Gulasz wieprzowy z grzybami i groszkiem

autor: , kategoria: z wieprzowiny , dodano: 2010-02-15
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gulasz wieprzowy z grzybami i groszkiem
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Gulasz wieprzowy z grzybami i groszkiem

Składniki:

Przygotowanie:

Namoczyć grzyby w 200 ml zimnej wody (muszą się moczyć ok 20 min)
Mięso pokroić w paski (dość drobno) i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.
Rozgrzać olej i smażyć mięso do zrumienienia.
Dodać cebulę pokrojoną w piórka i smażyć jeszcze kilka minut.
Dodać liść laurowy i wodę z moczenia grzybów.
Dusić pod przykryciem ok 30 min.
Po tym czasie dodać pokrojone grzyby, wszystkie przyprawy (wraz z musztardą) i mrożony groszek (jak potrzeba podlać jeszcze wodą- musi zakrywać składniki)
Dusić ok 20 min.
Na koniec rozmieszać mąkę z 1/4 szklanką zimnej wody i wlać do sosu.
Gotować bez przykrycia ok 5 min.

Gulasz podawać z kaszą, kluskami śląskimi lub kopytkami.

(na moim zdjęciu pieczywo gdyż mąż pożerał resztki sosu na kolację)

    Śr. ocena: 4.93 / recenzji: 7 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • kropka75, 2010-02-15 11:37:36
    kropka75
    0
    Z groszkiem jeszcze nie robiłam, bardzo smacznie wygląda.

    W zasadzie robię tak samo, tyle że marynuję mięso dzień wcześniej. I z braku laku czasem dodaję pieczarki.

    Do kopytek rewelacja, uwielbiam, zwłaszcza z gotowaną kapustą kiszoną.
  • hania811, 2010-02-15 12:12:54
    hania811
    Oczywiście dobrze jest mięso zamarynować , jednak gdy pomysł na obiad wpada spontanicznie, pod wpływem chwili ciężko tego dokonać.

    Z braku grzybów też czasem robię z pieczarkami.

    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-15 12:55:12
    Berlinianka
    2
    Grzyby suszone można zalać wrzątkiem i wtedy są gotowe po 5 minutach

    Ja robię taki sam gulasz, nawet teraz na Protalu, ale bez groszku, tylko nie zaciągam mąką, daję minimalnie skrobi kukurydzianej do zagęszczenia. No i mięso obsmażam bez tłuszczu, ale jak trzeba to trzeba.
    Myślę, że zamiast groszku można też dać soję, co myślisz?
  • hania811, 2010-02-15 13:09:29
    hania811
    Dzięki za radę..nie wiedziałam że grzyby po zalaniu wrzątkiem są dobre po 5 min. Człowiek uczy sie całe życie

    Myślę że można pokombinować z soją, albo ciecierzycą np.
    Komentarz
  • Berlinianka, 2010-02-15 13:14:42
    Berlinianka
    Ja też nie wiedziałam póki mój kochany Jamie Oliver nie pokazał mi tego na kuchnia.tv
    Komentarz
  • skarbiatko, 2010-02-15 14:16:53
    skarbiatko
    1
    Świetny przepis na prosty obiad.Szczególnie dla kogoś kto z potraw mięsnych robi jedynie kotlety Podoba mi się pomysł z dodaniem groszku...nie przyszło by do głowy dodać go do gualaszu.
  • carmelova, 2010-02-15 14:26:38
    carmelova
    0
    Bardzo fajny przepis. Mam nadzieję, że nic się nie stanie jak nie dodam cebuli, której nie znoszę?
  • hania811, 2010-02-15 14:36:43
    hania811
    Jak nie lubisz to jasne że da radę

    Komentarz
  • hihi, 2010-02-17 12:53:20
    hihi
    1
    Wygląda rewelacyjnie, aż slinka cieknie na sam widok tego zielonego groszku

    Uwielbiam gulasze wieprzowe i różne wersje wymyślam, ale z groszkiem jeszcze nie robiłam, więc dziękuję za pomysł!
  • atena1975, 2010-02-20 14:50:01
    atena1975
    2
    naprawde rewelacyjny pomysł, ja do tego wszystkiego dodałabym marcheweczki pokrojonej w kosteczke groszek z marchewka bardzo sie lubia i pasuja do tego przepisu
  • asiulkaa, 2011-03-24 22:34:35
    asiulkaa
    1
    Przepis przetestowałam i gulasz wyszedł znakomicie co TŻ również potwierdza, ponieważ nie lubię cebuli to z niej zrezygnowałam.
    Nie wpadła bym na pomysł aby pomieszać grzyby i groszek, ale efekt jest świetny.

    Chciałam tylko zauważyć że w przepis wkradł się błąd, przy grzybach i groszku jednostką masy powinien być gram a nie dkg.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem