OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO

autor: , kategoria: serniki , dodano: 2010-02-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! OSZUKANY SERNIK NA ZIMNO

Składniki:

Przygotowanie:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy biszkoptami.

W pół litra wody rozpuszczamy dwie galaretki pomarańczowe, odstawiamy je do ostygnięcia. W między czasie przekładamy pół litra jogurtu naturalnego do miski. Gdy już galaretki ostygną ,używając miksera mieszamy je z jogurtem.Robimy to dokładnie żeby nie zostały grudki jogurtu. Powstałą masę na chwilę wstawiamy do lodówki, aby troszkę stężała, ale nie za bardzo, unikniemy wtedy zbytniego nasączenia się biszkoptów, bo masa jest bardzo rzadka.
RADA:masę można dosłodzić cukrem pudrem. Ja użyłam jogurtu bez cukru i po wymieszaniu z galaretką było za mało słodkie. Ale to już kwestia smaku.

Powstałą masą zalewamy biszkopty, róbmy to ostrożnie, aby biszkopty nie wypłynęły na wierzch. Wszystko odstawiamy do lodówki na około godzinę.

W między czasie rozpuszczamy pozostałą trzecią galaretkę w pół litra wody, studzimy i odstawiamy do lodówki aby była tężejąca.

Jak nasza masa w tortownicy już jest twarda układamy na niej owoce według własnego pomysły, mogą to być pomarańcze i banany jak podałam w przepisie, ale możemy dodać każde owoce jakie tylko lubimy. Następnie owoce zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy do lodówki na kolejną godzinę.

RADA: Możemy użyć również innych galaretek. Fajnym pomysłem była by też wersja truskawkowa czy brzoskwiniowa.

I gotowe.

SMACZNEGO

    Śr. ocena: 4.00 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 10

Komentarze

  • miskowa, 2010-02-13 23:00:17
    miskowa
    2
    Robiłam tego typu słodkości wiele razy, bo wyszukany gust mojego tż uwielbia coś takiego. Moja rada - sprawdzić przed robieniem, czy tortownica aby na pewno jest szczelna, bo ta masa potrafi wypłynąć, albo czatować na moment, gdy masa jest trochę tężejąca, ale nie za bardzo, bo się nierówności porobią. Ze smakami i owocami można oczywiście kombinować, tak samo jak z dodatkami (np. jogurt owocowy). Ta masa jogurtowo-galaretkowa nadaje się też na gotowy biszkopt. Ogólnie dobre,faktycznie nie jest to bomba kaloryczne, orzeźwiające i z latem mi się kojarzy
  • aleksaa, 2010-03-05 16:40:01
    aleksaa
    to przetestowania! chętnie zastapie cięzsze serki homogenizowane lekkim jogurtem
    Komentarz
  • zuzaneczka, 2010-06-24 22:07:47
    zuzaneczka
    zaintrygował mnie ten jogurt - również zamierzam wypróbować
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe