Zupa bagienna de luxe

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2010-02-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa bagienna de luxe
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa bagienna de luxe

Składniki:

Przygotowanie:

Przepis ten jest modyfikacją zupy bagiennej Nigelli. W zasadzie jest to krem z zielonego groszku. Najlepiej smakuje z grzankami czosnkowymi lub bagietką ziołową.

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Do wrzątku dodajemy groszek. Podczas gotowania pilnujemy, żeby zbyt duzo wody się nie wygotowało, w razie potrzeby dolewamy ok. pół szklanki. Groszek gotujemy do miękkości.

Kiedy będzie już gotowy przelewamy go razem z wodą do blendera, doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby, dodajemy pokrojone suszone pomidory i 3/4 kulki mozarelli. Miksujemy na gładką masę. Uwaga: wywam musi być mocno ciepły, żeby mozarella się rozpuściła.

Krem przelewamy do miseczek, ścieramy na wierzch resztę mozarelli i ser żółty, wstawiamy na max. 10 min. do piekarnika nagrzanego do 180 C i czekamy aż się ser rozpuści. Podajemy jeszcze ciepłe, wtedy ser się fajnie ciągnie.

Smacznego!

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 25 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • malwowa, 2010-05-05 12:02:25
    malwowa
    zawsze robiłam zwykłą zupę z zielonego groszku.
    A tu proszę takie ciekawe urozmaicenie
    na pewno niedługo spróbuję, ale bez suszonych pomidorów, a z grzankami
    Komentarz
  • Pepus, 2010-10-29 13:03:48
    Pepus
    Robię zupę z zielonego groszku, ale Twój przepis wydaje mi się ciekawszy. Oceniam po wypróbowaniu.
    Komentarz
  • Gwizdak, 2011-01-20 19:13:46
    Gwizdak
    4
    Pyyyyyszna ocenę swoją motywuję tym że bardzo mi smakowało i mi i tż Poza tym szybko się robi, co jest dla mnie mega plusem
  • sol4ever, 2011-10-04 11:10:36
    sol4ever
    Dodaję do ulubionych, żeby niedługo wypróbować ale wydaje mi się, że idealnie mi spasuje
    Komentarz
  • Mircalla, 2014-02-08 15:52:50
    Mircalla
    0
    Zrobiłam raz pół roku temu... i od tamtej pory często sięgam po ten przepis. Zupa jest pyszna, zwłaszcza prosto z piekarnika, ale bez zapiekania też jest bardzo smaczna. Właśnie zjadłam cały talerz. Daję zasłużone 5 gwiazdek!
  • studentkaAM, 2014-05-25 10:55:34
    studentkaAM
    0
    Przepyszna wariacja na temat kremu z zielonego groszku! Super! Dodaję do listy ulubionych! A ten ciągnący się ser... Niebo w gębie!

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe