Marchewka z groszkiem

autor: , kategoria: jarskie i wegetariańskie, kuchnia polska , dodano: 2009-11-02
  • Marchewka z groszkiem

Składniki:

Przygotowanie:

Marchewkę pokroić w takarki lub drobną kostkę, wrzucić do garnka i wlać kilka łyżek wody (5–6), wsypać trochę soli (ok. 1/2 łyżeczki) i cukru, gotować na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Gdy marchewka zmięknie (nie za bardzo), dodać osączony groszek konserwowy. Pod koniec wlać zasmażkę z masła i mąki (masło roztopić na małym ogniu, dodać mąkę, dokładnie wymieszać). Można też użyć gotowej jasnej zasmażki dostępnej w wielu sklepach.

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • shiral, 2009-12-14 22:13:14
    shiral
    0
    Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne. Masełko stanowi tu dużą rolę, spaja wszystko w całość. Wszystkie składniki ze sobą współgrają pozostawiając nieziemski posmak w usteczkach.
  • m_martka, 2009-12-21 21:04:54
    m_martka
    2
    Potrawa o której nikt nie musi mi mówić ze jest dobra gdyż sama to doskonale wiem. Marchewkę z groszkiem jadam nie tylko do obiadu ale także gotuje sobie jak mam na nią ochotę i jem samą. Pamiętać trzeba jednak by nie za długo trzymać make na patelce bo robią się takie nieprzyjemne skwarki.
  • studentkaAM, 2013-12-19 13:09:34
    studentkaAM
    0
    Smak dzieciństwa Jedyna uwaga to dałanym mąki i masła w proporcji 1:2.Bo z tego przepisu marchewka wychodzi dla mnie zbyt mączna. Proste i sycące.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe