Zupa kukurydziana

autor: , kategoria: zupy , dodano: 2010-02-15
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa kukurydziana
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Zupa kukurydziana

Składniki:

  • kostka rosołowa [3 kostki]
  • por (1 duzy lub dwa mniejsze)
  • mąka kukurydziana [100 g]
  • mleko [0.5 l]
  • żółtko z jajka [2 szt.]
  • śmietana [150 g] (gesta)
  • pieprz (do smaku)
  • sól (do smaku)
  • chleb (6 kromek)
  • cebula [1 szt.] (pokrojona i podsmazona)
  • kukurydza konserwowa
  • bazylia
  • pietruszka

Przygotowanie:

W 2 litrach wody zagotować 4 kostki rosołowe, wymieszać i gotować minutę.
Dodać por ( pokrojony w paseczki) i gotować 5 minut na średnim ogniu.
W dużej misce wymieszać 100 g mąki kukurydzianej z mlekiem. Zmniejszyć ogień pod garnkiem, dodać miksturę z mąki kukurydzianej i mleka, wymieszać i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Od czasu do czasu pomieszać.
Wymieszać żółtka ze śmietaną i dodać do zupy. Nie gotować.
Podsmażona cebulkę dodać do zupy, dodać pieprz i sól do smaku. Kromki chleba pokroić na mniejsze części ułożyć w talerzach. Zalać zupą.Każdą porcję zupy posypać z wierzchu odsączoną kukurydzą i dużą szczyptą dowolnych posiekanych ziół.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem