Bida

autor: , kategoria: ciasta z masą , dodano: 2010-02-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bida
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bida
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bida
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Bida

Składniki:

Przygotowanie:

Mleko, margarynę, cukier i kaszę manną zagotować.Następnie gotować ok.5 min aż masa zgęstnieje na niewielkim ogniu co chwilę mieszając.

Blachę wyłożyć herbatnikami i wylać połowę masy, ułożyć następna warstwę herbatników.Do pozostałej masy dodać 2 łyżki kakao i wylać na herbatniki, znowu wyłożyć herbatniki.Wstawić do lodówki.

Na wierzch zrobić polewę czekoladową wg uznania. Ja robiłam tradycyjną z margaryny, cukru i kakao. (z całej kostki margaryny żeby starczyło na całą blachę)

    Śr. ocena: 4.89 / recenzji: 27 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 30

Komentarze

  • Sherrie, 2010-02-15 12:49:10
    Sherrie
    jadlam podobne ciasto, kasze manna kocham!!!
    Komentarz
  • klaudens, 2010-02-15 13:15:57
    klaudens
    O nie znałam tego ciasta, a uwielbiam ciasta na zimno, ktorych nie trzeba piec
    Komentarz
  • alkamor, 2010-02-15 13:36:43
    alkamor
    ponieważ nie można edytować przepisu to napiszę tutaj, że oczywiście ciasto należy przechowywać w lodówce, a polewę można zrobić nieco słodszą gdyż ciasto generalnie nie jest zbyt słodkie.
    Komentarz
  • Sandra89, 2010-02-15 14:53:30
    Sandra89
    1
    Jadłam to ciasto, jest pyszne!!!
  • Sweetys, 2010-02-15 18:03:10
    Sweetys
    1
    Inna nazwa ciasta to Stefania.
    Bardzo prosto i szybko się robi.
    Pychotka.
  • kalina121, 2010-02-15 21:16:05
    kalina121
    Fajne ciasto,łatwe i pewnie smaczne,bo składniki są smaczne Plus za zdjęcia i opis.
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 16:11:53
    Martilla
    Kasza manna mniaaam
    Najbardziej smakuje mi do tego ciasta polewa z mlecznej czekolady.
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-17 16:12:27
    Martilla
    2
    Tak się zapatrzyłam na ciasto, ze o ocenie zapomniałam
  • uparta Marti, 2010-02-19 01:32:59
    uparta Marti
    1
    zrobiłam dziś-ciasto wyszło identyczne jak na zdjęciu to chyba najszybsze ciasto które kiedykolwiek robiłam. mało słodkie ale mi jak najbardzij odpowiada bardzo smaczne.
  • annula22, 2010-03-09 10:47:03
    annula22
    2
    również znam to ciasto pod nazwą stefania i jeszcze pod wieloma innymi nazwami ...robię non stop bo chłopaki uwielbiają ale musze przelożyć jeszcze w środku herbatnikami jak tutaj i dwa kolory zrobić do tego ciasta różne dodati można wsypać kto co lubi: wiórki kokosowe, orzechy, rodzynki itp
  • gsk, 2010-03-28 12:51:04
    gsk
    Będe robić to ciasto na święta i mam nadzieje że będzie pyszne
    A jaką blachę trzeba do tego ciasta? Taką zwykłą prostokątną czy mniejszą jakąś?
    Komentarz
  • alkamor, 2010-03-29 11:05:31
    alkamor
    zwykłą prostokątną
    Komentarz
  • _groooszek_, 2010-04-05 07:55:37
    _groooszek_
    Wygląda apetycznie, a przy tym jest proste w wykonaniu już wiem, co zrobię na deser do kawy
    Komentarz
  • gsk, 2010-04-12 11:43:17
    gsk
    1
    Zrobiłam na święta i poszło od razu super wyszło. Proste, szybkie do zrobienia i nie za słodkie. Napewno będę je jeszcze robiła
  • eudaimonia, 2010-05-21 21:54:08
    eudaimonia
    Już dodałam do ulubionych. Wypróbuję jak tylko zakupię herbatniki
    Komentarz
  • dodaja, 2010-05-21 22:20:58
    dodaja
    1
    U mnie zwą Stefanek
    Szybkie, proste i bardzo smaczne 5 gwiazdek za fajny opis i smaczne fotki
  • eudaimonia, 2010-05-22 17:40:43
    eudaimonia
    No to zrobiłam. Jest faktycznie bardzo proste i dobre. Do przepisu mam jednak małą uwagę: w składnikach nie ma wymienionych składników do polewy i ja np kupiłam tylko jedną kostkę masła i potem miałam problem z polewą... ale to tylko mały szczegół;-))) od dziś ciasto będzie gościć często w moim menu
    Komentarz
  • eudaimonia, 2010-05-22 17:41:36
    eudaimonia
    1
    i zapomniałam o ocenie. rzecz jasna najwyższa. powyżej uzasadnienie.
  • winter76, 2010-05-23 19:16:37
    winter76
    2
    A czemu taka krzywdząca nazwa? Nie trzeba piec,zbyt dużo kombinowac,a efekt pyszniasty.
  • marta954, 2010-05-24 12:59:41
    marta954
    Wygląda pysznie. Jak kupię herbatniki to od razu biorę się za robotę, tym bardziej, że jest jej niewiele
    Komentarz
  • misislipy, 2010-07-24 17:49:25
    misislipy
    1
    uwielbiam to ciasto ;D
    ale herbatników bardzo dużo schodzi
  • aktaga13, 2010-08-19 13:54:27
    aktaga13
    zainteresował mnie ten przepis i bez zastanowienia popędziłam do kuchni już wiem, że robi się bajecznie prosto i fajnie wygląda. ocenię, jak spróbuję. obecnie stygnie
    Komentarz
  • KarolinaK, 2010-08-19 14:14:08
    KarolinaK
    1
    Znam to ciasto! Moja siostra na kazde swieta wielkanocne je robila to byl jedyny przepis ktory znala
    W smaku jedynie troche mdle ze wzgledu na kasze manne.
  • aktaga13, 2010-08-19 15:41:15
    aktaga13
    1
    noooo! niebo w gębie zmiany które wprowadziłam: więcej cukru do kaszy (po tym, jak uznałyście, że mało słodkie) i brak polewy (później może dodam). ciacho bardzo mi smakuje. bardzo, bardzo. kaszy samej w sobie nie czuć, zroibł się puszysty kremik. herbatniki fajnie rozmiękły, ale nie zrobiła się ciapa. ciacho jest tanie, szybkie i PRZEPYSZNE!
  • alkamor, 2010-08-19 15:47:33
    alkamor
    cieszę się, że smakowało
    Komentarz
  • alkamor, 2010-08-19 15:47:45
    alkamor
    cieszę się, że smakowało
    Komentarz
  • anka_bunio, 2010-10-04 19:08:46
    anka_bunio
    0
    Rozwala się nieziemsko, ale w smaku cudowne i baardzo słodkie! (a zrobiłam polewę z gorzkiej czekolady!)
    Więcej chyba już nie zrobię bo zaszkodzi mojej linii, a poza tym irytuje mnie to rozwalanie ;p
  • alkamor, 2010-10-05 12:14:04
    alkamor
    może za krótko masę z kaszą gotowałaś ?? powinna być bardzo gęsta.U mnie po pobycie w lodówce nie rozwala się nic
    Komentarz
  • agulajdans, 2010-10-06 22:23:17
    agulajdans
    0
    Przedwczoraj wypatrzyłam ten przepis,wczoraj poleciałam do sklepu i zakupiłam wszystkie potrzebne składniki i wykonałam to cudo ) Jednym słowem przepyszne ! Zajadam się tym dopiero od dziś ponieważ ciasto po zrobieniu zostawiłam na noc w lodówce. A co do rozwalania , pierwszy kawałek owszem..lecz następne tak pięknie się kroją... (rada dla tych którzy chcą wykonać placuszek,wystarczą dwa duże opakowania herbatników Petit buerre-są tanie i naprawdę się opłacają) pozdrawiam
  • anka_bunio, 2010-10-07 19:19:55
    anka_bunio
    Po paru dniach - nieziemskie... dużo smaczniejsze, aż się tego nie spodziewałam. No i mniej się rozwalają.
    Komentarz
  • zuzzi, 2010-10-09 15:48:20
    zuzzi
    -1
    Koniecznie 5 gwiazdek! Ciasto bardzo łatwe! Jestem nowicjuszem w pieczeniu i robieniu ciast na zimno, a to wyszło mi rewelacyjnie. Chwilę po zrobieniu troszke się rozwalało, ale po pobycie w lodówce masy stężały i zrobily się wytrzymałe. Mało słodkie, ale to kwestia gustu- zawsze można dosłodzić, albo zrobić bardziej slodką polewę.
  • venealin, 2010-10-12 09:39:04
    venealin
    1
    Ja dla mnie również rewelacja
    Kolejny szybki i pyszny przepis (TŻ kocha mnie co raz bardziej ).
    Po pobycie w lodówce jest bardzo zbite i moim zdaniem dużo smaczniejsze
    Polecam!
  • klada, 2010-10-14 19:56:59
    klada
    1
    Dla mnie też rewelacja
    Ciasto szybkie, smaczne, jednak niezbyt tanie (na same herbatniki wydałam 9 zł- kupowałam w Biedronce 3 paczki ).

    I takie moje uwagi:
    Polewę zrobiłam z 2 mlecznych czekolad rozpuszczone w kąpieli wodnej. Jednak dodałam do nich trochę mleka, bo polewa była za gęsta i nie dało jej się rozsmarować. Dzięki mleku stała się aksamitna.

    A, i następnym razem dam 0,5 szklanki cukru, bo dla mnie było za słodkie
  • MissPearl, 2010-10-17 21:59:11
    MissPearl
    0
    I ja dołączam się do grona wielbicielek
    Robiłam dziś - mąż jest zachwycony. Szybkie, łatwe, bez pieczenia, i mimo iż miałam wątpliwości czy ta kasza manna nie będzie zbyt mdła, wyszło pyszne - czyli ciasto idealne . Rewelacja!
  • pysiamn, 2010-10-22 17:53:13
    pysiamn
    1
    Więc tak ...
    Zrobiłam bo szybko, i fajnie sięrobi do tego niedrogie ...
    Do tego jesli chodzi i słodkość można manewrować jak kto lubi bardziej słodkie mniej itp

    Ale przyznaje że wysoko kaloryczne...
    Do tego bez polewy jednak było by marną propozycją...

    Podsumowując Polecam ...goście zjedli wszystko ...nic się nie rozpadało i wyglądało przepraszma za szczerość chyba nawet lepiej niz na fotkach
    Uczciwie daje ocenę 4,5
  • White Cafe, 2010-10-23 14:53:52
    White Cafe
    0
    pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!
  • Kati1990, 2010-11-03 19:07:43
    Kati1990
    2
    ciasto naprawdę bardzo dobre, ostatnio zrobiłam na urodziny swoje i wszystkim gościom smakowałoi oczywiscie łatwe do zrobieniauwielbiam kaszke manna i herbatniki a razem to cos wspanialego
  • ancooora, 2010-11-06 12:43:32
    ancooora
    2
    Ja zrobię jutro lub po weekendzie (to będzie moje PIERWSZE ciasto!)

    Super się prezentuje.Duży plus na fotki i ogólnie za fajny przepis na proste ciasto, bo ja kocham kaszę manną !
  • iwoona, 2010-11-14 17:51:36
    iwoona
    0
    Ciasto pyszne, łatwe i szybkie. Zrobiłam na urodziny i każdy się zachwycał. Dodałam troszkę więcej cukru tak na oko, i podczas gotowania kasza manna mi się przypaliła więc radzę cały czas mieszać i gotować na małym ogniu
  • vild, 2011-03-18 23:48:02
    vild
    juz od jakiegos czasu patrze lapczywym okiem na to ciasto, jutro zrobie i wtedy ocenie
    Komentarz
  • Ieka, 2011-05-05 17:23:17
    Ieka
    proste i bez pieczenia , zrobię na pewno
    Komentarz
  • marysia1581, 2011-05-24 20:38:43
    marysia1581
    szybkie i pyszne ;-)
    Komentarz
  • marysia1581, 2011-05-24 20:40:47
    marysia1581
    1
  • loona211, 2011-10-17 20:02:12
    loona211
    2
    Ciacho...REWELACJA...szyb ko sie robi...nawet długo nie trzeba było czekać na skosztowanie jego...zaraz po jego spróbowaniu poproszono mnie(2 os.) o jego przepis...dowód na to że naprawdę smakowało!!!!!!!
  • ama, 2011-11-08 20:24:59
    ama
    Czy tą kaszę mannę mam wlewać taką gorącą na herbatniki, czy czekać aż się ostudzi?
    Komentarz
  • misiarysia, 2012-03-15 21:08:06
    misiarysia
    O jakie opakowania Petit beurre'ów chodzi? Jeśli ciasto ma być na dużą blaszkę, to przypuszczam, że to większe (chyba 100g), ale wolę się upewnić
    Komentarz
  • beatiska, 2013-04-13 21:41:23
    beatiska
    0
    Nie do końca moje smaki Ale TŻtowi bardzo smakuje Fajnie robi sie b. szybko I w sam raz, gdy w lodówce bida
  • Gomra, 2014-03-26 13:03:54
    Gomra
    tez robie wersję w dwóch kolorach, smaczne tanie i łatwe
    Komentarz
  • Aaniol_apokalipsy, 2014-04-25 18:53:32
    Aaniol_apokalipsy
    0
    Najprostsze ciasto świata, zmodyfikowałam troszkę przepis i na górną warstwę dodałam jeszcze masę kajmakową-karmelową i to wszystko polałam polewą zrobiona z gorzkiej czekolady, mleka, masła i odrobiny cukru. Ciasto bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe