Ekspresowe ciasto bananowe.

autor: , kategoria: ciasta ucierane , dodano: 2010-02-14
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowe ciasto bananowe.
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowe ciasto bananowe.

Składniki:

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy, dodajemy roztopione masło, cukier, mąkę, jajko, sodę i sól i wszystko mieszamy razem.
Małą foremkę wyścielamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto.
Pieczemy godzinę w temperaturze 150 stopni.

Jedna uwaga: ciasto będzie mokre i będzie wyglądało jakby miało zakalca, ale to tylko złudzenie :)

    Śr. ocena: 4.29 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 70 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • ewelline, 2010-02-15 15:30:58
    ewelline
    no nie wiem czy ono takie ekspresowe :P
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2010-02-16 10:58:49
    VanDerKamp
    Ekspresowe, bo samo rozgniatanie i mieszanie trwa maksymalnie 10min, więc ciasto można zrobić w czasie reklam na filmie, gdy kogoś przyciśnie głód słodyczowy.
    Komentarz
  • nati__xxx, 2010-02-18 11:10:50
    nati__xxx
    Czyli że wszystko razem mieszamy i praktycznie już gotowe? Ale ja jestem beztalencie kuchenne to muszę się dopytac:
    - masło-pół szklanki?? czyli ok pól kostki?
    - jajko - całe? w sensie białko+żółtko oczywiscie
    - sól - szczyptę czy jak?

    Zaraz dostanę ślinotoku na myśl o tym cieście XD
    Komentarz
  • VanDerKamp, 2010-02-18 12:51:43
    VanDerKamp
    Tak pół kostki. Można je roztopić najpierw, żeby szybciej to wszystko wymieszać. Jajko całe. Nie bawimy się w żadne ucieranie żółtek, robienie piany z białka. Skoro ma być ekspresowe to nie wypada Soli szczyptę.
    Można wszystko mieszać widelcem (wersja dla leniwych, którym nie chce się wyciągać robota z szafki), albo już go wyciągnąć i dokładnie zmiksować.
    Komentarz
  • juras23k, 2010-02-18 16:41:55
    juras23k
    2
    spróbowałem.
    akurat siedziałem na smacznym gdy rodzinka zadzwoniła i oświadczyła, że za godzinę będzie na kawkę.
    co prawda zdjęcie trochę mnie zniechęciło, ale że nie miałem nic słodkiego a składniki akurat były to spróbowałem.
    i muszę przyznać,że było nawet dobre.nie jakieś super,eksta smaki ale jak na taki "banał"to było ok
  • Patucha, 2010-03-03 19:29:27
    Patucha
    1
    rewelacyjny przepis, ciasto u mnie w domu pojawia się często pod nazwą "bananowiec" zwłaszcza w okresie intensywnej jazdy na rowerze. Przepis godny polecenia i wypróbowania
  • Sensuel, 2010-03-06 14:25:06
    Sensuel
    1
    No i zrobiłam.Ciasto w smaku bardzo dobre jak na mój gust,ale ja bym dała ciut więcej cukru.Poza tym ciasto mi wyrosło na 1,5cm,a robiłam w małej blaszce.
    Następnym razem zrobię z podwójnej porcji wszystkiego,bo smakuje dobrze tylko taakie niskie jakieś :/

    * za smak
    * za szybkość w robieniu
    * za pomysł
    *.....a to gratis dla Ciebie,bo ciacho mi smakuje
  • klaudens, 2010-04-20 11:42:31
    klaudens
    1
    A już myślałam, że dałam za dużą blachę, bo moje też w zasadzie nie wyrosło 1,5cm ma około. Trochę ciemne w środku jest, niewiem czy to te banany czy zakalec? Możesz podać wymiary blachy, bo ja początkująca kucharka jestem A jak nie to następnym razem też zrobię z podwójnej porcji. Daję 4 gwiazdki, bo nie znałam ciasta z bananami, ma ciekawy smak, przyjemnie sie je robi i jest tanie
  • VanDerKamp, 2010-05-04 18:46:32
    VanDerKamp
    Zawsze to to takie małe rośnie. Małe ale dobre. Ja czasem w dużej blaszce robię w środku mini "blaszkę" z papieru do pieczenia. Niestety nigdy nie mierzyłam, a zawszę na oko dawałam
    Komentarz
  • winter76, 2010-05-04 20:48:55
    winter76
    1
    Ja to ciasto znam pod nazwą "chlebek bananowy"
    Robię b.często i mi ładnie wyrasta-podane tu proporcje najlepsze są na małą keksówkę,taką 10 na 20 cm.Masło najlepiej roztopić.
  • aeronauta, 2010-09-29 20:14:58
    aeronauta
    3
    Dziś zrobiłam to ciasto i nie jestem zadowolona . Wyszedł zakalec - najpierw ładnie wyrosło (i w całym domu unosił sie anielski zapach), ale po wyłączeniu piekarnika opadło i w konsystencji (na całęj objetości ciasta nie np. na dole jak zazwyczaj w zakalcach) jest jak klucha. Zaznaczam, że na bank się dopiekło, po prostu samo ciasto jest za ciężkie.
    Smakuje nienajgorzej - dlatego aż 2,5 gwiazdki, ale zdecydowanie za ciężkie i kluskowate.
    Bardzo niewyjściowe ciasto , tylko do konsumpcji samemu.
    Może spróbuję kiedyś zmodyfikować - dać mniej bananów, więcej sody i może też trochę proszku do pieczenia. Może wtedy ciasto się utrzyma i nie zrobi się klucha. Bo sam pomysł na smak ciasta fajny, ale jego wygląd i konsystencja je dyskwalifikują przed zaserwowaniem go komukolwiek niestety.
  • Sensuel, 2010-09-29 22:46:59
    Sensuel
    aeronauta....ja też robiłam to ciasto i też miałam taki efekt.Ale to NIE JEST ZAKALEC !!!Taki efekt dają banany jak jest ich dużo
    Komentarz
  • aeronauta, 2010-09-30 14:53:43
    aeronauta
    Tak podejrzewałam. Trochę się łudziłam, bo naprawdę przed wyłączeniem piekarnika ciasto było prawie 2 razy wyższe, a po 5min kiedy przyszłam otworzyć piekarnik już nie . Podejrzewam, że przy mniejszej ilości bananów (2 dajmy na to) i więcej sody lub/i proszku do pieczenia konsystencja będzie znośniejsza i bardziej ciastowata niż kluskowata.
    Kiedyś spróbuję w mojej wersji i wrócę tu opisać efekty . Mam nadzieję, że smak będzie podobny mimo mniejszej ilości bananów.
    Komentarz
  • Kimmi, 2011-05-20 17:06:52
    Kimmi
    Dziewczyny - to ciasto wcale nie wychodzi jak zakalec - wystarczy dodać całą łyżeczkę sody i piec w 170 stopniach. Mi wyszedł piękny wyrośnięty keks pęknięty idealnie na środku, nie opadł ani troszeczkę. Cudo!
    Komentarz
  • SolAngel, 2012-10-09 22:25:30
    SolAngel
    0
    Ciasto przepyszne, mój ukochany ciągle się o nie dopomina mimo, że niezbyt lubi ciasta. Jest błyskawiczne, tanie i wszystkim smakuje. Piekę je regularnie i z początku strasznie opadało. Nie lubię dodawać zbyt dużo sody/proszku do pieczenia, bo mnie szczypie w usta, więc kombinowałam z innymi składnikami i zauważyłam, że wystarczy dać nie pół kostki masła, a nawet mniej niż 1/4 i wtedy wyrasta pięknie i nie opada! Widać masło "ciągnie" całość w dół Piekę zgodnie z przepisem 150*C/60min, a następnie wyłączam piekarnik i otwieram drzwiczki, żeby ciasto nie przeżyło "szoku" termicznego i nie opadło. Boski zapach rozchodzi się po mieszkaniu - na klatce schodowej nawet czuć

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe