Zupa chlebowa

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-14
  • Zupa chlebowa

Składniki:

Przygotowanie:

Wykrawamy górną część bochenka. Wyjmujemy miąższ.
Na patelni przesmażamy oliwie rozdrobniony na w miarę małe kawałki chleb. Gdy się zarumieni dorzucamy posiekane 2 ząbki czosnku, kminek. Kilka minut podsmażamy.
Wrzucamy podsmażony chleb do garnka z wywarem, gotujemy na niezbyt dużym ogniu ok. 20 min. Co jakiś czas mieszamy. Dorzucamy 1 ząbek posiekanego czosnku, sól, pieprz.
Na koniec dodajemy 1 łyżkę masła.
Jeśli chcemy podać zupę w chlebie musimy bochenek odpowiednio przygotować. Nacieramy wnętrze chleba oliwą i nadciętym ząbkiem czosnku. Wkładamy do piekarnika i ogrzewamy. Do gorącego bochenka wlewamy zupę. Posypujemy zieloną pietruszką, kilkoma ziarenkami kminku. Przykrywamy wykrojoną z góry bochenka przykrywką.

    Śr. ocena: 3.50 / recenzji: 1 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 35 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • lentilka, 2010-06-27 22:33:25
    lentilka
    2
    Znam tą "zupę" pod inną nazwą i innym przepisem.
    Jadałam ją jako dziecko z dziadkiem na kolacje.

    Wypróbowałam twój przepis i muszę szczerze powiedzieć, że nie smakowała mi Po pierwsze przez kminek, po drugie oliwa i bulion za dużo smaków.

    Wersja na samej wodzie z magi smakuje mi bardziej. Jej smak opiera się głównie na chlebie i czosnku, ale to tylko moje skromne zdanie.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe