Ślimaczki - mini pizze

autor: , kategoria: pizze, kuchnia włoska , dodano: 2010-02-13
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ślimaczki - mini pizze
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ślimaczki - mini pizze
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ślimaczki - mini pizze
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ślimaczki - mini pizze

Składniki:

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu:
Kruszymy drożdże, dodajemy letnia wodę, cukier i trochę mąki, mieszamy. Odstawiamy na kilka min do wyrośnięcia.


Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, dodajemy jajko i oliwę. Łączymy z rozczynem. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Sos:
Z przecieru pomidorowego robimy sos (dodajemy zioła). Szynkę, oliwki kroimy.

Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy prostokąty. Smarujemy sosem, posypujemy składnikami, zwijamy wszystko w roladę.
Kroimy na plastry ok. 2 cm (wychodzi ok 30 sztuk)
Pieczemy w 200 C ok. 20 minut.

Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem

Smacznego

    Śr. ocena: 4.80 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 8

Komentarze

  • carmelova, 2010-02-14 09:28:24
    carmelova
    0
    Wygląda ciekawie, na pewno spróbuję. Tylko dziwi mnie to jajko w przepisie na ciasto.
  • Martilla, 2010-02-14 10:27:57
    Martilla
    Jajko można pominąć i zrobić tradycyjne ciasto na pizzę. Ciasto robiłam z pamięci i wydawało mi się że jest jajko dopiero po sprawdzeniu przepisu na pizze okazało się, że jajko nie jest konieczne ale ciasto wyszło wyjątkowo elastyczne więc jajko zagościło w przepisie.
    Komentarz
  • dodaja, 2010-02-14 10:30:49
    dodaja
    2
    Będąc zawsze w sklepie zastanawiałam się jak się robi takie cuda, bo wychodzą dosyć drogo. I prosze przepis jak znalazł. Pominę tylko oliwki, bo nie lubie, ale reszta super
  • vril, 2010-02-14 13:32:39
    vril
    1
    Bardzo fajny przepis. Tez dodaje jajko do ciasta na pizze ale mniej oliwy. Pomysl na mini pizze-roladki bardzo mi sie podoba - swietny pomysl na drugie sniadanie, ktore mozna wziasc ze soba wychodzac z domu.
  • kropka75, 2010-02-15 08:13:56
    kropka75
    0
    Bardzo fajne przekąski. Lubię takie przegryzki na ciepło, a jak jeszcze mają coś z pizzą wspólnego to w ogóle bosko.

    Tylko mnie zastanawia...
    One są jakoś spłaszczane po tym ukrojeniu plastra czy same się tak rozkładają?

    I druga rzecz - krojone są w plastry, farsz jest z obu stron, to się nie przykleja od spodu? Tam jest ser, sos, same lepkie składniki... Na czym to pieczesz?

  • Martilla, 2010-02-15 09:17:05
    Martilla
    Piekę zwykłym papierze do pieczenia.
    Przy krojeniu się nie spłaszczają, trzeba tylko pamiętać by roladę dość ścisło rolować.
    Acha i jeszcze jedno właśnie wpadłam by do ciasta dodać trochę kurkumy by nabrało ładniejszej barwy.
    Komentarz
  • marica5, 2010-02-16 19:28:28
    marica5
    2
    BARDZO PYSZNE, BOMBA.....
  • Glamoooooour, 2010-04-16 21:43:19
    Glamoooooour
    2
    Mmm pychota !!! Ja robie je z ciasta francuskiego
    Nakładam farsz na jedną strone i przed włożeniem do piekarnika smaruje żółtkiem .
  • joanasz, 2010-06-26 00:49:44
    joanasz
    1
    Fantastyczne te slimaczki mini pizze - mniam -jutro zamiast pizzy zrobie te slimaczki tylko zamiast maki dam otreby i skrobie no i bez oliwy - w wersji dukanowej-powinno byc OK- i na pewno bardzo smaczne.
    Dzieki za super przepis
  • Evelusia, 2010-10-14 13:54:53
    Evelusia
    1
    Świetny pomysł na przegryzkę do pracy Są bardzo pyszne!
  • ciemnowlosa, 2012-02-25 18:05:50
    ciemnowlosa
    1
    właśnie wyjęłam z piekarnika, przepyszne! i bardzo praktyczne, można przegryźć gdy czujemy mały głód zmieniłam tylko lekko składniki, ponieważ nie jem mięsa zrezygnowałam z szynki a oliwki zastąpiłam groszkiem.
  • mrsKinga, 2012-07-11 15:23:28
    mrsKinga
    a oliwe z oliwek można zastąpić np zwykłą oliwią ,olejem ? ;'(

    Komentarz
  • zielonakoniczyna, 2013-12-09 21:07:44
    zielonakoniczyna
    0
    Bardzo smaczne. Łatwe w zrobieniu jednak trzeba trochę poćwiczyć( za pierwszym razem zajęło mi to masę czasu). Super przekąska dla znajomych. To zawsze jakaś przerwa od ciastek. Najtrudniejszy jest dla mnie etap zawijania i krojenia. Strasznie mi się rozsypują w rękach.
    Nie miałam sera w domu ale można się obejść bez niego bo po upieczeniu ślimaczki się nie rozlatują.
    Pycha

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe