.

Podajemy z makaronem, jakim kto lubi, ja akurat miałam w szafce rurki :)
Wierzch można posypać startym żółtym serem.

P.S. ja w tym przepisie nie używam w ogóle soli, bo łosoś sam w sobie jest dość słony, ale jeśli komuś pasuje może sobie oczywiście dosolić wg uznania :)

Danie jest bardzo łatwe i szybkie do zrobienia, i może być smaczną odmianą dla piątkowego obiadu :)

Smacznego :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 4 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • hania811, 2010-02-12 15:40:28
    hania811
    0
    Świetny przepis. Wszystko co trzeba jest w składzie
    Szybkie w przygotowaniu, a smakuje wybornie
    Zmieniłabym tylko tą 30% śmietanę na 12%.
  • dodaja, 2010-02-13 10:04:50
    dodaja
    0
    Kocham wszystkie rybki, a łosoś jest jedną z moich najbardziej ulubionych Składniki nie wyszukane, a pewnie tworzą niezapomniany smak. No i do tego super pomysł na szybki i wyborny obiadek Super!
  • plywok, 2010-03-12 22:07:26
    plywok
    mam akurat makrele myślicie, że mogę zamienić łososia makrelą wędzoną?
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-12 22:37:43
    mooonik
    Wydaje mi się, że makrela nie za bardzo pasuje, natomiast możesz spróbować z tuńczykiem- taką wersję znam i jest ok
    ale jak masz ochotę zrób i daj znać co wyszło
    Komentarz
  • mooonik, 2010-03-29 17:09:34
    mooonik
    pierwszy dzień na forum i od razu ocena na smacznym ...
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-11-28 15:30:31
    anka_bunio
    2
    No nie... absolutna rewelacja! Ja zjadłam z makaronem żytnim, udało mi się go ugotować idealnie w stylu al dente, a sosik to już w ogóle bajka! Musiałam użyć kopru suszonego ze świeżym na pewno byłoby smaczniejsze... Aha, co do śmietany, można ją zlightować - u mnie wystarczyły dwie łyżki jogurtu naturalnego 1% (taki akurat był na stanie). Na pewno nie potrzeba topić tej cebulki i rybki w ciężkim sosie. Szkoda smaku. A cebulka lepsza jest smażona na małej ilości oliwy.
  • studentkaAM, 2014-02-10 16:30:57
    studentkaAM
    0
    Przepyszny przepis!!! U mnie tylko pominełam koperek, bo go po prostu nie znoszę I otrzymałam rybną carbonarę - super!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem