Muffinki z kwałkami czekolady

autor: , kategoria: babeczki i muffiny , dodano: 2010-02-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Muffinki z kwałkami czekolady

Składniki:

  • masło [6 łyżek]
  • cukier [7 łyżek]
  • jajka [1 szt.]
  • aromat waniliowy do ciast [0.5 op.]
  • cukier waniliowy [1 op.]
  • proszek do pieczenia [1.5 łyżeczki]
  • sól [0.5 łyżeczki]
  • czekolada mleczna [1 szt.] ((może być gorzka))
  • mąka [12 łyżek]
  • mleko [50 ml] ((ja użyłam 1,5%))

Przygotowanie:

Włączamy piekarnik aby się zdążył nagrzać do temp.180-200 stopni.

Mikserem ucieramy masło na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym przez około 5 min. Następnie dodajemy jajko oraz aromat waniliowy nadal miksując. W osobnej misce mieszamy suche składniki tzn. mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. Powoli dosypujemy do masła miksując na niskich obrotach jednocześnie dolewając po trochu mleko (ja wlewałam takie zimne prosto z lodówki) Kiedy masa jest już gładka przestajemy miksować i dodajemy pokruszoną na drobne kawałki czekoladę - mieszamy łyżką.

Wypełniamy formy do muffinów. Ja miałam papierowe foremki także nic nie smarowałam tylko ułożyłam w blaszce i wstawiłam do piekarnika. Piec należy jakieś 30 min +/- 10 min(zależy od piekarnika)

Można zrobić także wersję "cappuccino" i wtedy do masy dodajemy 2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach wody (w momencie dodawania musi być ostudzone) lub np. z migdałami (olejek migdałowy i migdały)

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 15

Polecany film:

Muffinki reniferki FB

Komentarze

  • asioollka, 2011-03-12 18:56:24
    asioollka
    0
    wypróbowałam ten przepis i muszę przyznać że są przepyszne, jest tylko jedno dość duże "ale". Osobiście uważam że sól w przepisie nie jest ani trochę potrzebna, gdy za pierwszym razem upiekłam razem z solą, muffinki były po prostu słone, a dałam ilość podaną w przepisie. za drugim razem nie dałam w ogóle soli, dorzuciłam za to jeszcze jedno opakowanie cukru waniliowego i wyszły rewelacyjne!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta