Kurczak po chińsku

autor: , kategoria: z drobiu, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-02-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po chińsku
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Kurczak po chińsku

Składniki:

Przygotowanie:

Danie obiadowe które zawsze wychodzi i jest pyszne :)

Pierś z kurczaka pokroić w małe kawałki, zamarynować w oleju z oliwek z przyprawą do kurczaka i czarnym pieprzem.
Pokroić w cienkie paseczki 3 średniej wielkości marchewki, 2 papryki, 2 cebule oraz 2 pietruszki.
Kurczaka podsmażyć na rozgrzanym oleju przez 3,4 minuty, następnie dodać cebulę, podsmażyć. Zmniejszyć ogień, dodać pokrojoną marchewkę, cebulę, pietruszkę oraz paprykę. Dodać przyprawę do warzyw i ziemniaków i dusić na wolnym ogniu pod pokrywką do momentu kiedy warzywa będą miękkie. Dodać szczyptę soli, zdjąć pokrywkę, zwiększyć ogień i pozwolić wyparować zbyt dużej ilości wody.

Podawać z ryżem lub chlebkiem. Pyszne danie, lekko słodkie!

Smacznego :)

    Śr. ocena: 4.25 / recenzji: 2 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 45 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • rapifen, 2010-02-22 18:02:28
    rapifen
    1
    bardzo dobry przepis, jednak że lubię eksperymentować dodałam coś od siebie :p na początku pierś z kurczaka obłożyłam cebulą i posypałam solą czosnkową. odstawiłam na kilka godzin do lodówki, przeszło smakiem. mniam i tak bardzo smaczne
  • fistaszek83, 2010-02-22 18:40:13
    fistaszek83
    Hmmm, przepis mnie zaciekawił, ale...

    Za to ale odejmuję 1,5*!

    Danie skomponowane jest z składników ogólnodostępnych i właściwie niedrogich. I nawet nie ma tu większego znaczenia pora roku, bo nawet paprykę można teraz kupić "tanio". Tak więc za sam skład przepis zasługuje na uwagę.

    ALE dotyczy przypraw. A właściwie ich braku w przepisie... Niby w procesie twórczym wspomniano o soli i pieprzu i "jakichś" przyprawach... ALE jakich??
    Nie jest sztuką wymyślanie dań, ale ich doprawianie. To samo danie doprawione ziołami prowansalskimi, bazylią ,oregano jest niby-włoskie. Dodasz imbir,gałkę, sos sojowy i jest orientalne. Można na smalcu z cebulką, solą i pieprzem i będzie ... po polsku

    Więcej konsekwencji a będzie "delicious"

    Powodzenia!
    Komentarz
  • fistaszek83, 2010-02-22 18:41:47
    fistaszek83
    -1
    Hmmm, przepis mnie zaciekawił, ale...

    Za to ale odejmuję 1,5*!

    Danie skomponowane jest z składników ogólnodostępnych i właściwie niedrogich. I nawet nie ma tu większego znaczenia pora roku, bo nawet paprykę można teraz kupić "tanio". Tak więc za sam skład przepis zasługuje na uwagę.

    ALE dotyczy przypraw. A właściwie ich braku w przepisie... Niby w procesie twórczym wspomniano o soli i pieprzu i "jakichś" przyprawach... ALE jakich??
    Nie jest sztuką wymyślanie dań, ale ich doprawianie. To samo danie doprawione ziołami prowansalskimi, bazylią ,oregano jest niby-włoskie. Dodasz imbir,gałkę, sos sojowy i jest orientalne. Można na smalcu z cebulką, solą i pieprzem i będzie ... po polsku

    Więcej konsekwencji a będzie "deliszysssss"

    Powodzenia!
  • mel89, 2010-04-23 21:53:59
    mel89
    Fistaszku - w przepisie uwzględniłam przyprawy, a mianowicie przyprawę do kuraka, przyprawę do warzyw, pieprz, sól. Mi to wystarczy Dużo eksperymentuję w kuchni z przyprawami, ale ten przepis to taki sprawdzony pewniak Pozdrawiam i dziękuję za rady!
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe